zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu(...)daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę
Monia miesza i gotujeNasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenŚwięta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy
Podróż w kulinariarazem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego
VioletoweKucharzenieSkładniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną
W kuchni u MonikiTroszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy
Nie tylko w kuchnitradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę(...)przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki
Nie tylko w kuchniRoladki schabowe nadziewane kapustą kiszoną to bardzo smaczne i proste danie na obiad.Podałam je z ogóreczkiem kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę(...)drobno pokroić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.Chwilkę poddusić.Następnie dodać kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarnenaszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru(...)kwasu. Siekamy, by kawałki były mniejsze. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco
Kolorowy PrzepisownikKurczaka) - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki) słodka papryka w proszku pieprz dowolne warzywa, m.in.: kapusta pekińska czerwona kapusta ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis ) olej do smażenia sos czosnkowy (np. z tego przepisu(...)dodajemy ok. 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy pokryły całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Kapusty siekamy, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu często mieszając przez
Słodka Stronapołowy zapomniało się włożyć w markecie do koszyka... należało się psychicznie przygotować do zrobienia zupy(czyli posiedzieć na facebooku) i zadzwonić do Mamy(czy mogę ugotować kapuśniak na tej kapuście ze słoika Wałówki?),wysłuchać ochrzanu rodzicielskiego( TO JESZCZE NIE ZJADŁAŚ?! Ja już mam następne słoiki przyszykowane...) i w końcu skonsultować się z Ojcem(Tak,tak możesz,a bigos ode mnie(...)miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka
Fiolka w kuchniFarsz: kilkanaście rurek makaronu cannelloni ok. 1/2 główki młodej kapusty 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego) 200 g twarogu sól i pieprz, przyprawa warzywna, suszony lubczyk, kminek i majeranek posiekany koperek lub natka pietruszki olej i masło do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej(...)sera z niebieską (np. Lazur srebrzysty lub turkusowy) pół łyżeczki włoskich ziół sól i pieprz Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę cienko poszatkować. Czosnek drobno posiekać. Do cebuli dodać czosnek, kapustę, łyżkę masła oraz jarmuż, posolić. Można sól zastąpić przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Chwilę dusić kapustę z jarmużem, potem dolać wody
Czerwień i błękitnaleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz do smażenia Nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny, kminu mielonego(...)gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy pokrojoną kapustę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu smażymy 40 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu często mieszając. Doprawiamy
kgwjanczewoBŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU(...)ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY
Swojskie jedzonko