Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to bardzo smaczna propozycja na wiosenną surówkę do obiadu. Artykuł Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudataras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę. Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie 2 marchewki 3 cebule 2 garści pokrojonej kapusty 2 szklanki rosołu 1 łyżka czosnku suszonego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego sól do smaku Na dno garnku dałam kapustę ( u mnie mrożona – bo to kapusta
Kuchnia na wzgórzuProsty przepis na bigosik z młodej kapusty z pieczarkami i kiełbaską. Uwielbiam młodą kapustę, wiosną zawsze chce się już młodych warzyw i wtedy właśnie na obiad wskakuje bigosik ze słodkiej młodej kapusty. Dodaję czasem do niego kaperek , czasem inne warzywa a czasem pieczarki. Polecam ... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkomajerankiem, solą i pieprzem. Do gorącego sosu przekładam klopsiki, chwilę podgrzewam. Klopsiki podałam z ziemniakami puree w jednej wersji z buraczkami z jabłkiem klik , w drugiej z kapustą zasmażaną z boczkiem klik Smacznego :) Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie(...)klik Pulpeciki w młodej kapuście klik Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym klik Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi klik Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne klik Zupa jarzynowa z klopsikami klik Klopsiki z indyka w sosie koperkowym klik Klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami klik
Kuchnia z widokiem na ogródpotrzebny będzie również ketchup. Oczywiście bezglutenowy hamburger to dodatki, takie jak pomidory, ogórki konserwowe, ser żółty. Ja trochę urozmaiciłem swoje danie i w środku będzie rzodkiewka, oraz sałatka z kapusty pekińskiej, która jest kluczowym elementem tego dania. To właśnie ona nadaje cały smak. Hamburgery zazwyczaj podajemy z frytkami, ale nie zawsze muszą to być frytki z ziemniaków, tym razem będą(...)łyżki wody i całość mieszamy ręką. Następnie formujemy dwa burgery, każdy po około 150 g. Powinien być o grubości ok. 1 cm. Z jednej strony nacinam nożem w kratkę. Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy kluczowy składniki jakim jest sos Worcestershire, dodajemy również majonez, ketchup i całość mieszamy. Do drugiej miski dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, skrapiamy octem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka i łatwa do zrobienia surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka, która idealnie nada się do każdego dania obiadowego o nie tylko! Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudawarstwową łabędzi puch Składniki: 10 jajek, 400 gramów ziemniaków , pół małej cebuli, 3-4 ogórki kiszone, 150 gramów sera żółtego, 200 gramów szynki wędzonej w plasterkach, 1/3 średniej główki kapusty pekińskiej, majonez, łyżeczka tartego chrzanu, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę łabędzi puch? Ziemniaki ugotuj w mundurkach, całkowicie ostudź, obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dno miski posmaruj(...)najwięcej powietrza. Dzięki temu sałatka zachowa puszystość. Kolejna warstwa to bardzo drobno posiekana cebula, następnie starte ogórki, starty ser, szynka pokrojona w cieniutkie plasterki, pokruszone żółtka, bardzo cienko pokrojona kapusta (połowa), starte białka (połowa) – każdą warstwę posmaruj cienko majonezem, oprósz solą i pieprzem. Ostatnią warstwę stanowią starte białka wymieszane z kapustą. Łyżkę majonezu wymieszaj z chrzanem i mlekiem
Kulinarna Polskaparze lub surowe. Cebula Cebula jest bogata w przeciwutleniacze i związki siarkowe, które pomagają w ochronie jelit przed uszkodzeniem. Cebulę można dodawać do sałatek, zup i dań mięsnych. Kapusta Kapusta zawiera błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit. Kapustę można spożywać gotowaną lub kiszoną. Dynia Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem
Żyję by jeśćkrwi. Rzodkiewka Rzodkiewka jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w błonnik, witaminę C i flawonoidy. Rzodkiewka może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta Kapusta jest bogata w błonnik, witaminę C i flawonoidy. Kapusta może pomóc w ochronie serca i układu krążenia poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca. Szpinak
Żyję by jeśćWielkanocna sałatka z chrzanem Warstwowa sałatka z jajkami, kukurydzą i groszkiem. Sałatka przełożona sosem z parmezanem i chrzanem. ZOBACZ PRZEPIS Warstwowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką Lekka sałatka z kapustą pekińską i papryką konserwową. Dzięki rzodkiewce sałatka świetnie pasuje do wiosennego klimatu! ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z kapustą pekińską Sałatka, którą możesz zrobić w wersji z tofu(...)Świeża brukselka, pomidorki, feta i czerwona cebula. Sałatkę przygotujesz z sosem na bazie oliwy. ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z rzodkiewką i marynowanymi pieczarkami Smaczna wiosenna sałatka z rzodkiewki, selera konserwowego, kapusty pekińskiej, pieczarek marynowanych i szynki. ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z makaronem z zupek chińskich Sałatka makaronowa z dodatkiem kukurydzy, papryki i ogórka, a także wędzonego kurczaka lub wędzonego tofu. ZOBACZ PRZEPIS
Via GustoNajlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: ? 4 filety z kurczaka ? 1 puszka kukurydzy ? 2 małe paczki pestek słonecznika ? 1 mała kapusta pekińska ? 4-5 łyżek majonezu ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć(...)oliwie. ? Kapustę pokroić w drobne paski. ? Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. ? Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. ? Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki
To co kochammamy jesień, a więc w kuchni pojawiają się bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję gulasz z mięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: ? 300 g mięsa z udźca indyka ? 1 szklanka kapusty kiszonej ? sól, pieprz, sos sojowy do smaku ? mrożona mieszanka warzywna wiosenna ? 1 cebula ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego(...)szklanki śmietanki do zup ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: ? Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. ? Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. ? Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. ? Pod koniec dodać mrożone warzywa i poddusić 10 minut. ? Doprawić sosem sojowym i słodko-kwaśnym. ? Dodać smietankę i posiekaną natkę pietruszki
To co kochamzapoznać Was z meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty bez cukru
To co kochamPodstawowe warzywa jak kapusta czy marchew oraz przyprawy to sekret tego przepisu, czyli pikantne, dobrze doprawione burgery. Można jej jeść z sosem pomidorowym, z warzywami, obłożone sałatą, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1/2 kalafiora – 2 ząbki czosnku – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy – puszka pomidorów bez skórki – ząbek czosnku – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por i cebulę. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. – Połowę surowego kalafiora
To co kochamCiasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: 40 dag kapusty kiszonej pieczarki 50 dag cebule 3 szt sól pieprz kolorowy olej do smażenia FARSZ: Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki(...)cebulę obrać , opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić. Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko
Camilla w kuchni