Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 130 g pomidorów suszonych w oleju (pół słoiczka) 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwa (z pomidorów suszonych) 2 ząbki czosnku sól,pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny aby zmiękła
Qchnia po prostuNieco inny kapuśniak, ale dużo lżejszy, bo przygotowywany z młodej kapusty, warzyw korzeniowych i kiełbasy chorizo. Chorizo nadaje nie tylko delikatnej pikanterii i ciekawego smaku, ale dzięki jej dodatkowi porcja takiej zupy nasyci Nas na dłużej. Zupa naprawdę pyszna, łatwa i do przygotowania tylko w 15 minut! 🙃 4 porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta(...)koper- do posypania W dużym garnku, na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z pokrojoną w plasterki kiełbaską. Następnie wlać wodę i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz posiekaną kapustę. Wsypać także suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, suszony majeranek oraz listek laurowy i zagotować. Gotować około 12 minut (a najlepiej do miękkości warzyw), a 2 minuty przed końcem dorzucić startą
Kraina Miodem Płynącaniecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu ;) Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 2 małe główki młodej kapusty 1 cebula 2 małe marchewki pętko kiełbasy np. toruńskiej łyżka suszonej włoszczyzny sól świeżo zmielony pieprz 1 l rosołu łyżka oleju 2 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pęczek koperku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. Przełożyć do większego garnka, zalać rosołem (ewentualnie wodą). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę i startą na grubych oczkach marchew. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni po cebuli, dodać do bigosiku. Doprawić do smaku
Smakołyki AsiWarzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać(...)wyżej wymienione składniki na sos. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sos i dokładnie wymieszać. Całość posypać szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Pokroić kapustę 2. Dodać pokrojone warzywa 3. Polać sosem i wymieszać Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka grillowa z papryką Artykuł Sałatka grillowa z papryką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plMłoda i chrupka kapusta, krucha marchewka oraz świeży koper- te trzy podstawowe składniki tworzą wyborną surówkę, która jest obowiązkową pozycją menu w wiosenno-letnim sezonie. Vinegret z oleju, szczypty soli, soku z cytryny oraz cukru dopełnia całość, tworząc bardzo smaczne zestawienie 😋 * młoda kapusta- pół średniej główki * marchewka- 1 średniej wielkości * świeży koper- 1/2 pęczka * olej rzepakowy nierafinowany- 2 łyżki * sól(...)cukier trzcinowy, sok z cytryny- do smaku Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Z oleju, soli, cukru oraz soku z cytryny przygotować vinegret i polać warzywa. Na koniec dodać posiekany koper. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od pory roku Składniki: 1/2 główki małej kapusty 1 średnia marchewka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól pieprz Przygotowanie(...)Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, przeciąć na pół i wyciąć głąb. Cienko poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ocet winny. Wymieszać i dodać do surówki. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły. Smacznego
Oryginalny smakmacie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia(...)mąką i smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem
chleba naszegoPrzepyszne tradycyjne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów. Bardzo dobra propozycja na dzisiejszy lodowaty dzień. Żeby przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron, kapustę, kiełbasę, cebulę, sól i pieprz. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę również kroimy i razem przesmażamy na patelni. Kapustę odciskamy z kwasu i grubo kroimy, żeby potem podgotować w garnku z wodą. Kiedy kapusta
chleba naszegodrugiego dania obowiązkowo musi być surówka, ostatnio przygotowałam z kapusty pekińskiej i rzodkiewek. Jest bardzo smaczna i pasuje prawie do każdego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki Pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 0,5 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego 1 saszetka sosu vinaigrette Fanex Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, rzodkiewki kroimy
Bajeczna KuchniaSmaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim umyciu i oczyszczeniu. Kapustę na grubych oczkach 2 kg utrzemy w 3 min., pozostałe ucierania to kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego
chleba naszegoWegański kapuśniak z ciecierzycą Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z kapusty kiszonej (witamina C). Dlaczego wegański? Ciecierzyca wzbogaci nasz kapuśniak w białko, warzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru. Zapraszam. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 5 ziemniaków(...)wraz z gałązkami tymianku. Podlać bulionem i gotować przez około 20 minut pod przykryciem. Do ugotowanych warzyw dodać ciecierzycę, podgotować całość 5 minut, a na koniec dorzucić przygotowaną kapustę kiszoną i gotować całość przez jeszcze 20 minut. Pozbyć się wygotowanych gałązek tymianku. Przyozdobić świeżym na talerzu tuż przed podaniem. Smacznego
Wino Francja Kuchniataki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad lub kolację. Składniki(...)boczku 1 cebula pół główki słodkiej kapusty 2–3 ziemniaki kminek 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone
Trzeci talerzPrzepis na błyskawiczną surówkę do obiadu – z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki. Kapustę drobno pokroić. Jabłka i marchewki obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty
Bulliosmaczne i pożywne danie na obiad lub kolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku. Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone. Przed użyciem kapusty, należy(...)zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min., potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów. Jeżeli dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami. W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem i przyprawami. Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już
chleba naszego