mamy gołąbki, Portugalczycy mają salsichas enroladas em couve. Portugalczycy podobnie jak my uwielbiają potrawy z kapusty, a to danie jest rewelacyjne. Kiełbaski zawijane w kapustę są daniem iście królewskim, syte, pyszne, godne największych znakomitości czyli nas samych. Polecam gorąco. Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKrokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja
Wanilia i KardamonPyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieSałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu 3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach. Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze
Mechanik w kuchniskładniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie(...)warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej z kapusty wodzie do chwili, aż ziemniaki zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni, dodajemy do niej obierane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy przez chwilkę. Następnie Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę jeszcze podgotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja
Domowy Smak JedzeniaSzybko, prosto i smacznie.. kapusta pekińska cebula papryka pomidor sól sok z cytryny olej przyprawa do sałate k Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora, cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: makaron na łazanki (50 dag) kapusta kiszona (1/2 l) grzyby najlepiej jakieś leśne, ale może też być 10 pieczarek cebula (1/2 szt.) olej woda sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Ja użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych(...)umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas aż zmiękną. Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy
Weganka gotujeSkładniki: naleśniki kapusta kiszona (50 dag) pieczarki (30 dag) sól pieprz papryka ostra olej (do smażenia) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy na oleju. Kapustę odcedzamy i kroimy żeby kawałki były nieco mniejsze. Kiedy pieczarki będą już prawie rumiane dorzucamy do nich kapustę. Przyprawiamy
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy(...)mieszamy. Od liści kapusty odkrawamy twardą część. Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej jak najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min. Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem
Weganka gotujeSkładniki: zielona soczewica (3/4 szklanki) kapusta kiszona (1 garść) cebula dymka (1 szt.) jabłko (1 szt.) sól pieprz papryka ostra kurkuma woda olej (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy. W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą i papryką(...)Jabłko obieramy i trzemy na tarce. Dusimy przez kilka minut na patelni razem z kapustą. Kiedy soczewica będzie ugotowana mieszamy ją z jabłkiem i kapustą. Podgrzewamy wszystko
Weganka gotujecodziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam! Scroll down for recipe(...)różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 150 g posiekanej kapusty 100 g jogurtu naturalnego 100 g śmietanki 18% sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż
karmelowyZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Koperek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą. Wszystko polewamy oliwą, skrapiamy cytryną i doprawiamy cukrem. Całość dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia KasiMoja propozycja to aromatyczna, chrupiąca chińska kapusta pak choi. Doskonała do obiadu jako dodatek a także jako samodzielne danie tak jak ja je zajadałam. Mała chińska kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni a coraz częściej można ja nabyć. Jak tylko uda się takową zakupić od razu zróbcie ją według tego przepisu, polecam. Kapusta pak choi z miodem i płatkami migdałowymi
Moje Małe CzarowanieKolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Rozpustne gotowanie