Wygląda jak mięso, smakuje trochę podobnie, ale mięsem nie jest – szarpany chlebowiec fantastycznie naśladuje rwaną świnkę. Taka kanapka z szarpanym jackfruitem i czerwoną kapustą to pełnowartościowe śniadanie na wypasie. Pokochasz! Kanapka z szarpanym jackfruitem i czerwoną kapustą Rodzaj: wegańskie Czas przygotowania: 10 minut + … Artykuł Kanapka z szarpanym jackfruitem i czerwoną kapustą pochodzi z serwisu
Flymetothespoonjaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)extra virgin Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Spokojnie można zrobić od razu większą ilość, bo przechowywana w lodówce zachowuje świeżość nawet do tygodnia ! Składniki: pół małej główki kapusty 2 marchwie 2 płaskie łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki octu 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Marchew obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę i marchew przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i mieszamy *** *** W miseczce umieszczamy oliwę, ocet, sok z cytryny, miód oraz około pół łyżeczki pieprzu *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Powstały sos dodajemy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy *** *** Na koniec przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemteż tak macie że robiąc gołąbki z kapusty włoskiej zostaje środek taki żółciutki z samej kapusty. Te liście są za małe na gołąbki i ciężko je też rozdzielić. Warto zatem zrobić z nich surówkę, pachnącą i bardzo zdrową. Polecam. Surówka z kapusty włoskiej z tymiankiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka surówka z białej kapusty z dodatkiem kopru włoskiego i orzechów. Pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju mięsa lub do szwedzkiego stołu. Dodaje świeżości wszystkim daniom. Składniki: 12 kopru włoskiego 14 główki kapusty białej 2 jabłka 12 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżka posiekanej natki pietruszki Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 34% 1 łyżka soku z cytryny Sol, pieprz(...)Wykonanie: Koper włoski i kapustę poszatkować na wąskie paski. Jabłka pokroić na połówki a następnie na cienkie paski. Całość wymieszać z łyżką majonezu, solą i pieprzem i natką pietruszki. Posypać orzechami włoskimi
Mohiellawypełnione są kaszą i suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre na bezmięsny piątek, okresy postu albo zwyczajnie, jako jeden z tych obiadów, kiedy podajemy dania nieco inne, niż(...)albo grzybowy, według uznania. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Głojsce pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”. Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kapusta włoska 500 g ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła (w oryginale 1 kostka margaryny) sól, pieprz Kapustę włoską sparzamy w gorącej wodzie i oddzielamy
Trzeci talerzbyć również bardzo dobrą opcją w przypadku imprezy, albo wizyty niezapowiedzianych gości. Do przygotowania tego dania możecie dowolnie modyfikować dodatki – ja akurat pod ręką w lodówce miałem paprykę, kapustę pekińską i ogórki gruntowe. Ale spokojnie wykorzystajcie to co macie już zaczęte. Taka domowa tortilla to również może być fajny pomysł na porządki w lodówce z delikatnie zwiędniętych warzyw. Bardzo(...)mniej przyprawy. Mięso mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w cienkie plasterki, które rozdzielamy na piórka. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki, kapustę pekińską drobno szatkujemy. Kurczaka w przyprawie gyros smażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy do miseczki. Na placku tortilli układamy kapustę, pozostałe warzywa, usmażonego kurczaka, całość polewamy sosem czosnkowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedna z najprostszych surówek z białej kapusty. Podobną można kupić u nas w lokalnym sklepie na wagę, ale ja zazwyczaj sama robię surówki do obiadu. Polecam! Składniki: 1/4 główki białej kapusty 1 jabłko 2 łyżki siekanego koperku kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz cukier 2-3 łyżki soku z cytryny marchewka - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, jabłko zetrzeć
Kuchnia domowa AniGołąbki z ziemniakami Poznaj super przepis na gołąbki ziemniaczane. Gołąbki lwowskie z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku. Gołąbki z ziemniakami i boczkiem, danie kuchni kresowej. Kresowe gołąbki z ziemniakami i boczkiem to smaczne danie z piekarnika. Gołąbki z ziemniaków to pomysł na tani obiad na dwa dni. Jak zrobić gołąbki z ziemniakami? Jarskie gołąbki, wystarczy pominąć boczek i użyć podsmażonej(...)danie jarskie i bardzo często przygotowywane w poście. Gołąbki ziemniaczane z grzybami lub śmietaną to w niektórych regionach, danie wigilijne. Prawdziwym rarytasem są gołąbki zawijanie w liście kiszonej kapusty. Można przygotować także gołąbki z gotowanych ziemniaków. A każde z gołąbków ziemniaczanych można podawać z boczkiem, grzybami, sosem pomidorowym czy śmietaną. Gołąbki ziemniaczane to danie proste, tanie i bardzo smaczne
Dieta moja pasjaoctem balsamicznym czy wymieszać z jogurtem lub kwaśną śmietaną. Składniki na sałatkę warstwową z sosem tzatziki i kurczakiem: 2 piersi z kurczaka (około 400 g) pół główki młodej kapusty (poza sezonem może być sałata lodowa) puszka kukurydzy niewielki por 250 g pomidorów koktajlowych Marynata do kurczaka: pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki papryki ostrej duża szczypta soli łyżka(...)kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy je przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy do zarumienienia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kapustę szatkujemy, zasypujemy dużą szczyptą soli i ugniatamy ręką przez chwilę. Odstawiamy ją na około 20 minut, a następnie odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli wykorzystujemy sałatę lodową, to tylko rwiemy
e-PrzepisyKulinarne