kapustą - 19268 przepisów (strona:465/1285)

Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami 143

Absolutnie fenomenalna surówka. Zakochaliśmy się w tym smaku od pierwszego kęsa. Dodatek suszonych pomidorów i żurawiny do białej kapusty? Zdecydowanie TAK! Musicie spróbować i Wy 1/2 główki kapusty (lub 1 mała) pęczek szczypioru lub zielonej cebulki 5-6 suszonych pomidorów garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu 10% 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz(...)Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy i odstawiamy na bok na kilka minut. Następnie przez chwilę ugniatamy ją rękoma. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy garść suszonej żurawiny. W garnuszku łączymy ocet oraz olej z suszonych pomidorów, Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do surówki. Na końcu dodajemy cukier do smaku (można zacząć

Smaki Na Talerzu
Surówka z kapusty 125

Surówka z kapusty w dwóch wersjach: z olejem lub z majonezem. -- Skład: kapusta 1 kg, pęczek koperku, 1 cebula, 1 por, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, majonez 4-5 łyżek, olej 3-5 łyzek, 2 łyzki octu, sól i pieprz do smaku wg swoich upodobań. Warzywa dzielimy na pół i przygotowujemy surówki na dwa sposoby. Do wersji z olejem(...)szatkujemy kapustę, a do majonezowej ucieramy na tarce. Pozostałe warzywa kroimy wg uznania(kostka,paski,...) i potem łączymy razem, doprawiamy, mieszamy i przekładamy do misek, które należy umieścić w lodówce. -- -- -- -- -- -- -- -- -- Serwujemy dobrze schłodzone, praktycznie pasuje do każdego posiłku.    Smacznego

chleba naszego
Paprykowy kapuśniak 95

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)minut co jakiś czas mieszając. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Lena Gotuje
Zupa gołąbkowa z klopsikami 1406

Zupa gołąbkowa z klopsikami Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z ryżem, kapustą, klopsikami i przecierem pomidorowym. Inspirowana znanymi i lubianymi gołąbkami. Palce lizać!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1,5 – 2 litra wody lub bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól(...)strony na rumiano *** *** Gdy klopsiki stracą już surowy kolor przekładamy je na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę kapustę oraz startą na dużych oczkach tarki marchew. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty i marchewki 155

Prosta i szybka surówka. 1/2 główki białej kapusty 1 duża marchewka 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Kapustę drobno pokroić.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na drobnych oczkach i dodać do kapusty, dodać majonez , jogurt .Wymieszać i doprawić

Moje domowe kucharzenie
Surówka bułgarska 97

Surówka bułgarska Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Chrupiąca i bardzo smaczna surówka z kapustą, papryką, marchewką i kremowym sosem jogurtowo miodowym. Palce lizać!     Składniki: 1/3 główki kapusty Pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 1-2 marchwie pół czerwonej papryki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz(...)Kapustę drobno szatkujemy *** *** Natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej *** *** Paprykę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy *** *** Tak powstały sos jogurtowy dodajemy do warzyw, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty i marchewki 99

Kolejny przepis na prostą i szybką surówkę. kawałek kapusty 1 marchewka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu  1-2 ząbki czosnku Kapustę i marchew zetrzeć na tarce.Majonez wymieszać z musztardą ,ketchupem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do kapusty z marchewką, wymieszać,doprawić

Moje domowe kucharzenie
Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 86

Kolejna propozycja dania na Wigilię : Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną . Składniki Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g) Cebula 2 średniej wielkości Jabłko 1 jabłko Kapusta kiszona 600g Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz do The post Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z białej kapusty i rzodkiewki 60

Polecam surówkę do obiadu, z białej kapusty i rzodkiewki. Składniki Biała kapusta 500g Rzodkiewka 2 pęczki Jogurt grecki 4 łyżki Koperek 1 pęczek Musztarda delikatesowa 4 łyżeczki Sól do smaku Wykonanie surówki z bia The post Surówka z białej kapusty i rzodkiewki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS 157

imbiru, mała cebula lub podobna ilość dymki, 1 marchewka, kilka suszonych grzybów mun, łyżka pędów bambusa (można kupić w puszcze lub w słoiczku), ostra papryczka, około 1/4 małej główki kapusty pekińskiej, sos sojowy, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ćwierć łyżeczki mąki pszennej, olej. Zrób tak: z podanych składników przygotujesz jedną bardzo dużą porcję lub dwie średnie. Jednorazowo to maksymalna ilość. Chodzi(...)Cebulę kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki – najłatwiej zrobić to na przeznaczonej do szatkowania stronie tarki lub obieraczką do warzyw – grzyby w cienkie paseczki, kapustę w duże kawałki, papryczkę w plasterki. W szklance ciepłej wody rozpuść oba rodzaje mąki. Pora na smażenie. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej kilka łyżek oleju – ustaw maksymalny

Kulinarna Polska
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską 81

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – pyszna i szybka sałatka, składająca się z niewielkiej ilości składników :) Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską The post Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wiejskie roladki drobiowe 7469

Wiejskie roladki drobiowe Kruche i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i wędzonego boczku oraz duszone w aromatycznym sosie. Podane z ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na niecodzienny obiad. U mnie jako dodatek surówka z cukinią PRZEPIS TUTAJ .     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego(...)obtoczenia roladek olej do smażenia       *** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez chwilę na patelni. Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz kapustę kiszoną i wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec całość przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem mielonym *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem

Blog z Apetytem
Domowy gyros z sosem tzatziki 130

nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 1 przyprawa gyros 2-3 ząbki czosnku 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 kapusta pekińska Sól, pieprz 1 cebula czerwona Oliwa do smażenia Papryka czerwona i zielona Sposób przygotowania: Na początku zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w większą kostkę(...)tarce o dużych oczkach. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie całość mieszamy. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej oliwie. Pozostawiamy do ostudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast pomidor w większą kostkę. Papryki kroimy w paski (jeżeli nie lubicie papryki w gyrosie można ją pominąć). Bułkę pita od środka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa parzybroda. Przepis na pyszny regionalny kapuśniak 110

skąd wzięła się jej nazwa. Często wracamy do przepisu na tę pyszną regionalną zupę. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 300 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, pół główki średniej białej kapusty, 2 marchewki, 3-4 średnie ziemniaki, 1 czerwona papryka i 2 dojrzałe pomidory*, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: wszystkie składniki zupy kroimy dość grubo – na początek boczek paski(...)cebulę w kostkę. Przesmażany razem w dużym garnku. Jeśli boczek jest chudy i słabo się wytapia, można dodać trochę oleju. Kapustę kroimy w plastry z pominięciem głąba. Potem w zupie będzie się ciągnąć, czasem parząc brodę przy jedzeniu. Stąd właśnie “parzybroda”. Marchewkę pokrój w plastry, a ziemniaki i paprykę w kostkę. Do przesmażonego boczku z cebulą dodaj kapustę

Kulinarna Polska
Surówka z kalarepą 75

Miałam połowę kapusty pekińskiej i sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu. W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie. Powstała pyszna surówka w zielonych kolorach. Dodałam do niej świeżą kalarepkę oraz miodowy dressing. Wyszło pysznie. Polecam:) 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 sałaty lodowej 1 kalarepa 1 cebula Dressing: 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki oleju(...)łyżki białego octu winnego sól, pieprz Kapustę pekińską drobno siekamy. Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy do osączenia. Kalarepę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (przyda się obieraczka julienne). W słoiczku umieszczamy miód, ocet winny oraz olej. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy mocno do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem

Smaki Na Talerzu