Składniki na ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru pudru 4 jajka 150 g mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady Składniki na polewę 200 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki śmietanki kremówki garść płatków migdałowych posiekane włoskie orzechy(...)jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników (może pojawić się efekt "warzenia masła", ale to nic). Dodaję mąkę owsianą, mielone migdały, cynamon, kardamon i łączę delikatnie, za pomocą miksera na wolnych obrotach. Wrzucam pokruszoną czekoladę i mieszam. Ciasto przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wygładzam (będzie gęste i klejące
W kuchni Karmel-itkiliście nawet te najmniejsze można wykorzystać niemal do samego środka kapusty. Te najmniejsze liście można ułożyć w środkowej warstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki, 3 duże cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek, 2 torebki brązowego lub zwykłego(...)szklimy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy do chwili aż wyparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni do miski. Na patelnię wkładamy mielone mięso i smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Przekładamy do drugiej miski. Mamy
Leśny ZakątekIwony O. z bloga Jajem , kilka razy ją jadłam, w sklepie są też oszukane kiełbasy dojrzewające, gdyż są podwędzone. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa(...)tradycyjna nazwa palcówka, ta była tak tradycyjnie zrobiona. Nasza Mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, ta mielonka dojrzewająca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych migdały do dekoracji ciastek Jajko ubić z miodem i erytrytolem, dodać serek mascarpone i wlać 2 łyżki oleju. Mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mielone migdały wymieszać w osobnej misce. Wszystkie składniki połączyć ze sobą
Fitkotblaszka 24x28cm): Ciasto: 1 duża pomarańcza 5 jajek 1/2 szklanka cukru 1 łyżka kakao 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo: 1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia okrągłe(...)Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa. 2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C. 3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić
Kuchnia domowa AniInstagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Brzoskwinie umyj i pokrój na kawałki. Ułóż je na dnie kokilek lub naczynia, w którym będziesz je zapiekać. Mielone migdały wymieszaj z płatkami migdałów i z cukrem trzcinowym. Obficie posyp brzoskwinie. Wstaw(...)niską półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 35 minut lub tylko do momentu, gdy wierz deseru stanie się lekko brązowy. Składniki 6 dojrzałych brzoskwiń 50 g mielonych migdałów 50 g płatków migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz
Eat me! Fit me!łyżeczki goździki mielone – ¼ łyżeczki kardamon – ¼ łyżeczki czosnek – 4 ząbki cebula – 1 sztuka imbir – kawałek ok 5cm suszone pomidory – 5 sztuk ostra mielona papryka – ½ łyżeczki olej – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Nerkowce i szafran zalej wrzątkiem (700 ml) i odstaw do namoczenia
wiecejwarzyw.plłyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g masła 1 jajko 125 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, jajko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść kulę, zawinąć w folię, włożyć na ok. 30 minut do lodówki
Pomysłowa kuchniakiełbasy morlińskiej z szynki Morliny https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone, kilka sztuk dużych kapary, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy
Moniki Smakołykipyszności, tak jak rozpływa się w ustach ciepły kozi ser! Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie. Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek Potrzebujesz: 70g mielonych orzechów włoskich 70g zimnego masła 1 łyżkę brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 140g mąki 1 białko jaja 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta 200g roladki koziego sera Relish(...)czosnku Dodatkowo: 1 gruszka 200g ulubionych liści sałat garść orzechów włoskich 3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem i solą. 2. Dodaj masło i białko jaja - zagniataj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 3. Roladkę koziego sera pokrój na 4 części
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze. Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: kapusta biała 1 główka duża, marchew 6 sztuk średnie, ryż ugotowany 4 woreczki, mielone drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki(...)natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
W Mojej Kuchni LubięSernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto. Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt orzechowy: 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - rozpuścić i ostudzić. szczypta soli Wkładka(...)kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub deserowej 4 łyżki śmietany 30% + siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu Sposób wykonania: Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej. 1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym
Kuchnia domowa Animięsa mielonego wieprzowego pół średniej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos; 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku łyżeczka suszonej bazylii ok pół szklanki startego żółtego sera Przygotowanie; Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko. Z cukinii wydrążyć środek, marchew obrać. Następnie na grubych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchew. Dodać drobno pokrojona cebulę i starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlać pomidory z puszki, dolać szklankę wody. Gotować około 15 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy, starty czosnek, miód i przyprawy
Radość kipiąca uśmiechem.masła 120 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 90 g mielonych orzechów laskowych 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g białej czekolady 1 łyżka masła garść migdałów Mąkę przesiewamy razem ze szczyptą soli i cynamonem. Dodajemy cukier puder oraz mielone orzechy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki
Smaki Na Talerzu