zapiekanka – koniecznie musicie spróbować, bo jest pyszna Pizza na spodzie z kalafiora Składniki: 400 g mrożonego kalafiora jajko sól, pieprz łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 250 g mięsa mielonego 200 g pomidorów z puszki cebula oliwa ser (u mnie w wersji wegańskiej) Sposób wykonania: Kalafior ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź wodę, przełóż(...)stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny i rozprowadź
365 dni dookoła kuchnibłyskawicznej 2 łyżki cukru pudru 100 g masła w temp. pokojowej Ciastka warszawskie – dodatkowo: marmolada różana lub wieloowocowa lub kwaskowy dżem – do przełożenia wiórki kokosowe lub/i mielone orzechy włoskie – do obsypania Masa grysikowa: Mleko zagotowujemy wraz z cukrem pudrem. Wsypujemy kaszę i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Miękkie masło miksujemy(...)środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc nie polecam – lepiej jak bezy są na zewnątrz). Boki ciastek smarujemy za pomocą noża masą grysikową i obtaczamy w wiórkach lub mielonych orzechach (można zrobić część ciastek z wiórkami, a część z orzechami). Przechowujemy maksymalnie tydzień lodówce. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, nie używajmy masy grysikowej – zamiast niej użyjmy jasnego
Poezja smakusmażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą
VioletoweKucharzeniebulionu Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Śmietana 22% (2-3 łyżki) Kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego wołowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielone chili ⤵️⤵️⤵️ Przygotowanie: ✅Cebule pokroić w piórka i obsmażyć z czosnkiem na łyżce oleju, aż się lekko wszystko zarumieni. Wrzucić do garnka ✅pieczątki umyć, obrać
Niezły Młynekkotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe burgery – Wykonanie Przygotowanie mięsa do domowych burgerów Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe
To Musisz Wiedziećpiernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 0,5 szklanki mleka 200 g mielonych orzechów włoskich 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: dżem wiśniowy Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym(...)Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 25 minut. Mielone orzechy zalewamy mlekiem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając. Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem
Pyszności SłodkościBożego Narodzenia. Składniki: 100g miękkiego masła 70g cukru 1 duże jajko 50g mielonych migdałów 180g mąki pszennej 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia dżem malinowy Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, mielone migdały i proszek dopieczenia, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką
NiePieprz.plmeksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około(...)listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 – 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka Mięso mielone podsmażyłam razem
Pieprzyć z Fantazjądobre na wielki głód. Domowe wykonanie chilli con carne. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 2 puszki pomidorów krojonych * 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie * 4 łyżki kukurydzy z puszki * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * sól, papryka ostra i słodka Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę
Pieprzyć z Fantazjąsię taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości. W naczyniu
Pieprzyć z FantazjąSmaczne kotlety z serem, cebulą i sadzonym jajkiem. Świetne na obiad, do pieczywa i smaczne zjadane same. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg mielonej karkówki 2 cebule + cebula do prużenia 2 -3 ząbki czosnku 1 jajko sól około 1 i 1/2 łyżeczki pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka majeranku(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy startą cebulę, czosnek, jajko i namoczony, wyciśnięty chleb. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy spore kotlety i je rozpłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Na czystej patelni podgrzewamy trochę oleju, przekładamy pokrojona cebulę ( 3 sztuki ), doprawiamy 1 łyżeczką cukru i solą oraz
Kulinarne Fantazje Mariolitakże rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,1kg) 1 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula 120g masła 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć(...)godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Farsz: Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
Szalona Kuchnia Ewelinypodniebienia. Przepis na piernik pochodzi z tej strony , z wieloma moimi modyfikacjami. Przede wszystkim ilości. Ponieważ moja waga kuchenna uległa awarii, miarką była szklanka Do ciasta dodałam również mielone orzechy włoskie, zastępując nimi część mąki, zmniejszyłam ilość cukru, bo my aż tak słodkich ciast nie lubimy. Górę ciasta stanowi polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich. Możecie zamiast(...)kandyzowanych owoców i polewą czekoladową. Składniki 2/3 szkl. cukru 200 g masła 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej (czubata szklanka) 4 szt. jajka 0,5 szkl. mielonych orzechów włoskich 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 4 łyżki kakao 1 szczypta soli 1 op. przyprawy do piernika 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej 3 łyżki kandyzowanej
Mieszam w Garnku