8K na Instagramie DZIĘKUJĘ! 254Zakładając konto na Instagramie nigdy nie sądziłam, że tak wielu z Was, którzy codziennie śledzicie mój blog, postanowi dołączyć do mnie na tym profilu. Przeogromnie Wam dziękuję! Za tak liczne odwiedziny bloga, jak i profilu. Za tak wiele lajków i komentarzy. Dzięki Wam ma to sens i daje mi kopa do jeszcze większej pracy i zaangażowania. DZIĘKUJĘ
SMYKWKUCHNI
Podsumowanie akcji 224Witam serdecznie wszystkich, którzy wzięli udział w mojej akcji Ziemniak i Spółka oraz tych, którzy nie do końca są przekonani do ziemniaczanych potraw, ale jednak śledzili dodawane przepisy J Podsumowując akcję, widzę, że niewielu jest smakoszy ziemniaków, chyba, że z dodatkiem mięska lub np. boczku. Z przykrością, ale niestety musiałam odrzucić przepis Bamberg i bamberska zupa ziemniaczana z boczkiem , dlatego
Kulinarne przemyslenia
Matiasy z jabłkami 238Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych
Wiem co jem
Wyniki konkursu "Kuchnia Staropolska" 226jeszcze dziękuję za wszystkie zgłoszenia, które możecie przeczytać pod tym postem :) (tam też recenzja tej świetnej książki) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 250smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) Kocham
Grunt to przepis!
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 244adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków
Kulinarne przemyslenia
Staropolska ściągawka wigilijna 220powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw
Tradycyjna Kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 219Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą
Kulinarne przygody Gatity
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 233porcja- 265 kcal - białko - 30 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 10 g - błonnik - 2,75 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje
Świąteczna szynka glazurowana miodem 287książki "Kuchnia Staropolska" . Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady konkursu TUTAJ - KILK, KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 244obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur
Moje Kuchenne Rewelacje
Tatar w wedzonej ryby 156niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków
Kuchnia od dwojga
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 229porcja - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze - 22,5 g - węglowodany - 47 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 298Autor: Magdalena Gembacka (autorka bloga am mniam) Wydawnictwo: Publicat Ilość stron: 208 Cena: 59,00 PLN Oprawa: twarda Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje
Przepisy na dania wigilijne i świąteczne 1041różne okazje zapisuję w specjalnych zakładkach. Ta z potrawami na Wigilię i Boże Narodzenie jest całkiem pokaźna, jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów
Smaczna Pyza