mielone - 47549 przepisów (strona:456/3170)

Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 121

jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz(...)siekamy. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju, dodajemy orzechy, wino, ocet, sambal oelek i miód. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy posiekanym majerankiem, rozgniecionym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Faszerujemy je mięsem, układamy pojedynczo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Pieczemy

Tajemnice Smaku
Domowy chleb z mąki owsianej 156

mielonego siemienia lnianego 1 łyżka miodu 2 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 łyżka płatków owsianych (opcjonalnie) Sposób wykonania: Do miski wrzucamy jajka, miód mleko oraz sól i wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz mielone siemię

Mostek w kuchni
Klopsy po grecku 148

smakami Greckimi  .  Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki  1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego  50 g sera feta  1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,  pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy.  Formujemy  podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podlewamy odrobiną

Andzia Pichci
Pizza z mięsem mielonym 150

żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5szkl. mleka 1,5szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie

Waniliowe Improwizacje
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami 157

zawsze można trochę poimprowizować. I taką improwizację i wariację na temat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)przykryciem, aż się rozmroziły i zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z sosem gruszkowym 104

niego zrezygnować... hmm... Mama robiła :) Gruszkowy sos sałatkowy Składniki:  ( 1 duża porcja) 1 duża dojrzała gruszka sok z 1/2 cytryny garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz czarny 2 mielone goździki szczypta kardamonu łyżeczka syropu sosnowego Gruszkę umyj, obierz cieniutko ze skórki i rozgnieć widelcem na półpłynną masę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do gruszki

Gary Bez dna
Kotlet mielony z kalafiorem 158

Jakiś czas temu podałam Wam przepis na buraczane kotlety mielone jako sposób(...)przemycenie warzyw w obiedzie. Dziś pokarzę Wam wam, że burak to nie jedyne warzywo, które w ten sposób możemy włączyć do diety. Tym razem postawiłam na kalafior! Kotlet mielony z kalafiorem - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów z kalafiorem będziesz potrzebować: 250g piersi z indyka, łyżeczkę oleju rzepakowego, pół marchewki, 150g kalafiora (może być zarówno świeży

Z notatnika dietetyka
Pizza na spodzie z kalafiora 143

zapiekanka – koniecznie musicie spróbować, bo jest pyszna Pizza na spodzie z kalafiora Składniki: 400 g mrożonego kalafiora jajko sól, pieprz łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 250 g mięsa mielonego 200 g pomidorów z puszki cebula oliwa ser (u mnie w wersji wegańskiej) Sposób wykonania: Kalafior ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź wodę, przełóż(...)stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny i rozprowadź

365 dni dookoła kuchni
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 306

błyskawicznej 2 łyżki cukru pudru 100 g masła w temp. pokojowej Ciastka warszawskie – dodatkowo: marmolada różana lub wieloowocowa lub kwaskowy dżem – do przełożenia wiórki kokosowe lub/i mielone orzechy włoskie – do obsypania Masa grysikowa: Mleko zagotowujemy wraz z cukrem pudrem. Wsypujemy kaszę i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Miękkie masło miksujemy(...)środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc nie polecam – lepiej jak bezy są na zewnątrz). Boki ciastek smarujemy za pomocą noża masą grysikową i obtaczamy w wiórkach lub mielonych orzechach (można zrobić część ciastek z wiórkami, a część z orzechami). Przechowujemy maksymalnie tydzień lodówce. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, nie używajmy masy grysikowej – zamiast niej użyjmy jasnego

Poezja smaku
Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem 164

smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.  Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą

VioletoweKucharzenie
Ekspresowa zupa pieczarkowa z mięsną wkładką 186

bulionu  Olej do smażenia  Sól i pieprz do smaku  Śmietana 22% (2-3 łyżki)  Kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego wołowego  sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielone chili  ⤵️⤵️⤵️ Przygotowanie: ✅Cebule pokroić w piórka i obsmażyć z czosnkiem na łyżce oleju, aż się lekko wszystko zarumieni. Wrzucić do garnka ✅pieczątki umyć, obrać

Niezły Młynek
Najlepsze domowe burgery 156

kotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe burgery – Wykonanie Przygotowanie mięsa do domowych burgerów Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe

To Musisz Wiedzieć
Tort piernikowy z masą orzechową 131

piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 0,5 szklanki mleka 200 g mielonych orzechów włoskich 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: dżem wiśniowy  Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę  do piernika umieszczamy w garnku.  Podgrzewamy na małym(...)Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.  Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.  Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego  do 170-180 stopni na około 25 minut. Mielone orzechy zalewamy mlekiem.  Stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając.  Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika  i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem

Pyszności Słodkości