Zupa z młodej kapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia(...)takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Poezja smakujednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej(...)łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta
Zgrabne Gotowanieminimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dośc szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelac ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotowac makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroic drobno. Na patelni(...)rozgrzac 2 łyżki oliwy i wrzucic pokrojoną kapustę. Podmsazyc ok. 5 minut. Następnie zalac 2 szkl. wody i dusic ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyc gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wczesniej ugotowany
Słodkości i nie tylkojest to błędne założenie, przypominam przepis:) Potrzebować będziesz: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebkę przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż(...)miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od: połowy porcji kapusty na nią cebulę, następnie mięso, ketchup ogórki majonez kukurydzę drugą połowę kapusty paprykę Odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatka z kapustą pekińską, kukurydzą, papryką czerwoną, ogórkiem konserwowym, kurczakiem smażonym z przyprawą gyros w sosie na bazie majonezu i ketchupu to sprawdzony i szybki sposób na dużą miskę sałatki, która świetnie sprawdzi się na imprezach i podczas rodzinnych spotkań. Polecam też inną wersję SAŁATKI GYROS. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska, 1 dużą czerwona papryka, kukurydza konserwowa(...)kurczaka kroimy na paski, posypujemy przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju aż filety będą gotowe. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy, kapustę szatkujemy (grubsze białe części liści drobniej kroimy). Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy kurczaka. Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy do sałatki dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy sola do smaku
Lena GotujeKimchi to narodowe danie kuchni koreańskiej, a kapusta pac choi to zdecydowanie kapusta azjatycka. Zrobienie z niej kimchi było strzałem w "10". Najpierw trzeba kapustę zasolić a potem wymieszać z pastą którą robimy na bazie papryczki koreańskiej gochugaru. Jest ona ostra ale nie na tyle aby potem nie smakowała obłędnie. Musimy na to kimchi poczekać chwilę ale potem
Moje Małe CzarowanieKapuśniaczki z kiszonej kapusty to tradycyjne danie na wigilijnym stole. Podawane z aromatycznym czerwonym barszczem kapusty, to autentyczna uczta dla podniebienia, która przywołuje smaki i aromaty polskiej kuchni. To niezwykłe danie, głęboko zakorzenione w tradycji, oferuje harmonię tekstur i bogactwo smakowe, które pozostają w pamięci … The post KAPUŚNIACZKI Z KISZONEJ KAPUSTY appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyużywam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć. składniki: pół główki białej kapusty (ok 1 kg) 400 g pora ( biała i jasnozielona część) 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy, przełożyc(...)miski. Pora pokroić w półplastry delikatnie posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękł. Następnie pora odcisnąć i dodać do poszatkowanej kapusty. Dodać też jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą jeśli potrzeba
Monia miesza i gotujeSurówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i cebuli. Kwaśna i zarazem lekko słodka. Sprawdzi się jako dodatek do mięs. Składniki: 500 g kiszonej kapusty, 2 średniej wielkości jabłka, duża marchewka, duża cebula, 3 łyżki oleju, pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy - jeśli jest bardzo ukiszona odsączamy z nadmiaru soku, aby zmniejszyć jej kwaśność. Jabłko i marchew obieramy
Lena GotujeSzybka surówka obiadowa z czerwonej kapusty, marchewki, cebuli z dodatkiem majonezu. Sprawdzi się podana do mięsa jak i do ryby. Składniki: pół główki czerwonej kapusty, duża marchewka, pół cebuli, sól, pieprz, duża łyżka majonezu Przygotowanie: Z kapusty wycinamy twardą część. Szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, Cebulę drobno kroimy. Warzywa mieszamy razem, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy
Lena GotujeDziś przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty. Z majonezem i musztardą. Prosto, a jak pysznie. Surówka sprawdzi się na obiad do wielu dań mięsnych. 1/4 główki czerwonej kapusty (około 500 g) 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 jabłko 3-4 łyżki majonezu np kieleckiego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka erytrytolu sok z połowy cytryny sól(...)musztardą, dodajemy erytrytol, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy. Marchewkę i jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czerwoną kapustę szatkujemy (ja to zrobiłam w „Lidlomiksie”). Łączymy z resztą składników
Smaki Na TalerzuJedliście już zupę krem z kapusty kiszonej? nie? no to czas spróbować tej pysznej zupy. Wydawało mi się że kapusta kiszona nie nadaje się do miksowania a tu taka niespodzianka. Zupa jest kremowa i pyszna, wyraźna w smaku. Ja podałam swoją z czipsami z salami ale tutaj pełna dowolność np. grzanki, kleks jogurtu, bagietka. Będzie znakomicie więc zapraszam do gotowania(...)Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na tortillę gyros z kurczakiem: 12 placków tortilli 2 piersi z kurczaka (około 400 g) + 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu mała główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 ogórki małosolne lub konserwowe 2 pomidory (najlepiej malinowe) mała cebula czerwona mała papryka czerwona Sos czosnkowy: mały kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego gęstego 2 czubate(...)Mięso smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia. Kapustę pekińską umyj, osusz i przekrój na pół. Następnie połówki pokrój drobno nożem i przełóż do dużej miski. Posyp ją pół łyżeczki soli, pougniataj chwilę ręką i odstaw na 15 minut
e-PrzepisyKulinarneMłode gołąbki Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia(...)klopsików pół młodej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół pęczka koperku olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy
Blog z Apetytemjaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)extra virgin Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy