naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto je przygotować. Tym razem przygotowałam naleśniki z drobiowym mięsem mielonym i kapustą pekińską, z beszamelem, sosem pomidorowym i tartym serem. Sycący posiłek, który wszystkim smakował 8-10 naleśników na słono Nadzienie: około 1 kg mielonego mięsa z udek kurczaka 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 1 łyżka sosu worcester 1/2 puszki krojonych pomidorów około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 szkl. bulionu 1/2 główki kapusty pekińskiej oregano, bazylia sól, pieprz, cukier Sos pomidorowy: 1/2 puszki krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Smaki Na Talerzugołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovyciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna. Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch powodów. Po pierwsze nie jestem fanem spring rolls w cieście ryżowym. Po drugie nie znalazłam(...)łyżeczka soli Nadzienie warzywne : 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 duże sztuki zielonej cebulki 20 dkg marchewki 10 dkg świeżego szpinaku 18 dkg mixu kapust (biała i czerwona) 20 dkg kiełków fasoli mung 10 świeżych listków mięty duża łyżka świeżo krojonej kolendry 4 łyżki sosu sojowego jajko 3/4 łyżeczki soli 5 dkg noodli ryżowych typu vermicelli
mecookspatelni lub woka danie musimy często mieszać. W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę. Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek(...)chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni
wiecejwarzyw.plpotrawy 😊 Jedynym 'wysiłkiem' jest wymieszanie mięsa w sosie z majonezu i musztardy, a potem wstawienie do piekarnika i cierpliwe oczekiwanie na gotowe danie 😉 Udka są soczyste i mięciutkie, a kapusta duszona jest genialna- pod wpływem sosu i soków z mięsa dodatkowo nabiera smaku! Tak sobie myślę, że ta nieskomplikowana potrawa i połączenie smaków może skraść Wasze serce 😋 3-4 porcje(...)około 1,5 kg udek z kurczaka 800 g kapusty kiszonej 3 łyżki majonezu 3 czubate łyżeczki musztardy ostrej lub francuskiej szczypta soli i pieprzu do przyprawienia mięsa Udka oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą, przełożyć do miski z udkami, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Kapustę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć mięso (wierzch
Kraina Miodem Płynącagości bardzo smaczna i kapista pak choi. W tak prosty sposób przygotowaną z chilli i czosnkiem lubię najbardziej. A Wy jaką lubicie? Składniki: 3 kapusty Pak Choi 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa z oliwek/olej sól Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę przekroić wzdłuż, czosnek i papryczkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek(...)papryczkę, smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać kapustę, lekko posolić. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiśrednie jajka 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 małe cebule – ok. 160 g 150 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka(...)będzie potem zwijać). Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę. Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, drobno posiekać. Wrzucić do garna, zalać wrzątkiem i gotować przez 25-30 minut na średniej mocy palnika (aż będzie miękka). Na zimną patelnię wrzucić boczek
Kulinarne PrzebojePrzepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól(...)ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej
Be Fit Be Strongsię w ogóle na steki nadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję kryzysową - stek z czerwonej kapusty. Przepis na loda dałem kiedyś tu :) Składniki: - kapusta czerwona - mieszanka przypraw do mięsa - olej Wykonanie: Kapustę kroimy w ok. 2-centymetrowe plastry i smarujemy olejem wymieszanym z przyprawami. pieczemy
Kryzysowa Książka KucharskaColesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw
Kulinarny S.O.S.Colesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw
Kulinarne S.O.S.indyjską nutę z dodatkiem pak-choi. Lekki, pyszny i dietetyczny obiad dla miłośników ryb i dbających o linię. Obiad z serii błyskawicznych. Rybę dusisz w parowniku równocześnie z kapustą dosłownie 6 minut. W międzyczasie pozostaje przygotowanie sosu i wyłożenie obiadu. Sos smakuje absolutnie obłędnie, bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu sól, laska cynamonu, 2 kapsle kardamonu(...)cukru, dlatego dodawaj i kosztuj. Dla mnie ilość 3 łyżeczek była optymalna filety ryby opłukać, wysuszyć, oprószyć solą, ewentualnie pokroić na porcje, dostosować wielkością do wymiarów koszyka bambusowego. Kapustę pok-choi przekroić na pół w dolnym koszyku ułożyć na podziurkowanym pergaminie kawałki ryby, w górnym koszyku pok-choi. Ustawić parownik w woku z gotującą, osoloną wodą i dusić 6 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki sosu z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień
KardamonovyPyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :) Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują takie bezmięsne kotlety ;) Składniki na około 10 sporych farszynek: około 900 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy(...)mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 1/2 korzenia małej marchwi szczypta kurkumy szczypta papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Farsz 1. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około
Gotowanie...to proste !zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka , niezbyt duża kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia ) 1 mała ,czerwona papryka(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy
Ogrodnik w podróży