przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 500 g makaronu typu łazanki 1 cebula ok. 300 g pieczarek ok. 300 g kapusty kiszonej oliwa sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano ok. 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek. 2. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. 3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok. Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy wg sugestii na opakowaniu. 4. Kiszoną kapustę siekamy i odkładamy na talerzyk. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy. 6. Wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. 7. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, którą solimy oraz sypiemy papryką
Kawa z mlekiemsyta potrawa, którą możemy zajadać z ziemniakami, kluseczkami lub najprościej z bagietką. Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki(...)oczkach marchewki. Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę startej marchewki po chwili pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gdy się podduszą dodać poszatkowaną kapustę dalej dusić ewentualnie lekko podlać gorącą wodą lub bulionem. Na koniec kiedy kapusta będzie miękka doprawić całość do smaku dodać pęczek posiekanego koperku
W garach u GosiJeżeli lubicie dania na styl tajski to nasze danie Wam posmakuje :) Zapraszamy Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu fasolowe curry z młodą kapustą :) Składniki na fasolowe curry: – 1 mała główka młodej kapusty (ok. 500g) – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 puszka czerwonej fasolki
Kuchenne Wariacjesposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 puszki pomidorów 1 mały sok pomidorowy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę, dobrze
Passions hobbies lifeilością soli i cukru, którą sami będziemy kontrolować. Makaron można również przygotować bez dodatku przypraw, sałatka też będzie smaczna, tylko straci tę lekko azjatycką nutę. Sałatka z makaronem noodle, kapustą pekińską i szynką jest bardzo smaczna, sycąca i świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy jako lunch do pracy. Składniki: 250 g szynki (może być również pierś z kurczaka, pokrojona(...)kostkę i usmażona) duży ogórek zielony pół główki średniej kapusty pekińskiej około 100 g makaronu noodle papryka czerwona puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przyprawa do makaronu: 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oliwy szczypta: czosnku granulowanego, soli, pieprzu, ostrej papryki, imbiru pół łyżeczki: cukru, suszonej pietruszki, curry, przyprawy 5 smaków (opcjonalnie) Przygotowanie Składniki na przyprawę mieszamy
e-PrzepisyKulinarneliście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać ząbki czosnku na gołąbki wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, namoczone w wodzie pokrojone drobno suszone grzyby razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze(...)gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSurówka z kapusty kiszonej , tym razem z dodatkiem pora. kapusta kiszona cebula por sól, pieprz, cukier olej Kapustę posiekać jak jest mocno kwaśna może trochę przepłukać w zimnej wodzie.Pora, cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Dodać olej, wymieszać.Doprawić solą pieprzem i cukrem
Moje domowe kucharzenieSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)kilku daniach z tego menu. Jest szczyt sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta
Niedzielny kucharzstół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę posiekać(...)kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko
Za drzwiami kuchniwiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej (jeżeli się mylę, śmiało mnie poprawcie). I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam... będę jej używała w kuchni(...)oszalałam jednak na jej punkcie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej
KardamonovyPyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę(...)Przyprawy proponuję żeby dostosować wg swojego smaku i preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy, to możemy przyprawić sałatkę od razu lub też przyprawy można połączyć razem i każdy potem sobie przyprawi po nałożeniu, na talerzu. -- Sałatka dobrze się prezentuje
chleba naszegojednym ze sklepów w mojej miejscowości można kupić pyszne surówki na wagę. Spróbowałam odtworzyć smak jednej z najpyszniejszych - z białej kapusty, marchewki i koperku. I chyba się udało. Wyszła pyszna chrupiąca surówka do obiadu. Spróbujcie i wy - będzie w sam na teraz, kiedy jeszcze dostępne są warzywa z ubiegłego sezonu, a nowalijki choć już dostępne, to póki co są dość(...)drogie i większość z nich ma pełno chemii. Składniki: 1/4 główki dużej kapusty 2 marchewki 2 łyżki siekanego koperku sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sposób wykonywania: 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Lekko posolić, ugnieść i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie ugnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. Zetrzeć na tarce o dużych
Kuchnia domowa AniZdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno(...)przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ drobno szatkujemy i przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz drobno pokrojoną cebulkę. Polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy
cool and mintyZimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg, marchew 2 szt., pół papryki, cebula, czosnek od 2-7 ząbków, 4-5 łyżek oleju, łyżka cukru, 2-3 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach
chleba naszegoPyszna surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem, marchewką i majonezem. U nas dziś będzie stanowić wyśmienity dodatek do gulaszu z piersi kurczaka. Jak każdą surówkę i tą przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Warto jednak, by postała chwilę w lodówce, aby smak ładnie przeszły. Polecam. Składniki: około 1/4 większej główki białej kapusty 2 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku szczypta czosnku(...)granulowanego bez chemii Skworcu do smaku czarny mielony pieprz i sól himalajska Skworcu 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy (grubość w zależności od indywidualnych upodobań). Dodajemy posiekany koperek, obrane i starte na drobnych oczkach marchewki, szczyptę granulowanego czosnku oraz majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy resztę majonezu. Wstawiamy
Słodkie okruszki