mielone - 47549 przepisów (strona:451/3170)

Pulpety w sosie pomidorowym. 182

Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy.  Składniki: 500g mięsa mielonego(...)cebula, 1 jajko,  bułka tarta,  niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone z grzybami. 161

Składniki: 1/2kg mięsa mielonego, kilka grzybów lub pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, garść(...)bułki tartej + do obtoczenia, łyżka ziół prowansalskich, łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać grzyby, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, garść bułki tartej, zioła prowansalskie, majeranek, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej

W kuchni u Moniki
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem. 137

Składniki: 60dag mięsa mielonego, 5 jaj, bułka tarta, cebula, sól, pieprz, majeranek, trzy ząbki czosnku, duża garść zielonej pietruszki(...)może być mrożona). Przygotowanie: 4 jajka ugotować na twardo. Jajko, garść bułki tartej, cebulę pokrojoną w kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i posiekaną pietrzuszkę wymieszać z mięsem mielonym. Mięso uformować w łódkę i ułożyć na środku, wzdłuż pokrojone na pół jajka. Uformować na kształt rolady, tak by jajka były dobrze przykryte i zawinąć w papier do pieczenia

W kuchni u Moniki
Pulpety w sosie koperkowym na serkach topionych. 109

Składniki: 750g mięsa mielonego, 1/2 dużej cebuli, 1,6l bulionu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej(...)100ml mleka, ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety

W kuchni u Moniki
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 147

lopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy(...)pieprz, majeranek, 2 i 1/2 szklanki wody. Przygotowanie: Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować

W kuchni u Moniki
Zielona fasolka szparagowa z mięsem mielonym i kuskusem w pomidorowej passacie 128

przepis na smak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :)  Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego  ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz  Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku

ChilliJemy
Aromatyczne gołąbki 158

granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej(...)szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać

Corner With Recipes
"Tort" a'la gołąbki 187

dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko       Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż

ChilliJemy
Nudle po azjatycku 125

minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z wolnowaru 408

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana  Z kapusty wyciąć(...)głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut.   Do m ięsa mielonego  dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze,  dodać marchewkę

Moje domowe kucharzenie
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 196

Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym(...)pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy

Kolizje Smaków
Kotlety z otrębami 151

Pysznie i zdrowo. Połączenie mięsa wołowego z otrębami owsianymi i sok z cytryny nadaje kotletom niesamowitego "góralskiego" aromatu. Składniki 500 g mielonej wołowiny 10 łyżek otrąb owsianych(...)mleka 2% 2 jajka sok z cytryny sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Otręby zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 min ,następnie odsączamy. Do mielonego mięsa dodajemy jajka ,sól ,pieprz i otręby. Wyrabiamy na jednolitą masę i smażymy na patelni beztłuszczowej. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 260

tylko są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Nie przesadzam. Kiedyś pobiłam rekord i zjadłam ich 8 ! ! ! Na raz !  Składniki: 2-3 woreczki ryżu ok 800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule(...)jajka 3 ząbki czosnku sól  pieprz 1 łyżka Vegety 1-2 główki młoda kapusty ( zimą normalna ) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka, ryż, i doprawić wg uznania. Nie przesadzić z solą :) Składniki dokładnie wymieszać. Kapustę sparzyć w lekko osolonej wodzie. Odciąć twarde "żyłki

Jemy Pijemy
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 226

obiad.  I nie mówcie mi, że zupa to nie obiad, dopóki nie zrobicie sobie "Kwaśnego Klopsa"! :)   Składniki: (przepis od Kasi z moimi modyfikacjami): KLOPSIKI 250 g mięsa mielonego mieszanego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka(...)jaki zastosowałam w swojej zupie. Moje klopsiki były całkiem malutkie, nieco większe od orzecha laskowego, bo faktycznie im mniejsze, tym lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo mi smakowało. Mięciutkie, doprawione i kruche klopsiki świetnie wkomponowały się w kwaskowo-kremowy, jarzynowy wywar. Zróbcie sobie swoją klopsikową; wraz z Kasią, gorąco

Kuchnia Prezydentowej
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym(...)1płaska  łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku

Kuchnia Prezydentowej