kapustą - 19268 przepisów (strona:459/1285)

Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu 77

Pyszne i chrupiące Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami . Obowiązkowo jako dodatek do czerwonego barszczu. Świetne w okresie Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Sprawdzą się również na wszelkich imprezach. Najlepiej smakują na świeżo, podawane jeszcze ciepłe. Zobacz również “Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami“. Czytaj dalej "Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu

Moja Delicja
Barszcz ukraiński 53

jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki Fasolę(...)bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 46

gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów 47

Miliony ton zdrowia. Tak, w tej surówce poza solą, nie ma nic śmiercionośnego. Róbcie więc na potęgę, na zdrowie. Na grilla? Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 kalarepa 1 szalotka duża garść migdałów sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Migdały prażymy do zrumienienia. Kapustę szatkujemy, obraną kalarepę ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy(...)kostkę – wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką 45

nich. Piszę o tej sałatce z bobem, która jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 47

Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy(...)poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym 36

chodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie. Z tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio ) sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy sezamem. Artykuł Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 82

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również   kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego  barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek(...)kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 86

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej(...)kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka

RAROSSA
Kapusta z grochem 64

Kapusta z grochem na wigilię zaraz obok kapusty z grzybami. Jednak smak tej pierwszej to moje dzieciństwo i babcia. Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
USZKA Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ 114

Jakiś czas temu zrobiłam ankietę na instagramie, czy wolicie uszka czy pierogi. Bez cienia wątpliwości wygrywają oczywiście pierogi z grzybami i kapustą. Tak między Bogiem a prawdą, dla mnie jedno od drugiego różni się tylko wielkością. Dzisiaj w nagrodę za wzięcie udziału w ankiecie mam dla Was przepis na uszka 😈😈😈  Składniki na ciasto:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)wody mocno gorącej ale nie wrzącej (można zaparzyć ciasto)  3 łyżki roztopionego masła  szczypta soli  Farsz: 1/2 ugotowanej kapusty  szklanka ugotowanych grzybów susznych  olej d smażenia  cebula 1 szt. sól, pieprz, majeranek  ząbek czosnku    Sposób przyrządzenia: Z w/w składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać krążki większym kieliszkiem (u mnie od jajka

pieprzny smaczek
Paszteciki Leniwca 87

Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy. na patelni(...)oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki, na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, ciasto na pizzę rozwijamy

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka „chwilówka” 612

również do sprawdzenia innych naszych przepisów na sałatki i surówki. Min. doskonałą sałatkę z kurczakiem i kukurydzą , pyszną sałatkę z ryżem i szynką , oraz chętnie oglądanej surówki obiadowej z kapusty . Zapraszamy na przepis. Sałatka „chwilówka” Składniki: kapusta pekińska: mała główka marchew: 1 większa lub 2 małe kukurydza: puszka ser wędzony: ok. 100 g czosnek: 1 ząbek jogurt gęsty(...)łyżki majonez: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Sałatka „chwilówka” Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na drobne pazurki. Podobnie wędzony ser. Kukurydzę odsączamy i osuszamy. 2. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka „chwilówka” pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 73

placki są według pomysłu Piotra Kucharskiego. I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej. Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno. Polecam gorąco. Placki z kiszoną kapustą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie