Łatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt(...)drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
Zofianasmakowitą przekąskę! Zapraszam do kuchni i jeśli się wam podobało to dajcie + Kuchni PROzdrowotnej :)Dla 2 osóbCzas przygotowania ok 30 minutSkładniki:1 średniej wielkości bakłażan2 garści pokrojonej kapusty pekińskiejkilka krakersów1 pomidorPół kulki mozzarellimasłosok z limonkisól himalajska i pieprzksylitol lub cukierolej słonecznikowykurkumaPrzygotowanie:1/ Wkroimy w grubą kostkę bakłażana do miski, solimy, dodajemy pieprzu i oleju - mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)pieczemy aż do miękkości wewnątrz.2/ Pokrojoną kapustę dajemy do nowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy robimy dressing do sałatki. 3/ Upieczony bakłażan nakładamy na pomidory i kapustę, ścieramy ser mozzarella na tarce o grubych oczkach. Dodajemy połamane krakersy i polewamy dressingiem
Kuchnia PROzdrowotnaKapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż(...)surówka, a ona mi odpisuje, że kapusta kiszona z ananasem... :) Znalazła przepis tutaj.Czytaj więcej
bistro mamaskładniki * 50 dag piersi z kurczaka lub indyka * 2 cebule * 2 marchewki * 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty * ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie) * 2 łyżki oleju * 1 szklanka bulionu * 2 łyżki sosu sojowego * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić w paski. Marchewki obrać(...)pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemne i podsmażyć razem z mięsem. Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakuskładniki * 1/2 główki małej czerwonej kapusty * 3 łyżki śmietany 18% * 3 łyżeczki chrzanu * sól, pieprz Sposób przygotowania Kapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe
Mix smakuskładniki * 1 kg kapusty kiszonej * 1/2 kg grochu łuskanego * pieprz ziołowy * sól * pieprz czarny świeżo mielony Sposób wykonania Groch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować. Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać zmiksowany
Mix smakuskładniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować(...)między czasie pokroić kiełbasę w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, kiełbasę podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić
Mix smakulubią majonezu w sałatkach i innych wysokokalorycznych dodatków. Polecam na prywatkę, jako dodatek do dań jak i samodzielną sałatkę! Dla 2 osób Czas przygotowania: 35minut Składniki: Kawałek kapusty włoskiej (Na ile osób przewidujemy sałatkę taki kroimy, reszta składników jest podana na 2 osoby) 50g słonecznika łuskanego 1 pomidor Kawałek ogórka zielonego 1 ząbek czosnku Polskiego Olej sezamowy Olej słonecznikowy(...)sojowy Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Kroimy liście kapusty włoskiej w drobna kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min w misce. 2/ Kroimy bardzo drobno czosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni. 3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia 4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą
Kuchnia PROzdrowotnazaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny - mała główka kapusty (ok. 700g) - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - 2 jajka - 5 łyżek kaszy manny - 250 g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna(...)Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką
mojewypiekiinietylkobędzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty - 2 cebule - młode części pora - sól morska - świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżeczka kminku i majeranku - cebulka prażona - olej arachidowy (może być inny) Umytą kapustę i cebulę(...)patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną. Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest
mojewypiekiinietylkodowolna ilość placów tortilli1 pierś z kurczakapapryka konserwowa (u mnie z miodem) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy(...)patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego
Kuchnia domowa Aniniedużej główki białej kapusty1/2 szklanki ryżu2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówmajeranek1 jajkobułka tarta1 mała cebula1 litr rosołu lub bulionuSposób przygotowania:1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać
Kuchnia domowa Anipodrośnięcia.2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5. Cebulę obrać, drobno(...)posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie na paszteciki o długości mniej więcej 4 cm. Paszteciki ułożyć na blaszce złączeniem
Kuchnia domowa Aniprostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie - EastwayskładnikiPorcja na 16 gołąbków 500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka 125 ml octu 3%,200 g ryżu,40 g masła,1 średnia cebula(...)główka kapusty włoskiej lub cukrowej,500 ml rosołu,250 ml śmietany,1 łyżka mąki,sol, pieprz.przygotowanie Jeżeli mamy baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem należy ją sparzyć wrzącym octem oczyścić, pokroić w kawałki, zemleć w maszynce. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić
Stare Garybyła mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika! Składnikigar nr 1 kalafior, 2 kalarepkikilka młodych marchewekpapryki rożne, najlepiej podłużnei wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie
Stare Gary