kapustą - 19268 przepisów (strona:453/1285)

Kimchi z pac choi 32

Kimchi to narodowe danie kuchni koreańskiej, a kapusta pac choi to zdecydowanie kapusta azjatycka. Zrobienie z niej kimchi było strzałem w "10". Najpierw trzeba kapustę zasolić a potem wymieszać z pastą którą robimy na bazie papryczki koreańskiej gochugaru. Jest ona ostra ale nie na tyle aby potem nie smakowała obłędnie. Musimy na to kimchi poczekać chwilę ale potem

Moje Małe Czarowanie
KAPUŚNIACZKI Z KISZONEJ KAPUSTY 28

Kapuśniaczki z kiszonej kapusty to tradycyjne danie na wigilijnym stole. Podawane z aromatycznym czerwonym barszczem kapusty, to autentyczna uczta dla podniebienia, która przywołuje smaki i aromaty polskiej kuchni. To niezwykłe danie, głęboko zakorzenione w tradycji, oferuje harmonię tekstur i bogactwo smakowe, które pozostają w pamięci  … The post KAPUŚNIACZKI Z KISZONEJ KAPUSTY appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Surówka z kapusty i pora 34

używam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć. składniki: pół główki białej kapusty (ok 1 kg) 400 g pora ( biała i jasnozielona część) 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy, przełożyc(...)miski. Pora pokroić w półplastry delikatnie posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękł. Następnie pora odcisnąć i dodać do poszatkowanej kapusty. Dodać też jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą jeśli potrzeba

Monia miesza i gotuje
Surówka z kiszonej kapusty 30

Surówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i cebuli. Kwaśna i zarazem lekko słodka. Sprawdzi się jako dodatek do mięs.   Składniki: 500 g kiszonej kapusty, 2 średniej wielkości jabłka, duża marchewka, duża cebula, 3 łyżki oleju, pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy - jeśli jest bardzo ukiszona odsączamy z nadmiaru soku, aby zmniejszyć jej kwaśność. Jabłko i marchew obieramy

Lena Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 66

Szybka surówka obiadowa z czerwonej kapusty, marchewki, cebuli z dodatkiem majonezu. Sprawdzi się podana do mięsa jak i do ryby.     Składniki: pół główki czerwonej kapusty, duża marchewka, pół cebuli, sól, pieprz, duża łyżka majonezu   Przygotowanie: Z kapusty wycinamy twardą część. Szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, Cebulę drobno kroimy. Warzywa mieszamy razem, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy

Lena Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą 29

Dziś przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty. Z majonezem i musztardą. Prosto, a jak pysznie. Surówka sprawdzi się na obiad do wielu dań mięsnych. 1/4 główki czerwonej kapusty (około 500 g) 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 jabłko 3-4 łyżki majonezu np kieleckiego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka erytrytolu sok z połowy cytryny sól(...)musztardą, dodajemy erytrytol, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy. Marchewkę i jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czerwoną kapustę szatkujemy (ja to zrobiłam w „Lidlomiksie”). Łączymy z resztą składników

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z kiszonej kapusty 34

Jedliście już zupę krem z kapusty kiszonej? nie? no to czas spróbować tej pysznej zupy. Wydawało mi się że kapusta kiszona nie nadaje się do miksowania a tu taka niespodzianka. Zupa jest kremowa i pyszna, wyraźna w smaku. Ja podałam swoją z czipsami z salami ale tutaj pełna dowolność np. grzanki, kleks jogurtu, bagietka. Będzie znakomicie więc zapraszam do gotowania(...)Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tortilla Gyros z kurczakiem. Najlepszy przepis na domowy fast-food 36

Składniki na tortillę gyros z kurczakiem: 12 placków tortilli 2 piersi z kurczaka (około 400 g) + 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu mała główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 ogórki małosolne lub konserwowe 2 pomidory (najlepiej malinowe) mała cebula czerwona mała papryka czerwona   Sos czosnkowy: mały kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego gęstego 2 czubate(...)Mięso smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia. Kapustę pekińską umyj, osusz i przekrój na pół. Następnie połówki pokrój drobno nożem i przełóż do dużej miski. Posyp ją pół łyżeczki soli, pougniataj chwilę ręką i odstaw na 15 minut

e-PrzepisyKulinarne
Młode gołąbki 44

Młode gołąbki Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia(...)klopsików pół młodej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół pęczka koperku olej do smażenia       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy

Blog z Apetytem
Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem 26

jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)extra virgin   Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gołąbki z młodej kapusty 39

Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na pyszny letni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków)   główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion   Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście. Całą główkę parzymy we wrzątku

Lena Gotuje
Surówka grillowa z młodą kapustą 33

Chrupiąca, świeża surówka z młodą kapustą, szpinakiem, pomidorami, serem, która sprawdzi się świetnie na grillu jako dodatek. Składniki: pół główki młodej kapusty, 100 g szpinaku baby, 2 małe czerwone cebule, żółta papryka, czerwona papryka, 10 sztuki rzodkiewek, 2 duże pomidory, 3-4 ogórki gruntowe, serek sałatkowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, dodajemy szpinak, pokrojone w cienkie plastry

Lena Gotuje
Sałatka z kurczakiem, tortellini i słonecznikiem 47

Ostatnio zrobiłam bardzo fajną sałatkę: z serowym sacchettini, kurczakiem, kapustą pekińską, jajkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami oraz orzechami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Fajna na co dzień i na jakieś domowe uroczystości. 1 op. tortellini/sacchettini (u mnie sacchettini z serem) 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, szczypta mielonego imbiru, granulowany czosnek(...)curry) 4 jajka 1 mała puszka kukurydzy – 160 g po odsączeniu 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy garść rukoli lub posiekanej kapusty pekińskiej 1-2 garście słonecznika/pestek dyni/ulubionych orzechów 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% zioła prowansalskie sól, pieprz Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pieczarkami i kapustą 34

Naleśniki: ? 100 ml mleka ? 100 ml wody ? 2 jajka ? ok. 15 dkg mąki ? szczypta soli Farsz: ? 25 dkg pieczarek ? 1/2 główki kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz ? olej ? 10 dkg sera żółtego Wykonanie: ? Zmiksować ciasto i usmażyć naleśniki. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. ? Połączyć(...)kapustę z pieczarkami, przyprawić. ? Smarować naleśniki i składać je w trójkąty. ? Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st.C.{jcomments

To co kocham