kapustą - 19268 przepisów (strona:435/1285)

Kiełbasa biała w boczku,pieczona na kapuście kiszonej 239

dzień i od święta-biała kiełbasa w pięknie zrumienionym  boczku,na mięciutkiej kapustce-bajka!!! SKŁADNIKI: 8 BIAŁYCH KIEŁBASEK SUROWYCH 8 PLASTRÓW BOCZKU SUROWEGO WĘDZONEGO 1 KG KISZONEJ KAPUSTY 1 MARCHEWKA 1 CEBULA PRZYPRAWY PRZYGOTOWANIE: KAPUSTĘ ODCISKAMY,DAJEMY DO GARNKA,DODAJEMY STARKOWANĄ MARCHEWKĘ, DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO KAPUSTY I TROCHĘ VEGETY,LIŚĆ LAUROWY I 2 ZIELA ANGIELSKIE,DODAJEMY ODROBINĘ WODY(...)DUSIMY POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU OK 15 MIN ODSĄCZAMY KAPUSTĘ Z WODY,I DAJEMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO,NA TO UKŁADAMY KIEŁBASKI ZAWINIĘTE W BOCZEK,(KIEŁBASKI NAKUWAMY W KILKU MIEJSCACH)PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK GODZINY,NA 20 MIN PRZED KOŃCEM CZASU,DAJEMY NA WIERZCH POKROJONĄ W PLASTRY CEBULKĘ, GOTOWE-PROSTE I PYSZNE

Swojskie jedzonko
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 137

Uwielbiam krokiety z kapustą i pieczarkami . Mogłabym je jeść codziennie .Niestety trochę długo trwa ich przygotowywanie ,dlatego pojawiają się u mnie rzadko .Polecam. Składniki na 10 cienkich naleśników : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę .Odstawić na czas przygotowywania farszu . Następnie usmażyć(...)złoty kolor z dwóch stron. Farsz : 50 dkg kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 100 g słonecznika ,prażymy na suchej patelni pieprz, sól Kapustę dusimy w garnku do miękkości ,następnie kroimy na drobno . Na patelni podsmażamy cebulkę ,następnie dodajemy pokrojone pieczarki jeszcze chwilę dusimy do czasu odparowania wody z pieczarek .Mają pozostać jasne ,nie ciemne .Do pieczarek i cebulki

Ladylaura.
Kapuśniak z kiszonej kapusty 173

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek

Pelusiowa Kuchnia
Kapusta niebieska do obiadu 117

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać  2 łyżki

W królestwie smaków Beaty
Faszerowany filet z indyka 186

uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka  bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą(...)ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka.  Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie  . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony i  chop do piekarnika

Eli Gotowanie
Kapuściany kotlet 129

wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 cebula(...)sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami  dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam

Eli Gotowanie
Pierogi z kapustą i pieczarkami 161

Dzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia.    Składniki ciasto 2 szklanki mąki 400 ml wody 1/2 łyżeczki soli Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe(...)wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek  1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie

Eli Gotowanie
Łazanki 121

smak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej mamy przygotowywać. Sklad  1/4 kapusty świeżej ( maze być włoska lub zwykła biała) 10 dkg boczku chudego  1 cebula 1/2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku Wykananie  Ciasto wykonuje według  przepis na ciasto(...)makaronowe kroję w kwadraty 1cm x1 cm i gotuję w osolonej wodzie. Nie musi być miękki ponieważ dojdzie jeszcze z kapustą. Kapustę kroję w paski a potem przecinam na mniejsze części.i wrzucam na osoloną kipiącą wodę i gotuje ok 10 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego rondla( oliwy nie dodaje ponieważ z boczku wytopi się

Eli Gotowanie
Surówka z kapusty pekińskiej 291

Uwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być. Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole. Skladniki na 4 porcje 1 kapusta pekińska 1 duże jabłko 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oliwy(najlepiej z oliwek) 1 łyżeczka octu winnego Wykonanie Krok 1 . Kapustę , jabłko i koperek umyć  . Krok 2 .  Jabłko obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno. Krok 3 .  Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać . Krok 4 .  Na koniec dodać cukier

Eli Gotowanie
Komunistyczna smieciucha 108

tyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki.   Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku 1 filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki  2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku(...)Przekładam do garnka z osoloną  wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam na zloty kolor . Dodaje do garnka i po kolei marchewka, pietruszka,ziemniaki , kapusta włoska,i przyprawy(listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego) Gotuje to ok 15 minut . Dodaje makaron. Gotuje do chwili gdy makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek

Eli Gotowanie
Filet faszerowany warzywami 128

spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze  filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka  wody lub rosołu oliwa  Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól(...)pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony. Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać

Eli Gotowanie
Duszone żeberka 111

mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych główkę kapusty młodej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego) 1 pęczek(...)czosnek. Przełożyć do żeberek. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu.  Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn . 3   Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule

Eli Gotowanie
Kapuśniak 137

Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również .  Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni. Składniki 1/2  małej główki kapusty 1 duża marchew 2 cebule 1 pietruszka 4-5 ząbków czosnku 2-3 ziemniaki (nie koniecznie) 20-30 dkg łopatki  lub karkówki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku  1/2 łyżeczki ziaren(...)gorczycy 1 łyżeczka kminku sól pieprz do smaku 1/2 szklanki oliwy Wykonanie  Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić. Krok 2   Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.                 Czosnek obrać drobno  posiekać Krok 3   Mięso , umyć ,osuszyć

Eli Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty. 143

Myślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego   Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić(...)około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem.   I gotowe!         Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 100

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostk ę , zalewamy

Smaczne Potrawy