lubię kwaśne smaki i ten z pewnością do nich należy. Nuta pomidorów nadaje kapuśniakowi trochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz(...)sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą
Anielska Kuchnia Aniświeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok. 150 g żółtego seraolej do smażeniaPizza Kebab - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru(...)dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem
Słodka Stronaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli) pieprz czosnek w proszku olej kapusta pekińska ok. 5 pomidorów ok. 1 duży ogórek (opcjonalnie) 2 cebule puszka kukurydzy ok. 200 g majonezu ok. 200 g ketchupu Sałatka Gyros - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną(...)rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Pomidory, ogórka oraz cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Odrobinę solimy, możemy też użyć niewielką ilość pieprzu. Usmażonego kurczaka przekładamy na dno dużej szklanej misy. Na mięso wykładamy majonez, posypujemy cebulą, smarujemy ketchupem i kładziemy pomidory. Następnie wykładamy pokrojony
Słodka Stronakapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu - 2 duże(...)koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną
W poszukiwaniu inspiracjiCake with chicken liver Składniki. 30 dag wątróbki 1 cebula 30 dag kapusty czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka kminku Ciasto. 2 szklanki mąki 12,5 dag tłuszczu 1/2 szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1/4 łyżeczki soli jajko do posmarowania Wykonanie. Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku(...)smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Przesmażyć posiekaną cebulę' Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki. Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną. Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić
Kulinarny karnet ChristopheraPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki: 1/2 malutkiej główki białej kapusty 1 mały seler 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)suszonych daktyli 1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego około 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki soku z cytryny około 1 łyżki cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane
Oryginalny smakKapusta pekińska, jajka i pikantny sos to moja propozycja na kolację :) Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo przekroić na pół 3 liście kapusty pekińskiej pokroić w wąskie paseczki szczypiorek drobno posiekać Sos: 3-4 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy 1/4 łyżeczki chrzanu łyżeczka ketchupu sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać (spróbować i ewentualnie doprawić wg gustu ) Na talerzyk wyłożyć kapustę ( można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagrzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże, - kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka(...)świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski. Smażymy na 2 patelniach: 1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia
Wypisz WymalujDobrze jest robi ć ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych - 3 cebule - mały słoik majonezu - ketchup - olej do smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej(...)cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu ze zdjęcia powyżej - cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki podobnie, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Do tego czasu kurczak powinien by już przestudzony, więc pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy kurczaka... ...na niego ketchup... ...potem cebulę... ...następnie ogórki
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekany mieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami(...)młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka na sito rozkładane - kapusta nigdy się nie przypali w trakcie gotowania na gołąbki dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami(...)ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, kapusta słodka 1 duża, sos pomidorowy - ile potrzeba FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA PAPRYKI Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą(...)liście kapusty wcześniej sparzone i usunięte zgrubienie głąba - na każdy liść nakładać dużą porcję farszu i ciasno zawijać liście układać w parowarze i gotować z 30 - 40 minut SOS: wodę 2 szklanki z obgotowanej kapusty wymieszać z sokiem pomidorowym 1 litr, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawić przyprawą w płynie.............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku
W Mojej Kuchni LubięMama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka(...)wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam
Anioły w kuchniNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić
Anioły w kuchniWegetariańskie, czy z mięsem, z wszystkimi rodzajami kasz.......my po prostu kochamy gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 20 dag kaszy jęczmiennej 10 dag ryżu 0,5 kg karczku 1 duża cebula sól, pieprz bulion Wykonanie: Kapustę sparzyć, z główki zdjąć liście i ściąć nerwy. Kaszę i ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso zmielić, cebulkę zeszklić(...)oleju, dodać mięso i chwilę smażyć. Połączyć wszystkie składniki, doprawić masę według uznania. Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty, zawijać farsz w liście i układać ciasno w garnku. Zalać bulionem i gotować ok. 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym
Anioły w kuchni