Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut . W szklance mleka
Moja DelicjaBardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej idealna jako dodatek do obiadu. W moim domu jest bardzo lubiana.Te ilości składników wystarczą na salaterkę 1,5 litrową. Kupując kapustę pekińską najczęściej wybieram najmniejsze, są najbardziej praktyczne i mają dużo zielonych liści, lubię gdy w sałatce jest ich dużo. Przyprawiajcie według własnego smaku, można dodać ulubionych ziół do sałatki, [...] Artykuł Sałatka do obiadu(...)kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjątrzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo(...)wędzonym łososiem: 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku szczypta
Poezja smakuużyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym ( oj genialnym! wynalazkiem! ). Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z czerwonej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa(...)wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z czerwonej kapusty ( czerwona kapusta, cebula, cukier, sól, pieprz, oliwa ). Smacznego! Gorąco polecam! The post PULLED PORK - najlepszy przepis! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoSkładniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut aby warzywa puściły sok. Ogórki kroimy w plastry, wrzucamy do przygotowanych warzyw. Dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuJeśli szukasz smacznej i ekonomicznej w wykonaniu sałatki do słoików, nasza sałatka warzywna na zimę – obiadowa powinna Cię zainteresować. To pyszna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka z kapusty, ogórków, cebuli i marchewki. Polska, a właściwie My Polacy słyniemy z tego, że bardzo lubimy przetwory i to w różnej formie. Wydaje mi się, że właśnie takie najprostsze, swojskie sałatki(...)swoim gustem. Podzielcie się z nami swoją opinią na Facebook lub w komentarzu pod postem. Sałatka warzywna na zimę – obiadowa Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża kapusta 0,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 główka czosnku Przyprawy: 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 – 4 łyżki soli 3 łyżki pieprzu mielonego 6 liści
Kuchnia Na Wypasiesyta potrawa, którą możemy zajadać z ziemniakami, kluseczkami lub najprościej z bagietką. Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki(...)oczkach marchewki. Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę startej marchewki po chwili pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gdy się podduszą dodać poszatkowaną kapustę dalej dusić ewentualnie lekko podlać gorącą wodą lub bulionem. Na koniec kiedy kapusta będzie miękka doprawić całość do smaku dodać pęczek posiekanego koperku
W garach u GosiSurówka wielowarzywna z pysznym sosem Kolorowa i soczysta surówka ze świeżych warzyw to smaczny i zdrowy dodatek do każdego obiadu, polecam! Składniki: 1/3 główki kapusty 2 marchewki ok 6 rzodkiewek pół pęczka koperku pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki sól i pieprz – do smaku Sos do surówki: 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)soku z cytryny *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Wsypujemy łyżeczkę soli i całość dokładnie mieszamy *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy
Blog z ApetytemSurówka z czerwonej kapusty to idealna surówka do obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, pieczonego schabu, czy też smażonych kotlecików w panierce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Surówka z czerwonej kapusty pr The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOdmieniona surówka z białej kapusty. Polecam! Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 2 marchewki 1 mały słoiczek marynowanych pieczatek 1-2 ząbki czosnku majonez + jogurt naturalny sól, pieprz odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę
Kuchnia domowa Anizachwycił. Ma jeszcze jeden plus – odpada zawijanie, a więc pokocha go każdy, kto nie chce spędzić połowy dnia w kuchni. Mniam! Przepis na zapiekankę gołąbkową Składniki: główka młodej kapusty (lub średnia główka zwykłej), 800 gramów mielonej wieprzowiny, 4 cebule, 200 gramów białego ryżu, 4 dojrzałe pomidory, sól, pieprz, olej. Jak zrobić zapiekankę gołąbkową? Jeśli masz młodą kapustę, po prostu(...)obierz z niej wszystkie liście i wytnij z każdego końcówkę twardego nerwu. Używając kapusty zwykłej, należy ją sparzyć jak w przypadku zwykłych gołąbków, aby zdjąć liście, chyba, że poradzicie sobie w inny sposób. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, dodaj do ryżu. Do miski dodaj także mięso, dopraw solą
Kulinarna PolskaPyszny sezonowy obiad. Można jeść solo lub z dodatkami - u nas akurat były to młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka. Składniki: pół główki młodej kapusty (800 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula olej siekany koperek siekany szczypiorek 1 łyżeczka cukru siekane świeże oregano sól 1 łyżeczka octu jabłkowego Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać(...)odstawić na chwilę do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać mięso z kurczaka, smażyć do zrumienienia, po czym dodać posiekaną cebulkę. 3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz cukier, sól. 4. Dusić całość do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać oregano, szczypiorek, koperek i ocet jabłkowy, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Smacznego! Źródło: Domogród
Kuchnia domowa AniKotlety siekane z kurczakiem i dodatkiem młodej kapusty to świetny pomysł na przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek papryki konserwowej daje fajny smaczek. Wszyscy prosili o dokładkę :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty kilka kawałków papryki konserwowej 4 jajka 1 cebula ok 50-60 gram sera żółtego 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki pszennej 2 łyżki ketchupu przyprawy sól, pieprz, słodka papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do większej miski, kapustę drobno szatkujemy, paprykę, i cebulę kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kurczakiem., Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Wbijamy jajka
Blog kulinarny S9.PLKotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty, z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane(...)siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia
Kuchnia MagdaLenyKotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty, z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane(...)siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia
Kuchnia MagdaLeny