dzień i od święta-biała kiełbasa w pięknie zrumienionym boczku,na mięciutkiej kapustce-bajka!!! SKŁADNIKI: 8 BIAŁYCH KIEŁBASEK SUROWYCH 8 PLASTRÓW BOCZKU SUROWEGO WĘDZONEGO 1 KG KISZONEJ KAPUSTY 1 MARCHEWKA 1 CEBULA PRZYPRAWY PRZYGOTOWANIE: KAPUSTĘ ODCISKAMY,DAJEMY DO GARNKA,DODAJEMY STARKOWANĄ MARCHEWKĘ, DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO KAPUSTY I TROCHĘ VEGETY,LIŚĆ LAUROWY I 2 ZIELA ANGIELSKIE,DODAJEMY ODROBINĘ WODY(...)DUSIMY POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU OK 15 MIN ODSĄCZAMY KAPUSTĘ Z WODY,I DAJEMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO,NA TO UKŁADAMY KIEŁBASKI ZAWINIĘTE W BOCZEK,(KIEŁBASKI NAKUWAMY W KILKU MIEJSCACH)PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK GODZINY,NA 20 MIN PRZED KOŃCEM CZASU,DAJEMY NA WIERZCH POKROJONĄ W PLASTRY CEBULKĘ, GOTOWE-PROSTE I PYSZNE
Swojskie jedzonkoUwielbiam krokiety z kapustą i pieczarkami . Mogłabym je jeść codziennie .Niestety trochę długo trwa ich przygotowywanie ,dlatego pojawiają się u mnie rzadko .Polecam. Składniki na 10 cienkich naleśników : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę .Odstawić na czas przygotowywania farszu . Następnie usmażyć(...)złoty kolor z dwóch stron. Farsz : 50 dkg kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 100 g słonecznika ,prażymy na suchej patelni pieprz, sól Kapustę dusimy w garnku do miękkości ,następnie kroimy na drobno . Na patelni podsmażamy cebulkę ,następnie dodajemy pokrojone pieczarki jeszcze chwilę dusimy do czasu odparowania wody z pieczarek .Mają pozostać jasne ,nie ciemne .Do pieczarek i cebulki
Ladylaura.Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe 30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek
Pelusiowa KuchniaNajlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować do miękkości • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać 2 łyżki
W królestwie smaków Beatyuniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą(...)ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka. Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony i chop do piekarnika
Eli Gotowaniewspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 cebula(...)sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam
Eli GotowanieDzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia. Składniki ciasto 2 szklanki mąki 400 ml wody 1/2 łyżeczki soli Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe(...)wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie
Eli Gotowaniesmak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej mamy przygotowywać. Sklad 1/4 kapusty świeżej ( maze być włoska lub zwykła biała) 10 dkg boczku chudego 1 cebula 1/2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku Wykananie Ciasto wykonuje według przepis na ciasto(...)makaronowe kroję w kwadraty 1cm x1 cm i gotuję w osolonej wodzie. Nie musi być miękki ponieważ dojdzie jeszcze z kapustą. Kapustę kroję w paski a potem przecinam na mniejsze części.i wrzucam na osoloną kipiącą wodę i gotuje ok 10 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego rondla( oliwy nie dodaje ponieważ z boczku wytopi się
Eli GotowanieUwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być. Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole. Skladniki na 4 porcje 1 kapusta pekińska 1 duże jabłko 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oliwy(najlepiej z oliwek) 1 łyżeczka octu winnego Wykonanie Krok 1 . Kapustę , jabłko i koperek umyć . Krok 2 . Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno. Krok 3 . Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać . Krok 4 . Na koniec dodać cukier
Eli Gotowanietyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku 1 filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku(...)Przekładam do garnka z osoloną wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam na zloty kolor . Dodaje do garnka i po kolei marchewka, pietruszka,ziemniaki , kapusta włoska,i przyprawy(listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego) Gotuje to ok 15 minut . Dodaje makaron. Gotuje do chwili gdy makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek
Eli Gotowaniespróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól(...)pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony. Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać
Eli Gotowaniemnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych główkę kapusty młodej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego) 1 pęczek(...)czosnek. Przełożyć do żeberek. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn . 3 Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule
Eli GotowanieMój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również . Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni. Składniki 1/2 małej główki kapusty 1 duża marchew 2 cebule 1 pietruszka 4-5 ząbków czosnku 2-3 ziemniaki (nie koniecznie) 20-30 dkg łopatki lub karkówki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziaren(...)gorczycy 1 łyżeczka kminku sól pieprz do smaku 1/2 szklanki oliwy Wykonanie Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić. Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka. Czosnek obrać drobno posiekać Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć
Eli GotowanieMyślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić(...)około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem. I gotowe! Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka
Radość kipiąca uśmiechem.Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostk ę , zalewamy
Smaczne Potrawy