placki są według pomysłu Piotra Kucharskiego. I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej. Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno. Polecam gorąco. Placki z kiszoną kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSurówka włoska Soczysta, aromatyczna, zdrowa i bardzo smaczna surówka. Świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, ryb, ziemniaków i klusek. Polecam! Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 jabłko garść świeżej bazylii 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki oliwy z pomidorów 1 płaska łyżka miodu pieprz czarny mielony *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy(...)miski *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki *** *** Bazylię drobno siekamy i dodajemy razem z pozostałymi składnikami do miski z kapustą *** *** Dodajemy oliwę wymieszaną z miodem, przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemUszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu cz The post Uszka z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeUgotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku(...)jakiś czas mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki. Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn. Mieszamy
Andzia PichciPaszteciki z kapustą i grzybami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Na pewno zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na paszteciki z kapustą i grzy The post Paszteciki z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka(...)zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę, sok (kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw
Kulinarna Polskakrólewska Kolorowa, lekko chrupiąca i zdrowa surówka warzywna z pysznym sosem. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, jest szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: pół główki białej kapusty 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i mieszamy *** *** Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos *** *** Sos dodajemy do surówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemMyślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładników, które są w każdym domu. Jeśli więc podoba Ci się sposób prezentacji i lubisz klasyczne połączenia smaków, to zapraszamy na przepis i życzymy Smacznego! SAŁTKA PRZYJĘCIOWA Składniki: pół kapusty pekińskiej 6 jajek puszka kukurydzy konserwowej 2 – 3 zielone ogórki majonez w butelce sól i pieprz do smaku SAŁATKA PRZYJĘCIOWA Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy(...)kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i osuszamy. 3. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Dodajemy sól i pieprz. 4. W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układamy kolejno: połowę kukurydzy, kapustę pekińską, 2/3 pokrojonego ogórka i jajka. Każdą warstwę polewamy majonezem. Górne brzegi naczynia obsypujemy pozostałą kukurydzą
Kuchnia Na WypasieZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut . W szklance mleka
Moja DelicjaBardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej idealna jako dodatek do obiadu. W moim domu jest bardzo lubiana.Te ilości składników wystarczą na salaterkę 1,5 litrową. Kupując kapustę pekińską najczęściej wybieram najmniejsze, są najbardziej praktyczne i mają dużo zielonych liści, lubię gdy w sałatce jest ich dużo. Przyprawiajcie według własnego smaku, można dodać ulubionych ziół do sałatki, [...] Artykuł Sałatka do obiadu(...)kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjątrzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo(...)wędzonym łososiem: 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku szczypta
Poezja smakuużyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym ( oj genialnym! wynalazkiem! ). Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z czerwonej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa(...)wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z czerwonej kapusty ( czerwona kapusta, cebula, cukier, sól, pieprz, oliwa ). Smacznego! Gorąco polecam! The post PULLED PORK - najlepszy przepis! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoSkładniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut aby warzywa puściły sok. Ogórki kroimy w plastry, wrzucamy do przygotowanych warzyw. Dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostu