kapustą - 19268 przepisów (strona:462/1285)

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką 250

Surówka na bazie młodej kapusty z nowalijkami. Pyszna i chrupiąca, że chce się więcej i więcej! Taka wiosna na talerzu. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek kilka rzodkiewek zielona cebulka 2-3 łyżki soku z cytryny olej sól, pieprz odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, obrać ogórki, pokroić w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Zieloną cebulkę posiekać

Kuchnia domowa Ani
Placki z kiszonej kapusty 134

Placki z kiszonej kapusty są banalnie proste w przygotowaniu. Są pyszne same w sobie ale również smakują jako dodatek do różnych sosów, gulaszy. Fajny zamiennik od tradycyjnych placków ziemniaczanych :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 450 gram odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej 2 jajka 3-4 czubate łyżki mąki pszennej ( obserwujemy konsystencje) płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z soku, siekamy i przekładamy do miski, następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i mieszamy do połączenia się składników, na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Ramen z indykiem 357

Składniki: 2 golonki z indyka bez skóry 3 marchewki 3 pietruszki  1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki(...)włoszczyznę oraz mięso. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz kolendrę. Gdy czosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy

Qchnia po prostu
Surówka z kapusty / Cabbage salad 48

seeds you can add pumpkin seeds or else. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx(...)handful of dried cranberries 1 medium zucchini/cucumber/bell pepper handful od sunflower/pumpkin seeds cheese olive oil, lemon juice salt, sugar, pepper, dill Zalej żurawinę wrzątkiem, kapustę poszatkuj, cukinię przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół i potem na dość cienkie plasterki. Pestki słonecznika upraż na patelni, pilnuj ich, żeby się nie spaliły. Zdejmij z ognia, rozsyp

Martyna Cooks
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 93

Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu(...)włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 111

Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu(...)włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Placuszki z kapustą kiszoną 175

Składniki: 200 g kapusty kiszonej 100 g mąki żytniej T720 1 marchewka 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę obrać … Czytaj dalej Placuszki z kapustą kiszoną

czarrna od kuchni
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 306

kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta olej Sos: 2-3 szkl. bulionu 2 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżka(...)garnka z 1 szkl. wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Odstawiamy garnek z palnika i trzymamy pod przykryciem kolejne 10 minut. Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy ją do garnka z 2 litrami lekko osolonej wrzącej wody. Od ponownego zagotowania, trzymamy na palniku jeszcze przez około 1 minutę. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy na sicie

Smaki Na Talerzu
Czerwona kapusta i jabłko 173

czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek. … Czytaj dalej Czerwona kapusta i jabłko

Pij soki wyciskane
Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku 89

szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka (około 400 g) pół główki kapusty pekińskiej pomidor niewielka papryka czerwona puszka kukurydzy sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, papryka ostra Ponadto: płaska łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g sera żółtego Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu(...)Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kapustę pekińską szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z kapustą pekińską 96

Surówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1-2 ogórki kiszone, kawałek pora, 1 duża cebula czerwona, 3 pomidory średniej wielkości, 2 duże marchewki 2 łyżki oleju pikantnego z papryką i bazylią Przygotowanie: Z kapusty odcinamy końcową twardą część. Pozostałą drobno

Lena Gotuje
Kapuśniak z młodej kapusty 90

Kapuśniak z młodej kapusty to moja ulubiona potrawa z nowalijek tuż obok botwinki. Przygotowuję go na wiele sposobów na bulionie, na kiełbasie, ale zawsze dużym dodatkiem świeżego pachnącego kopru. Ten dodatek mocno wzbogaca smakowo takie zwykłe danie jakim jest kapuśniak. Już w tym sezonie udało mi się kupić młodą kapustkę. Jaka była moja radość, gdy … Czytaj dalej Kapuśniak(...)młodej kapusty Artykuł Kapuśniak z młodej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbkowa patelnia 113

soft Do przygotowania potrzebujemy: Mięso wołowe- 400g Kapusta biała- 300g Czosnek- 4g Masło – 90g Brukselki- 140g Smalec- 50g Pomidory w puszce – 400ml Kalafior- 300g Sól- półtorej  łyżeczki Pieprz czarny- pół łyżeczki Papryka słodka- łyżeczka Pieprz cayene- 1 /4 łyżeczki Mielony tymianek- pół łyżeczki Oregano- łyżeczka Ocet balsamiczny- łyżeczka Pietruszka- do dekoracji Pomidorki koktajlowe (lub pomidory(...)smalcu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek. Kapustę kroimy na kwadratowe kawałki, kalafior rozdrabniamy (blender lub tarka). Do mięsa dodajemy kapustę, przyprawy, resztę smalcu i masło- smażymy 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce ( polecam firmę MUTTI) oraz przekrojone na pół brukselki i kalafior. Gotujemy 10 min pod przykryciem a następnie kolejne 10 minut (wraz z pomidorkami) bez przykrycia aby nadmiar wody

serzmiesem
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 116

dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki(...)pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika smarowałam jajkiem i posypałam sezamem. Farsz 1kg kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki smalcu, pieprz ziołowy, pieprz czarny, 1duży pęczek natki pietruszki, sól do smaku. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, płuczemy i gotujemy przez

Leśny Zakątek