Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: kapusta kiszona - 400 g grzyby suszone - 1 szkl cebula - 2 szt sól pieprz olej Farsz: Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć ją, pod koniec dodać(...)sól do smaku. Kapustę opłukać, pokroić drobno i gotować do miękkości, następnie odcedzić i przestudzić. Gtzyby gotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Kapustę, grzyby i cebulę drobno posiekać, doprawić do maku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko
Camilla w kuchniwołowe, czyli potrawa która idealnie sprawdzi się jako niedzielny czy też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych(...)mieszamy) i bez przykrycia pieczemy jeszcze przez 15-20min tak aby zrazy się z wierzchu zarumieniły. Gotowe zrazy wołowe podajemy tradycyjnie z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty Zrazy wołowe – roladki wołowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Pieczeń rzymska – przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Księga-Smakubardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, podałam go z pysznymi skrzydełkami w sosie pomidorowym, polecam przepis. RYŻ : 2-3 woreczki ryżu basmati - szczypta kurkumy 2 cebule ćwiartka kapusty pekińskiej 300 g groszku z marchewką sól do smaku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego SKRZYDEŁKA : 1 kg skrzydełek dowolna przyprawa sól(...)cały sos i mieszam. 3 woreczki ryżu basmati ugotowałam z odrobiną kurkumy. Pozostawiamy do ostudzenia. 2 cebule drobno kroję i przekładam na wysoką patelnię. Pokroję również kawałek kapusty pekińskiej. Na patelnię dodaję odrobinę oleju, sól i podsmażam cebulę. Do cebuli dodam również 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do podsmażonej cebuli dodaję kapustę, oraz
Kulinarne Fantazje Mariolisezamowego z dodatkiem cukru i chilli. Na szybki lunch ale też bardzo dobrze się sprawdzi gdy macie gości - na pewno zrobi wrażenie. Podałam to danie z ryżem i kapustą pekińską na ostro . Można myśleć, że kurczak to takie pospolite i nudne mięso, i chociaż bardzo popularne u nas to też bardzo dobrze znane, a tymczasem z kurczaka można wyczarować(...)powinien być już zredukowany, podgotować jescze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro
Smaczny zeszytZdrowa i bardzo smaczna biała kapusta jest idealnym składnikiem na surówki. Zapraszam na pyszną surówkę z białej kapusty! Artykuł Surówka z białej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąMielone mięso z kurczaka doprawione przyprawami gotowane w bulionie i podane z duszoną młoda kapustą. KLOPSIKI DROBIOWE SKŁADNIKI ćwiartka (całe udko) z kurczaka o wadze 300 gramów; piersi z kurczaka o wadze 350 gramów; 1 surowa wieprzowa mocno paprykowana kiełbaska węgierska; słodka, mielona papryka; młoda, biała kapusta o wadze około 1 kilograma; duży pęczek koperku;... Artykuł Klopsiki drobiowe z młodą(...)kapustą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkanastępnej. Obiad w kilka chwil, to wybawienie. Poniżej lista składników oraz szczegółowy opis na proste, szybkie i syte danie. Składniki: 500 g kapusty białej 2 łyżki ryżu 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła 4 łyżki bułki tartej 400 ml śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ryż gotujemy na półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki. Dusimy
R'n'G Kitchenschabowa z mięsem mielonym i żurawiną Przepis na pyszną roladę schabową faszerowaną mięsem mielonym i żurawiną która podana np. z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty stworzy idealny pomysł na obiad. Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną Składniki: 1,4 – 1,5kg schabu wieprzowego ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo – wołowego 1 jajko(...)gdyby sos był za gęsty podlewamy go wodą rolada schabowa z mięsem mielonym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Artykuł Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuPieczone gołąbki w kapuście pekińskiej przygotowuje dużo szybciej niż te tradycyjne. Po pierwsze – szybciej blanszuje się kapustę pekińską. Po … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pieczone gołąbki w kapuście pekińskiej</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPARZYBRODA ZUPA Z KAPUSTY SKŁADNIKI 800 gramów białej kapusty; żeberko wędzone o wadze około 300 gramów; 2 duże ziemniaki; 2 nieduże marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; cebula; 2 łyżki kminku w ziarenkach; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego; nieduża laska świeżego chrzanu (opcja); pieprz w ziarenkach; mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja); smalec wieprzowy; sól;... Artykuł Parzybroda zupa z białej(...)kapusty pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie na kapuście
Kuchnia TomkaZostało mi trochę gotowanego mięsa więc żeby się nie zmarnowało zrobiłam paszteciki. Razem z mięsem zmieliłam ugotowane warzywa-marchewkę i cebulę. Do farszu dorzuciłam też kwaśną kiszoną kapustę aby był bardziej wyraźniejszy w smaku. Paszteciki dobrze smakują same lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: farsz 500 g ugotowanego mięsa drobiowego, w tym dwie małe marchewki i cebula(...)odciśniętej kiszonej kapusty sól, pieprz ciasto 400 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2-3 łyżki śmietany 18 % w temperaturze pokojowej 150 g zimnego masła 2 jajka 1 żótko 1/2 łyżeczki soli duża szczypta cukru oraz białko do posmarowania czarnuszka Mięso drobiowe razem z warzywami zmiksować na pastę, ja zrobiłam to w rozdrabniaczu. Kiszoną kapustę drobno posiekać
Monia miesza i gotujeCześć kochani. Dzisiaj mam dla was prostą propozycję na pyszną surówkę do świątecznego obiadu. Jej bazą jest kapusta pekińska, ale znajdziemy w niej też takie składniki jak por, ogórek, pestki dyni i słonecznika. Będzie bardzo dobrze komponować się z mięsiwami, które z pewnością pojawią się na świątecznym stole. PRZEPIS SURÓWKA DO OBIADU ŚWIĄTECZNEGO Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 garść(...)marchewka 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika smażonych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Jak zrobić surówkę: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i oprószamy solą oraz mieszamy z koperkiem. Pora bardzo drobno siekamy, dodajemy do pekinki. Ogórka kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchew ścieramy
Dorota SmakujeTofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy świąteczne Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta z grzybami Uszka z grzybami (wegańskie) Ciasteczka cynamonowe Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Puree z kalafiora Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną Seleryba
WegePrzepis