zupy - ja spotkałam ją na kilku grupach kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą. Są warzywka, są pomidory, jest mięso mielone ... Smaki bardzo fajnie się komponują. Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :)) Znakomicie sprawdziła się u mnie jako(...)danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić
Walijskie Pichceniesałatek? Surówka z pora z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Inne propozycje surówek: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka Przepis na łatwą i pyszną surówkę z pora: 1 por 1 jabłko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć
głodny alergikSkładniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroić posypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieść po 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięmłode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. Składniki: 0,5 kg szparagów 0,5 kg kapusty 30 dag truskawek 15 oliwek Sos. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego balsamico sól ,pieprz ,cukier Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje(...)Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki. Pocięte szparagi wmieszać do kapusty. Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość przed podaniem polać pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu) Smacznego ,na zdrowie
Kulinarny karnet Christopherawegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę umyć(...)przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę. Można doprawić
głodny alergikgyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki czarne 1 mały słoik kukurydza konserwowa 1 puszka kapusta pekińska 1 główka majonez 1 słoik ketchup pikantny ser żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny(...)się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki. Na spód salaterki wsypać warstwę kapusty i kukurydzy: Następnie kurczaka, oliwki, korniszony i patisona: Na to warstwa majonezu i ketchup: Warstwy powtórzyć
głodny alergikZrobiłam pyszną sałatkę z majonezem. Duży plus jest że majonez jest w wyciskanej butelce. Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna. Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkielecki SKŁADNIKI: kapusta pekińska- 0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros- 0,5 opak sól(...)Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa, ogórki, kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską, zrobić kleksy keczupem i majonezem na kapuście. (function
Kuchnia DanusiKaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego(...)której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaDuszona kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, ma specyficzny kolor i smak. Jak wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki listek laurowy ziele angielskie(...)Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku podgrzewamy oliwę i blanszujemy pokrojoną cebulę. Kapustę kroimy i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy podlewając wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu po wierzchu małymi porcjami posypujemy mąką i mieszamy
Apetyczna babeczkatylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl(...)Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka
Apetyczna babeczkapodoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą(...)robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody
Apetyczna babeczkaLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość
chwile dla mnieWarstwowa sałatka gyros SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros-0,5 opak sól i pieprz olej RAPSO do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka,pokroić w grubsze paski,przełożyć na patelnię,podlać olejem i usmażyć dobrze obsypując przyprawą(...)obrać,pokroić w plasterki. Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa,polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków,cebulę i kukurydzę,polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić,posypać sałatkę.i znów warstwę mięsa,ogórki,kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską,zrobić kleksy keczupem na kapuście. (function
Kuchnia DanusiKolejnym obiadkiem są żeberka z kapustą. Osobiście nie lubię tłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku, 5 ziarenek(...)rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy
Aga w kuchni