wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Dodaje do niego świeżości i podkreśla jego smak. Poza tym jest źródłem błonnika i pozwala lepiej znosić skutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie przepadam, ale zdarza mi się od czasu do czasu ją kupić i zrobić w domu. Składniki : ćwierć główki kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew
Weekendy w domu i ogrodzieteraz Lawendowa Kuchnia bez Rafka nie byłaby sobą ;) Polecam pyszną, czosnkową sałatkę, idealną do obiadu ;) Niestety z powodu bardzo dużej ilości czosnku nie nadaje się dla Szkrabów;) Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska mały jogurt naturalny 6 ząbków czosnku sól Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno siekamy, po usunięciu wszelkich białych zgrubień ;) Do tego najlepszy jest Mały Pomocnik ;) Czosnek obieramy
Lawendowe NieboZostało mi trochę kapusty kiszonej, ale było za mało na surówkę do obiadu, więc dodałam jeszcze trochę innych warzyw i tak oto powstała pyszna suróweczka. 30 dkg kiszonej kapusty 1 -2 marchewki 1/2 ogórka zielonego por sól, cukier, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć
Moje domowe kucharzenieSmaczne danie na piątkowy obiad. Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 500 gram pieczarek 250 gram makaronu łazanki 1-2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól,pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki(...)oczyszczamy i kroimy w plasterki ,cebulę kroimy w półplasterki.Na rozgrzana patelnię wlewamy olej i dodajemy pieczarki, cebulę i smażymy.Dodajemy pokrojoną kapustę i ugotowany makaron.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Smażymy przez 5 minut ciągle mieszając
Bajeczna KuchniaBardzo smaczna i lekka surówka do obiadu z młodej kapusty. Idealna do obiadu. Składniki: 0,5 główki kapusty młodej 2 marchewki pęczek kopru sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy szatkownikiem lub kroimy nożem, lekko nasalamy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody(...)się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji
Pobite gary Barbaryupiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego(...)sól olej do smażenia Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki
Weekendy w domu i ogrodzieKapuśniak warzywny tylko z białej kapusty. Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków(...)kapusty białej 3 borowiki suszone 200ml koncentraku pomidorowego 1 łyżka octu ryżowego 2 kostki warzywna z min. zawartością soli 2 łyżki czosnku niedźwiedziego pęczek koperku świeżego 1 łyżeczka chili sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut. Wlewamy wodę
Apetyt na ZieloneBlueberry Corner by "jagodzianka" Żeberka w kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z wieprzowymi żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta … Przeczytaj cały artykuł Post Żeberka w kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Animięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami(...)jajkiem. Brytfankę nasmarować oliwą. W liście kapusty zawijać po po 1 pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwegłówka białej kapusty 2 pętka kiełbasy ok 400 g 1 cebula 2 marchewki 1 l bulionu ok 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki kminek majeranek jałowiec ziele angielskie pieprz natka pietruszki oregano Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam
Gotowanie jest łatweCzęsto kupując kapustę z bocznymi liśćmi wyrzucamy je , a okazuje sie ze te liście również można wykorzystać i zrobić oryginalne zielone gołąbki :P 12-14 liści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego(...)bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka 2,5 łyżki mąki Liście z kapusty umyć, wrzucić na wrzątek i obgotować przez 10 min, Ostrożnie wyjąć i wystudzić, W grubszych miejscach wyciąć nerw. Nastawić 2 szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać
Gotowanie jest łatwegłówka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1 garść grzybów suszonych 1 cebula 1 szkl rosołu 200 ml śmietany mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście. Następnie liście włożyć do garnka(...)smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny. Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów
Gotowanie jest łatweDziś proponuję Wam bezmięsny obiad. Kotlety pachną czosnkiem i natką pietruszki. Podane z delikatną i orzeźwiającą surówką z ogórków i kapusty pekińskiej stanowią świetne i lekkie danie obiadowe. Proporcja na 10 kotlecików - 2 puszki ciecierzycy z puszki ( lub odpowiednia ilość ciecierzycy wcześniej namoczonej na noc i ugotowanej - 800 gram ) - 1 średnia cebula - 2 małe ząbki czosnku ( lub jeden(...)formowałam* kotleciki i kładłam na rozgrzany olej. Należy smażyć je do zezłocenia. *Kotleciki formujcie mokrymi dłońmi - masa nie będzie się kleiła do rąk. Surówka: - 0,5 kapusty pekińskiej - 1 duży ogórek szklarniowy Sos: - 2 łyżki oleju/oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 3,5 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkowałam
kawawszklance