kapustą - 19268 przepisów (strona:463/1285)

Colesław (surówka obiadowa) 164

Colesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz   Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw

Kulinarne S.O.S.
Dorsz na parze w indyjskim sosie i pak-choi 150

indyjską nutę z dodatkiem pak-choi. Lekki, pyszny i dietetyczny obiad dla miłośników ryb i dbających o linię. Obiad z serii błyskawicznych. Rybę dusisz w parowniku równocześnie z kapustą dosłownie 6 minut. W międzyczasie pozostaje przygotowanie sosu i wyłożenie obiadu. Sos smakuje absolutnie obłędnie, bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu sól, laska cynamonu, 2 kapsle kardamonu(...)cukru, dlatego dodawaj i kosztuj. Dla mnie ilość 3 łyżeczek była optymalna filety ryby opłukać, wysuszyć, oprószyć solą, ewentualnie pokroić na porcje, dostosować wielkością do wymiarów koszyka bambusowego. Kapustę pok-choi przekroić na pół w dolnym koszyku ułożyć na podziurkowanym pergaminie kawałki ryby, w górnym koszyku pok-choi. Ustawić parownik w woku z gotującą, osoloną wodą i dusić 6 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 91

Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.  Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki sosu z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień

Kardamonovy
Farszynki Z Duszoną, Kiszoną, Kapustą 203

Pyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :) Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują takie bezmięsne kotlety ;) Składniki na około 10 sporych farszynek: około 900 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy(...)mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 1/2 korzenia małej marchwi szczypta kurkumy szczypta papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Farsz 1. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około

Gotowanie...to proste !
Surówka ” pomorska „ 126

zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka , niezbyt duża kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia ) 1 mała ,czerwona papryka(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Kapusta z kurczakiem i warzywami 163

Kapusta z kurczakiem i warzywami Składniki 500 g piersi z kurczaka 500 g cebuli 500 g marchewki 500 g kiełbasy 500 g kapusty 3 kostki rosołowe 3 łyżki ketchupu 2 litry wody olej sól pieprz majeranek Przygotowanie Cebulę, kiełbasę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pierś przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę i wrzucamy do garnka, podsmażamy, a następnie(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy majeranku. Wskazówki Pamiętajmy aby co 10 minut dodawać kolejne składniki aby miały one czas się podsmażyć. Facebook Instagram Artykuł Kapusta z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu

4stronykuchni.pl
Tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty! 138

będą tradycyjne polskie ziemniaki czy z ryżem (podobną serwują do chińskich potraw typ[u kurczak w cieście) Składniki 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka cukru oliwa Opcjonalnie pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Kroimy kapustę na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie należy pokroić pół cebuli w drobną kostkę, oraz zetrzeć na tarce marchewkę(...)oraz jabłko. Dodajemy przygotowaną marchewkę, jabłko i cebulę do kapusty. Całość posypujemy łyżeczką cukru i ew można doprawić pieprzem. Wymieszaną surówkę polewamy oliwą i ponownie mieszamy. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: — min Łącznie: 10 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Surówka z kapusty coolwrap z granatem 141

Pyszna kapusta, płaska jak talerz, zakupiona po raz kolejny okazała się strzałem w 10. Kapusta jest krucha, chrupiąca, idealna na surówkę. Tą, którą dziś przedstawiam robi się błyskawicznie. Kapusta coolwrap w surówce z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapusta pekińska kiszona z przyprawami 117

kiszonki są zbawienne na nasz organizm, mają kwas mlekowy który idealnie wzmacnia nasz układ pokarmowy. Kisimy zatem co nam się podoba a potem zajadamy ze smakiem. Dziś na tapecie kapusta pekińska. Można kapustę ukisić po koreańsku i zajadać kimchi ale dziś kiszona po polsku. Pekińska kapusta z przyprawami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapsalon – Holenderski fast food 34113

osób około 8-9 dużych ziemniaków 3 duże pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros około 150-180 g żółtego sera (u mnie red cheddar) 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 zielony ogórek 2-3 pomidory 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości(...)mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Smażymy we frytkownicy na rozgrzanym oleju (lub zapiekamy w piekarniku – wg uznania). Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Ogórka kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce. Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty

Smaki Na Talerzu
Pieczone pierożki 163

Pieczone pierożki Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Coś pysznego! Farsz można wedle gustu dowolnie zmieniać. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz –np. kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 jajko – do posmarowania pierożków       *** Przygotowujemy(...)farsz – u mnie kapusta z grzybami *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Blog z Apetytem
Sałatka z olejem rydzowym 99

NNKT). Jako, że dziś doszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo(...)jako przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały ogórek gruntowy 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oleju rydzowego Sól, pieprz Przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry

Programista w kuchni
Najtańsza wigilia 142

dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem(...)kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać

Kryzysowa Książka Kucharska
Najlepsza kapusta z grochem 191

Kapusta z grochem nigdy nie była jednym z dań wigilijnych w moim rodzinnym domu. Za to bardzo dobrą przygotowuje moja Teściowa, i to właśnie jej przepis Wam prezentuję. Z podanych składników wychodzi dość sporo kapusty, więc nadwyżkę możecie zawekować. Warto Continue reading... Artykuł Najlepsza kapusta z grochem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 275

Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka W Drohobyczce pod Przemyślem pierwszym obowiązkowym daniem wigilijnym jest kwasówka. Zupę tę przygotowuje się na wywarze z długo gotowanej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Dla aromatu dodaje się do niej liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Każda z wigilijnych podkarpackich zup zawiera składnik zagęszczający, a jednocześnie odkwaszający. W Drohobyczce jest nim gruba kasza jęczmienna, która(...)Koła Gospodyń Wiejskich   z Drohobyczki (gmina dubiecko, powiat przemyski) i został udostępniony w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3/4 szklanki grubej kaszy jęczmiennej liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i lekko odciskamy. Zalewamy ja 3 litrami wody

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania