kapustą - 19268 przepisów (strona:471/1285)

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I TARTEJ MARCHEWKI 144

Szybka i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej. Z tartą marchewką, plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiona miodowo-cytrynowym dressingiem, który nadaje jej charakteru i lekkości. Smaczna i zdrowa. Idealna do obiadu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 3 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz WYKONANIE Kapustę pekińską cienko szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny, płynnym miodem lub syropem klonowym oraz oliwą. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu

cool and minty
Jak zrobić Bukkake (meshi) 147

wypadku wspólne będzie naczynie.  Tym razem będzie ono w wersji meshi. Poprzednio robiłem w wersji soba o czym możecie przeczytać tutaj. Składniki: - ulubiony bulion - ryż - szczypiorek - kapusta pekińska - pieczarki Wykonanie: Pieczarki podsmażamy. Szczypiorek i kapustę drobno kroimy, a ryż gotujemy. Na talerz kładziemy ryż, posypujemy go pieczarkami, szczypiorkiem i kapustą, a następnie polewamy talerze po kolei bulionem

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa krem z kiszonej kapusty 143

Gorący kapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki. Mam na to świetny sposób - robię kapuśniak w formie kremowej zupy! Ponieważ od jakiegoś czasu sama kiszę kapustę w słoikach to przeważnie mam jej choć trochę w zapasie. Najbardziej lubię podjadać kiszonki(...)błonnika, a także dobrych probiotycznych bakterii. Polubcie kiszonki jeśli do tej pory mieliście z nimi nie po drodze. Kiszonki to też doskonały składnik zup! Z dziecięcych lat pamiętam kapustę kiszoną duszoną z kaszą - ależ to dobre! Oczywiście w zupie, kiedy kiszone warzywa zagotujemy, tych witamin i wartości jest mniej, ale przecież nie samą surowizną człowiek żyje. Miska gorącej zupy

Smaczna Pyza
Kule z puree z ziemniaków 129

lekki obiad . Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu z tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko(...)pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem

Pieguskowa Kuchnia
Chłopski garnek 242

ponuro. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo. O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:) 1/2 główki białej kapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka(...)papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni przekładamy do większego

Smaki Na Talerzu
Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty 258

cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina  (przepis) maślane bułki do burgerów  (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu  ewentualnie(...)ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według  przepisu 2. Bułki przygotować według  przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy

Słodki Kompromis
Kapuśniak na zimne dni 145

kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt) 300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek listek laurowy ziele angielskie szczypta kminku 1 marchewka 1 cebula 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy(...)nową ponad kapustę ok 10 cm dodajemy przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy

Gotowanie jest łatwe
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 153

Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy(...)umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku

Trzeci talerz
Sałatka z zupek chińskich 360

Jestem pewna, że poniższą sałatką zaskoczycie domowników 😋 Składniki na 1 dużą miskę: 2 zupki chińskie (łagodne, o smaku kurczaka) + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża, czerwona papryka 1/2 długiego ogórka 200 g szynki 3 łyżki majonezu ewent. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Makaron(...)wchłonięcia wody przez makaron. W międzyczasie paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę. Do makaronu (ewentualny nadmiar nie wchłoniętej wody należy odlać) dodać paprykę, ogórka, kukurydzę, natkę pietruszki, wędlinę i poszatkowaną kapustę. Całość wymieszać. Na sam koniec

Ugotować
Surówka zimowa 158

Surówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś  zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini  kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki. -- Jak wszystkie

chleba naszego
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) 133

kilku łyżeczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 💗. Na blogu znajdziecie też przepis na  leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej . Zapraszam. Sałaka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 fioletowej średniej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 2 spore kiszone ogórki sól morska lub himalajska(...)pieprz opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Kapustę kroimy w cienkie paski, marchewkę i jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Ogórki również ścieramy na tarce, ale bez obierania. Składniki sałatki wrzucamy do miski i przyprawiamy. Jeśli ogórki są za mało kwaśne do sałatki dodajemy sok z  cytryny

Kulinarne przygody Gatity
California roll z wędzonym pstrągiem 114

użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety z wędzonego pstrąga gotowana tykwa   od  Kuchnie Świata 4 liście czerwonej kapusty pekińskiej sezam Przydatne narzędzia: folia spożywcza mata bambusowa od  Kuchnie Świata deska ostry nóż miseczka z wodą Najpierw odmierzam miarką ile tego ryżu mam objętościowo. Pozwoli mi to wlać(...)połamać ziaren, Najlepiej drewnianą łopatką. Ryż odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja tak jak wspominałam wcześniej - przygotowuję go dzień wcześniej. Przygotowanie składników do zwijania rolek przyspieszy proces. Dlatego też siekamy kapustę w cienkie paseczki, z pstrąga pozbywamy się ewentualnych ości. Nadszedł czas zwijania rolek. Przygotowujemy sobie kawałek folii, który będzie nieco większy od nori. Kładziemy go na macie bambusowej. Na początku

MamaOskarka
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 131

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żeberka w coli – szybki przepis :) 249

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 138

mieliśmy pewne ograniczenia w zasięgu podróży geograficznych spowodowane tym, że kończyło się jedzenie. Załadowanie na pokład statku większej ilości nie załatwiło sprawy, bo z czasem się psuło. Rozwiązaniem była kapusta, która po "zepsuciu się" (ukiszeniu) nie dość, że nadawała się do jedzenia, to jeszcze, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, rozwiązała sprawę szkorbutu. Dziś jedzenie potrafi wytrzymać dłużej, ale i podróże(...)owijane w coś na kształt tortilli. Następnie jest krojone na kawałki i podawane. Ostra zalewa skojarzyła mi się z koreańskim przysmakiem - kimchi, dlatego postanowiłem je wykorzystać. Składniki: na kimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy

Kryzysowa Książka Kucharska