kapustą - 19268 przepisów (strona:476/1285)

Bigos czerwony 132

Zrobiony z pozostałości po czerwonej kapuście, bo i czemu nie. Uzupełniony równie czerwoną fasolą. Aby nie było zbyt nijakie smak wzbogacony jarzębiną. Najlepiej zbierać ją właśnie teraz czyli po przymrozkach. Można zbierać ją wcześniej, ale trzeba zamrozić i rozmrozić, aby pozbyć się goryczki. Składniki: - czerwona kapusta - czerwona fasola w puszce - jarzębina   Wykonanie: Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości. Dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 148

prawie wszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem(...)dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim naczyniu z porcją dania na samym środku. Oryginalnie je się tak, że urywamy kawałki  brzegu i nabieramy nimi to co mamy po środku

Kryzysowa Książka Kucharska
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 161

dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa) 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) przyprawy: 8-10 ziarenek(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut. Rozwiń ciasto francuskie

greenscarf
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 145

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 612

się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić(...)zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp

Malinowo w kuchni
krokiety wigilijne 440

rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz: 1000 g kapusty białej 300 g podgrzybków 130 g cebuli 50 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy Pokrojone w paski grzyby i dusimy przez(...)Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe

Domowy Smak Jedzenia
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 139

masła  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka majeranku gęsta śmietana Nadzienie: szklanka orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne(...)podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy na maśle, razem z przyprawami. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko

Dieta moja pasja
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 207

się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.    1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula   2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz   Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy(...)Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.  Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.  Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki

Kolorowa kuchnia Elki
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 150

łazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej(...)grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron

Bajeczna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 196

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny(...)obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SURÓWKA COLESŁAW 206

Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity sos, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Podawać zimną

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 132

ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam  do posypania farsz(...)Kapustę kiszoną opłukać,włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmaży ć na ol eju. Cebulę pok roić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowan ą kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka "Gyros" 177

szklanej misce. 1 filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy Gyros 2 małe cebule 4-5 małych ogórków kiszonych keczup pikantny 270 gram kukurydzy 3 łyżki majonezu 1/2 główki kapusty pekińskiej olej Kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na bardzo drobną kostkę. Włożyć do miseczki i obtoczyć w przyprawie do Gyrosa z dodatkiem oleju. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka z olejem i smażyć(...)Usmażonego kurczaka przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Ogórki pokroić w drobną kostkę, położyć na sitki i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z puszki. Kapustę pekińską opłukać, nie rozwarstwiać. Przekroić ją wzdłuż w 3-4 miejscach, a następnie posiekać "wszerz" na wąskie paseczki. W szklanej wysokiej misce wyłożyć kurczaka, następnie drobno posiekaną cebulę i przykryć

Czerwony Gupik
Sałata z białą kapustą i dodatkami 146

Biała kapusta, sałata radicchio i cykoria endywia z dodatkami Dzień dobry kochani Jak wam minął weekend? U mnie był słoneczny dlatego każdego dnia spacerek był obowiązkowy. Cudowny czas spędzony z dala od komputera. :)  Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na pyszną surówkę. Po raz kolejny kupiłam fantastyczny miks sałat i kapusty z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię takie miksy(...)zamiast kupować każdy produkt z osobna mam parę w wystarczających proporcjach. Miłego dnia dla was ... Przepis: Składniki: dla 2 osób miks sałat z białą kapustą i marchewką - sałata radicchio i cykoria endywia. - 200 g 150 g kukurydzy 2 pomidorki pół czerwonej papryki 250 g creme fraiche 38% lub śmietana 22 % do sałatek 1 sos sałatkowy grecki (ziołowo - czosnkowy) Wykonanie

Mój pomysł na