Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na pyszny letni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków) główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście. Całą główkę parzymy we wrzątku
Lena GotujeChrupiąca, świeża surówka z młodą kapustą, szpinakiem, pomidorami, serem, która sprawdzi się świetnie na grillu jako dodatek. Składniki: pół główki młodej kapusty, 100 g szpinaku baby, 2 małe czerwone cebule, żółta papryka, czerwona papryka, 10 sztuki rzodkiewek, 2 duże pomidory, 3-4 ogórki gruntowe, serek sałatkowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, dodajemy szpinak, pokrojone w cienkie plastry
Lena GotujeOstatnio zrobiłam bardzo fajną sałatkę: z serowym sacchettini, kurczakiem, kapustą pekińską, jajkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami oraz orzechami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Fajna na co dzień i na jakieś domowe uroczystości. 1 op. tortellini/sacchettini (u mnie sacchettini z serem) 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, szczypta mielonego imbiru, granulowany czosnek(...)curry) 4 jajka 1 mała puszka kukurydzy – 160 g po odsączeniu 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy garść rukoli lub posiekanej kapusty pekińskiej 1-2 garście słonecznika/pestek dyni/ulubionych orzechów 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% zioła prowansalskie sól, pieprz Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy
Smaki Na TalerzuNaleśniki: ? 100 ml mleka ? 100 ml wody ? 2 jajka ? ok. 15 dkg mąki ? szczypta soli Farsz: ? 25 dkg pieczarek ? 1/2 główki kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz ? olej ? 10 dkg sera żółtego Wykonanie: ? Zmiksować ciasto i usmażyć naleśniki. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. ? Połączyć(...)kapustę z pieczarkami, przyprawić. ? Smarować naleśniki i składać je w trójkąty. ? Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st.C.{jcomments
To co kochamSkładniki: ? 250 g makaronu łazanki ? 400 g pieczarek ? 2 cebule ? 1 mała główka kapusty ? 1 udko kurczaka ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, przyprawa do bigosu ? 50 g sera żółtego Wykonanie: ? Ugotować łazanki al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ugotować udko kurczaka w wodzie z przyprawami. ? Usmażyć boczek pokrojony w kostkę. ? Cebulę pokroić, usmażyć na oleju, dodać(...)pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie. ? Zemleć w maszynce pieczarki z cebulą, kapustę, boczek i mięso kurczaka. ? Wymieszać z łazankami, dodać do smaku przyprawę do bigosu. ? Wyłożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
To co kochamzupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: ? 200 g pieczarek ? 2 plastry karkówki ? 1/4 główki małej białej kapusty ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 kieliszek brandy ? 2 łyżki natki pietruszki ? 4 łyżki oleju ? 1/2 jajka do posmarowania ciasta(...)Wykonanie: ? Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć w całości. ? Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzić z powstałego sosu. ? Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. ? Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. ? Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą
To co kochamNastępne danie typowe dla wiosennego menu. Młoda duszona kapustka z koperkiem. Pychota z młodymi ziemniaczkami z masełkiem. Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 cebula ? 4 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? 1 łyżeczka majeranku ? sok z 1/2 cytryny ? 5 łyżek kwaśnej śmietany ? pęczek koperku Wykonanie: ? Kapustę posiekać w paski, cebulę pokroić(...)kostkę. ? Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i posolić, aby puściła wodę. ? Dodać całą kapustę, podlać 1 szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i majeranek. Dusić do miękkości – ok. 20 minut. ? Uduszoną kapusę zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać ze śmietaną. ? Zagotować, dodać koperek
To co kochamrobiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: ? 500 g kapusty kiszonej ? 500 g żeberek ? 200g kiełbasy wędzonej ? 1 cebula ? kawałek pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól(...)grubej tarce marchewkę i pietruszkę. ? Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. ? Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. ? Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. ? Ziemniaki ugotować w mundurkach. ? Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami
To co kochamPolska kapusta w orientalnej odsłonie czyli o smaku curry. Ma bardzo ciekawy smak, jest doskonałym sycącym daniem na diecie. Składniki: – 1/2 małej białej kapusty – 1 cebula – 1/2 łyżeczki curry w proszku – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni, podlać wodą i poddusić. – Kapustę
To co kochamWspaniały dodatek do obiadu jak i do dań z grilla. Pełna witamin słodko kwaśna surówka z białej kapusty. Samo zdrowie na talerzu. Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2 średniej wielkości marchewki 1 małe jabłko około 5 cm kawałek grubego pora biała część sok z jednej dużej cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka cukru sól(...)łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Posiekany koperek lub natka pietruszki Zamiast majonezu i śmietany można dodać 3 - 4 łyżki oleju roślinnego Białą kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić
Andzia Pichciznana i lubiana na całym świecie. Nic dziwnego, jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a smakuje rewelacyjnie i pasuje praktycznie do wszystkiego. Polecam! Składniki: pół główki białej kapusty 1 czerwona cebula 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyża posiekanego koperku Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)soku z cytryny 1 łyżka miodu lub cukru pudru *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na kilka minut aby puściła sok *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew i cebulę dodajemy do kapusty *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą w osobnej miseczce
Blog z ApetytemSurówka z kapusty pekińskiej, świetny dodatek do obiadu. Robi się ją w miarę szybko i jest przepyszna. Można zrobić więcej i przechowywać w lodówce kilka dni świetnie zachowuje smak na dłużej. 4 porcje Połowa małej kapusty pekińskiej połowa długiego zielonego ogórka kawałek pora koperek według uznania 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu szczypta soli(...)łyżeczki cukru sok z jednej małej cytryny opcjonalnie ocet 1 łyżeczka Kapustę pekińską w miarę cienko poszatkować, ogórka zielonego pokroić w kostkę, pora i koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do miski dodać majonez śmietanę lub jogurt i przyprawy. Całość wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Gotowe !!! Smacznego
Andzia PichciZupa z kapusty kiszonej, gotowana na mięsie z szynki. Składniki: 600 g mięsa z szynki, 500 g kiszonej kapusty, duża marchewka, 4 duże ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka majeranku suszonego, pieprz, 2 l bulionu Przygotowanie: Szynkę dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie przez około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie. Dodajemy starą na dużych(...)oczkach marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe, majeranek. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy kapustę - którą możemy wcześniej trochę pokroić. Gotujemy przez kolejne 20 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem
Lena GotujePyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać kilka sztuk marynowanych papryczek jalapeno. Sałatka podana jest z sosem musztardowo-miodowym na bazie oleju z suszonych pomidorów. Bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i wyrazista w smaku sałatka, którą możemy podać(...)lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Składniki: ok. 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej duża garść szpinaku baby 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju ok. 20 sztuk oliwek 1/2 czerwonej cebuli 110 g serka typu włoskiego 50 g salami paprykowego kilka sztuk papryczek jalapeno marynowanych (opcjonalnie) garść słonecznika Sos: 3 łyżki oleju z suszonych
Kuchnia MagdaLeny