kapustą - 19268 przepisów (strona:470/1285)

Menu na tydzień: W kolorze groszku 132

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)kilku daniach z tego menu. Jest szczyt sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą i grzybami 72

stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę posiekać(...)kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko

Za drzwiami kuchni
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 134

wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej (jeżeli się mylę, śmiało mnie poprawcie). I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam... będę jej używała w kuchni(...)oszalałam jednak na jej punkcie.  Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej

Kardamonovy
Surówka kapuściana z papryką 234

Pyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę(...)Przyprawy proponuję żeby dostosować wg swojego smaku i preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy, to możemy przyprawić sałatkę od razu lub też przyprawy można  połączyć razem i każdy potem sobie przyprawi po nałożeniu, na talerzu. -- Sałatka dobrze się prezentuje

chleba naszego
Surówka koperkowa z kapustą 180

jednym ze sklepów w mojej miejscowości można kupić pyszne surówki na wagę. Spróbowałam odtworzyć smak jednej z najpyszniejszych - z białej kapusty, marchewki i koperku. I chyba się udało. Wyszła pyszna chrupiąca surówka do obiadu. Spróbujcie i wy - będzie w sam na teraz, kiedy jeszcze dostępne są warzywa z ubiegłego sezonu, a nowalijki choć już dostępne, to póki co są dość(...)drogie i większość z nich ma pełno chemii. Składniki: 1/4 główki dużej kapusty 2 marchewki 2 łyżki siekanego koperku sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sposób wykonywania: 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Lekko posolić, ugnieść i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie ugnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. Zetrzeć na tarce o dużych

Kuchnia domowa Ani
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KASZY JAGLANEJ 155

Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno(...)przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ drobno szatkujemy i przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz drobno pokrojoną cebulkę. Polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy

cool and minty
Surówka kapuściana w 5 minut 275

Zimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg, marchew 2 szt., pół papryki, cebula, czosnek  od 2-7 ząbków, 4-5 łyżek oleju, łyżka cukru, 2-3 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach

chleba naszego
Pyszna surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem, marchewką i majonezem. 528

Pyszna surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem, marchewką i majonezem. U nas dziś będzie stanowić wyśmienity dodatek do gulaszu z piersi kurczaka. Jak każdą surówkę i tą przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Warto jednak, by postała chwilę w lodówce, aby smak ładnie przeszły. Polecam. Składniki: około 1/4 większej główki białej kapusty 2 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku szczypta czosnku(...)granulowanego bez chemii Skworcu do smaku czarny mielony pieprz i sól himalajska Skworcu 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy (grubość w zależności od indywidualnych upodobań). Dodajemy posiekany koperek, obrane i starte na drobnych oczkach marchewki, szczyptę granulowanego czosnku oraz majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy resztę majonezu. Wstawiamy

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty 250

Prosta surówka z czerwonej kapusty na zimno . Chrupiąca, bo niegotowana. Delikatnie zmiękczana tylko octem z czerwonego wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu. The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first on Moja

Moja Delicja
Pieczeń drobiowa z kapustą... 391

Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże,  jajka 2 szt.,  czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy  przyprawy: 1 łyżkę papryki

chleba naszego
z młodej kapusty gołąbki... 153

Składniki: młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty, jak w barze "u chińczyka"... 8019

Smaczna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję...obiad, kolacja, do pracy... -- Skład: ~1 kg kapusty, 1 duża marchewka, 1 łyżka cukru, 1 kieliszek octu, 1/3 szkl.oleju,  1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu lub wg  uznania...sprawdzić smakowo. Opcjonalnie można dołożyć 1 dużą cebulę, ja zrobiłem wg życzenia bez. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Dodajemy

chleba naszego
Porcja na raz- sałatka w słoiku 220

Żeby sałatka była fit rezygnujemy z majonezu a na jego miejsce dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam(...)oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach. Na dno wrzucamy część kapusty i ogórków, groszek, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną coli i pieprzu. Dodajemy po 1 łyżce majonezu. 3. Następnie, w tej samej kolejności układamy kolejne warstwy. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.   Smacznego życzy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Karkówka pieczona w cebuli i kapuście pekińskiej 190

Składniki: 1,2 kg karkówki 1/2 główki kapusty pekińskiej 4 cebule Marynata: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki musztardy (francuskiej) 2 łyżki majeranku 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy je. Cebulę kroimy w krążki(...)kapustę w paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do miski wrzucamy kawałki mięsa, cebulę i kapustę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do lodówki na parę godzin. Wszystkie składniki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez 1,5 godziny (lub do miękkości mięsa

Qchnia po prostu
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 150

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy . Z podanych proporcji wychodzi spora ilość gołąbków, w klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe(...)Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) 1 łyżeczka masła do ryżu i trochę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego Składniki na sos: 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula sól

Kawa z mlekiem