kapustą - 19268 przepisów (strona:454/1285)

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków 82

ziemniakami i ulubionym mięsem. Ja podałam z odsmażanymi na maśle tłuczonymi ziemniakami i pieczonym filetem z kurczaka. Teraz zimą bardzo polecam Wam taką surówkę. Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 8 średnich ogórków kiszonych 2 średnie marchewki  1 mała cebula sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 łyżki oleju natka pietruszki według uznania Wykonanie pysznej surówki(...)Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z olejem przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 3. Surówkę

Izabelawkuchni
Surówka ze słoika 97

obiadu jest. Podejrzewam, że jakby ją zapasteryzować to spokojnie może postać długo i bez lodówki tak jak inne przetwory ale takich to robię całe mnóstwo. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4-5 marchewek 2 cebule zalewa: 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1, 5 łyżki soli Kapustę dobno pokroić lub poszatkować(...)szatkownicy do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Potem przełożyć do słoików, ułożyć ściśle. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Można zajadać od razu ale lepiej smakuje jak się

Monia miesza i gotuje
Prosta surówka „Mocy” 104

doskonałym towarzyszem np. schabowego czy pieczonego kuraka Tak więc nie czaj się tylko obczaj przepis i wyczaruj trochę kuchennej magii w kilka minut składniki: ćwiartka małej główki, białej kapusty 1 duża marchewka lub 2 mniejsze duży pęczek natki pietruszki dresing: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 4 ząbki czosnku , wyciśnięte praską sól, pieprz(...)smaku Kapustę poszatkuj drobno jak tylko możesz. Dodaj do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Składniki z listy dresing wymieszaj ze sobą i wlej do warzyw. Wymieszaj lekko ugniatając aż kapusta nieco zmięknie, a reszta warzyw puści sok. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponownie zamieszaj i gotowe. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka gołąbkowa 105

moja córka powiedziała, że ten dodatkowy żółty ser na wierzchu smakuje jej najbardziej :-) Składniki na duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm): kilka liści kapusty  tarty żółty ser Farsz: 1 szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 duża cebula 5-6 pieczarek 1-2 suszone grzybki sól, pieprz majeranek(...)ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. 3. Zrobić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie zalać ją wrzątkiem (1,5 szklanki

Kuchnia domowa Ani
Kulinarne trendy 2021 81

coś zgodnie z cały czas obowiązującym trendem, czyli - w stronę USA. Coś w stylu kanapki Rauben. Składniki: - ciecierzyca w puszce - wędzona papryka w proszku - musztarda - mąka ziemniaczana - mąka pszenna - kapusta kiszona - majonez - olej Wykonanie: Do mąki pszennej dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto, z którego następnie robimy gofry w gofrownicy. Kapustę kiszoną kroimy. Ciecierzycę(...)gnieciemy (nie miksujemy) z papryką, i odrobiną musztardy i mąki ziemniaczanej, a następnie ugniatamy i chwilę pieczemy. Jak ostygnie delikatnie smażymy. Między dwa gofry układamy plastry ciecierzycowe, kapustę i majonez

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierogi z kapustą i pieczarkami – smażone 81

Pierogi z kapustą i pieczarkami miały się pojawić przed świętami. Jednak nie miałam czasu na publikację i tak dopiero teraz pojawiają się na blogu. Zresztą pierogi to nie tylko na Wigilię. Ja jestem za tym, by pierogi z kapustą robić nawet przez cały rok ;) To były moje pierwsze pierogi, jakie zrobiłam sama. Nie mam ... Czytaj dalej Artykuł Pierogi z kapustą

Pink Envelope
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 103

Kulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“. Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z małego lenistwa 🙂 Przygotowując bowiem “Pieczone uszka z kapustą i z pieczarkami“, nie chciało mi się lepić drugiej porcji ciasta, dlatego rozwałkowałam je tylko, wyłożyłam resztę farszu, zawinęłam w roladę, nacięłam i upiekłam(...)kulebiaka i jednocześnie różnicą w stosunku do wspomnianych wyżej uszek pieczonych jest mniejsza ilość ciasta a większa ilość farszu, jaka przypada na jedną porcję. Czytaj dalej "Kulebiak z kapustą i pieczarkami" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu 100

Pyszne i chrupiące Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami . Obowiązkowo jako dodatek do czerwonego barszczu. Świetne w okresie Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Sprawdzą się również na wszelkich imprezach. Najlepiej smakują na świeżo, podawane jeszcze ciepłe. Zobacz również “Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami“. Czytaj dalej "Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu

Moja Delicja
Barszcz ukraiński 78

jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki Fasolę(...)bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 67

gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów 67

Miliony ton zdrowia. Tak, w tej surówce poza solą, nie ma nic śmiercionośnego. Róbcie więc na potęgę, na zdrowie. Na grilla? Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 kalarepa 1 szalotka duża garść migdałów sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Migdały prażymy do zrumienienia. Kapustę szatkujemy, obraną kalarepę ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy(...)kostkę – wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką 59

nich. Piszę o tej sałatce z bobem, która jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 69

Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy(...)poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym 56

chodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie. Z tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio ) sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy sezamem. Artykuł Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 101

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również   kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego  barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek(...)kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania