kapustą - 19268 przepisów (strona:467/1285)

Sałatka z zupek chińskich 382

Jestem pewna, że poniższą sałatką zaskoczycie domowników 😋 Składniki na 1 dużą miskę: 2 zupki chińskie (łagodne, o smaku kurczaka) + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża, czerwona papryka 1/2 długiego ogórka 200 g szynki 3 łyżki majonezu ewent. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Makaron(...)wchłonięcia wody przez makaron. W międzyczasie paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę. Do makaronu (ewentualny nadmiar nie wchłoniętej wody należy odlać) dodać paprykę, ogórka, kukurydzę, natkę pietruszki, wędlinę i poszatkowaną kapustę. Całość wymieszać. Na sam koniec

Ugotować
Surówka zimowa 179

Surówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś  zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini  kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki. -- Jak wszystkie

chleba naszego
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) 165

kilku łyżeczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 💗. Na blogu znajdziecie też przepis na  leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej . Zapraszam. Sałaka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 fioletowej średniej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 2 spore kiszone ogórki sól morska lub himalajska(...)pieprz opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Kapustę kroimy w cienkie paski, marchewkę i jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Ogórki również ścieramy na tarce, ale bez obierania. Składniki sałatki wrzucamy do miski i przyprawiamy. Jeśli ogórki są za mało kwaśne do sałatki dodajemy sok z  cytryny

Kulinarne przygody Gatity
California roll z wędzonym pstrągiem 140

użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety z wędzonego pstrąga gotowana tykwa   od  Kuchnie Świata 4 liście czerwonej kapusty pekińskiej sezam Przydatne narzędzia: folia spożywcza mata bambusowa od  Kuchnie Świata deska ostry nóż miseczka z wodą Najpierw odmierzam miarką ile tego ryżu mam objętościowo. Pozwoli mi to wlać(...)połamać ziaren, Najlepiej drewnianą łopatką. Ryż odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja tak jak wspominałam wcześniej - przygotowuję go dzień wcześniej. Przygotowanie składników do zwijania rolek przyspieszy proces. Dlatego też siekamy kapustę w cienkie paseczki, z pstrąga pozbywamy się ewentualnych ości. Nadszedł czas zwijania rolek. Przygotowujemy sobie kawałek folii, który będzie nieco większy od nori. Kładziemy go na macie bambusowej. Na początku

MamaOskarka
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 147

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żeberka w coli – szybki przepis :) 273

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 160

mieliśmy pewne ograniczenia w zasięgu podróży geograficznych spowodowane tym, że kończyło się jedzenie. Załadowanie na pokład statku większej ilości nie załatwiło sprawy, bo z czasem się psuło. Rozwiązaniem była kapusta, która po "zepsuciu się" (ukiszeniu) nie dość, że nadawała się do jedzenia, to jeszcze, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, rozwiązała sprawę szkorbutu. Dziś jedzenie potrafi wytrzymać dłużej, ale i podróże(...)owijane w coś na kształt tortilli. Następnie jest krojone na kawałki i podawane. Ostra zalewa skojarzyła mi się z koreańskim przysmakiem - kimchi, dlatego postanowiłem je wykorzystać. Składniki: na kimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Mini paszteciki wigilijne 177

Ostatni przepis jaki mam dla Was przed świętami to  mini paszteciki z kaszy gryczanej i kapusty z grzybami. Miałam nadzieje, że uda mi się jeszcze zamieścić przepis na coś słodkiego, ale to raczej już po świętach. Co do pasztecików, to powstały spontanicznie gdyż w mojej kuchni nic się nie marnuje. Tak się akurat stało, że został mi się farsz(...)sztuk podwajając składniki. Można też upiec taki pasztet w jednej foremce, ale myślę, że takie maluchy fajnie się prezentują. Mini paszteciki wigilijne przepis na 6 szyuk składniki: 1 szklanka kapusty z  grzybami z tego przepisu 100 g kaszy gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia sól, pieprz wykonanie: Kaszę gryczaną

Przysmaki Karolki
Tarta z kapustą i grzybami 155

dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko i sprawnie pójść :) Pod warunkiem, że dzieci pójdą spać o przyzwoitej porze oczywiście. Zapraszam więc na tartę z kapustą i grzybami, która na pewno sprawdzi się na Waszych świątecznych przyjęciach. Składniki na blaszkę prostokątną ok 30x12cm Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 100g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki wody(...)Farsz: 200g kiszonej kapusty 150g suszonych grzybów moczonych w wodzie przez noc 1 cebula 2 ziarenka jałowca 1 jajko 50g masła lub oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę odciskamy

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 169

Jeśli szukaliście pomysłu na dzisiejszy dodatek do obiadu, nie musicie już dalej błądzić po internecie.😉 Przybywam z przepyszną surówką z czerwonej kapusty. Dzięki temu, że to wersja gotowana, jest miękka i wprost rozpływa się w ustach😍 Świetnie smakuje na ciepło, ale również i na zimno. I prosiłam bym nie zwracać uwagi, że skoro gotowane to nie surówka..ja wiem(...)nazwa wskazuje na warzywa surowe, ale to nadal jest dodatek do obiadu a nie osobne danie dlatego nazwałam je surówka 😇 Składniki: -pół główki czerwonej kapusty -1 łyżka soli -1 łyżka cukru -2 łyżki octu -do smaku dodatkowo sól, pieprz, oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą do przykrycia, dodajemy sól, ocet, cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 170

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy . Z podanych proporcji wychodzi spora ilość gołąbków, w klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe(...)Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) 1 łyżeczka masła do ryżu i trochę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego Składniki na sos: 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula sól

Kawa z mlekiem
Surówka z białej kapusty... 156

Pyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję.  -- Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew,  domowy majonez, przyprawy tj. sól i pieprz. Do ozdoby pomidorki, sałata, rzodkiewka.  Majonez robimy dosłownie chwilę, do wysokiego i wąskiego naczynia wlewamy 2 szkl. oleju,  dodajemy: jajko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki octu(...)blenderem mieszamy na wysokich obrotach 10 s zaczynając od dołu ku górze i z powrotem. Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, paprykę i cebulę kroimy  dowolnie w kostkę-piórka-talarki-słupki... jak kto lubi żeby było ładnie. Potem przygotowane warzywa układamy, tak po prostu warstwami w miskach na przemian. -- Po ułożeniu ostatnich warstw, dodajemy majonez . Ozdabiamy

chleba naszego
Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 164

stacji ani tytułu programu, ale dobrze pamiętam autorkę przepisu - rodowitą Chinkę. Przepis urzekł mnie swoją prostotą, ponieważ w pierwotnej wersji opierał się wyłącznie na ryżu, cebuli, jajkach i kapuście pekińskiej. Ja go nieco zmodyfikowałam i chyba utrafiłam z tym w dziesiątkę, bo chociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby na dwa obiady, zostaje pochłonięty w jeden(...)wieczór. Serdecznie polecam :-) Składniki: 3 torebki ryżu 3 jajka (wersja wegańska: 125 g klasycznego tofu) 2 cebule 1 marchewka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka pół kapusty pekińskiej oliwa z wytłoczyn do smażenia około 2 łyżki masła około 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych) sól, pieprz, papryka słodka, curry, odrobina ostrej papryki Wykonanie: 1. Cebule kroimy

Kawa z mlekiem
Łazanki (bezglutenowe) 188

makaron znaleźć i prezentuję go w tym przepisie i zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe(...)gotujemy makaron jak zwykle. 3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. 4. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. 5. Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką. 6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 241

księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Składniki: 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta) 500 g kaszy jęczmiennej 3 cebule 100 g słoniny 600 g żeberek wieprzowych, 100 g grzybów suszonych 1 jajko sól i pieprz dodatkowo do rosołu z żeberek(...)wyciągamy z rosołu i rozdrabniamy. W rosole gotujemy wypłukaną w wodzie kaszę. Powinno go być około 6 szklanek. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zaparzenia. Liście kapusty parzymy w gotującej się wodzie i odcinamy zgrubienia u nasady liści. Grzyby płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 30-45 minut

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania