obiadu Składniki 1/4 młodej kapusty 2 pomidory pęczek szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki oleju czosnkowego lub oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Kapustę poszatkować, nasolić i poczekać aż puści … Czytaj dalej Surówka z młodej kapusty
czarrna od kuchniMłodą kapustę można dodać do wszystkiego Składniki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz do panierowania: mąka … Czytaj dalej Kotlety mielone z młodą kapustą
czarrna od kuchniDziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu
Rozpustne gotowanieZapraszam na pyszną i prostą sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealne pasuje do drugiego dania. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 pomidor 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2-3 ogórki konserwowe 1 średnia marchewka sos sałatkowy koperkowo- ziołowy 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską pokroić. Pomidor, cebulę, paprykę czerwoną i ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
Ewusiowe Smakitradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie(...)Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną. Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna
Mama GotujeFajna alternatywa talerza pełnego kapusty z grzybami. Fajnie podane i obiad gotowy. Kapustę ugotujcie według własnych upodobań albo według mojej propozycji, jest pyszna. Użyłam do dania bułek musztardowych według przepisu [ klik ] Zapraszam na obiad, kolację albo danie do pracy. Bułki zapiekane z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazem miałam pod ręką kurczaka i tak też powstał długo pieczony, rozpływający się w ustach pulled chicken w azjatyckim sosie i podałam go w kanapce z chrupiącą surówką z kapusty, także w azjatyckim stylu. Były pyszne! Zrobiłam sobie nawet taką kanapkę do pracy i na zimno także była wyborna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Pulled chicken w stylu(...)łyżeczka obranego i startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki startej skórki z limonki 1 łyżka soku z limonki ½ papryczki chilli, drobno posiekanej 1/2 małej kapusty, posiekanej 1 marchewka, starta 2 dymki, pokrojona w cienkie plasterki ⅓ szklanki posiekanej kolendry 4-6 bułek do hamburgerów, przekrojonych na połówki i wnętrze podpieczone na suchej patelni Przygotowanie: Przekrój każdą
karmelowymielonego mięsa wołowego 4 łyżki ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 12 listków kapusty woda Przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować(...)Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać z jogurtem z czosnkiem. Artykuł ETLİ LAHANA SARMASI
Tureckie PrzepisyDziś o pysznej surówce, szybkiej i łatwej. Świetnie smakuje do obiadu czy kolacji. Składniki: 500g kapusty kiszonej 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oleju lnianego (używam oleju lnianego od Olejowego Raju) Kapustę rozkładamy na desce, kroimy ją na drobne kawałki. W misce układamy warstwę kapusty, posypujemy ją cukrem i skrapiamy olejem. Ostatnią warstwę tylko skrapiamy olejem, bez dodatku
Gotowanie i blogowaniekapusta jest zdrowa ;-) 1/4 główki czerwonej kapusty 4 ogórki kiszone lub marynowane 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz sok z cytryny … Czytaj dalej Surówka z czerwonej kapusty
czarrna od kuchniLubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMłoda kapusta duszona w pomidorach Składniki 1 młoda biała kapusta 4-5 pomidorów 1/2 pęczka koperku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, mielony kminek olej Sposób przygotowania Pomidory obrać ze … Czytaj dalej Młoda kapusta duszona w pomidorach
czarrna od kuchnikolendry, drobno posiekanej sól, świeżo mielony pieprz Składniki na cebulkę: 3 czerwone cebule, pokrojone w pół-krążki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 6 płatów tortilli, przekrojonych na pół CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: białą fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę(...)minut. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Cebulę skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek, odstawiamy na bok. Kapustę pekińską drobno siekamy, odstawiamy na bok. 3. Mięso wyciągamy z lodówki, dzielimy na 12 równych części. Z każdego formujemy wąskie, podłużne kotleciki na wysokość około 2 cm. Bardzo dokładnie rozgrzewamy
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do dań mięsnych. Surówka jest prosta do zrobienia i bardzo dobra. Dobrze jest zrobić ją kilka godzin przed podaniem. Jest wówczas jeszcze lepsza. Składniki: pół malutkiej czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 jabłko sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy na jak najcieńsze paseczki
Smak mojego domuFuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek(...)mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli i to było znakomite połączenie. Fuczki czyli placuszki z kapustą kiszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie