kapustą - 19268 przepisów (strona:434/1285)

Krokiety z mięsem i kapustą 161

kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody(...)jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie

Ania i Marcin gotują
Błyskawiczna surówka z kapusty 161

Składniki: 2 1/2 kg kapusty 1 kg marchwi 5 cebul zalewa 2 szklanki oleju 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 2 słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy(...)olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy dodajemy miód, dostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce

kgwjanczewo
Małe drożdżowe co nie co… 185

możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja lubię - nie tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto(...)pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem

sierotka maRysia w kuchni
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 157

niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia(...)uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy.  Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę, tak jak do surówki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i duś kapustę z odrobiną soli na małym ogniu aż stanie się miękka ale jeszcze delikatnie

Right Behind The Kitchen
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 167

już : jagodmi  serem i ziemniakami     szpinkiem i serem pleśniowym  Dziś ponownie zagościły na moim stole ( i ... w zamrażalce;-)) Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi! Mięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników(...)gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka  i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby  i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam

potrawyregionalne
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 198

farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką(...)gotowałam około 40 minut. Wlałam do niej wywar z grzybów. Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam. Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 115

Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku(...)Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej, uprzednio wykroiwszy z nich grube białe części. Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew Dodałam starte jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki  Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim  surówkę. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 408

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża(...)bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę.   Kalarepkę.    Czerwoną paprykę.    Rzodkiewki.    Fenkuł.    Dymkę i papryczkę chili.  Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny.  Do miseczki przełożyłam

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 389

marchewek 1 szt. pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam

potrawyregionalne
kapusta kiszona zasmażana 121

Najlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie  liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć(...)kapusty a na pozostałym tłuszczu usmażyć mąkę. Zalać zimną wodą, szybko wymieszać i wlać do kapusty, wymieszać, dodać czosnek i doprawić. Zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka zaparzana z sezamem 126

Surówka to dla mnie nieodłączny element obiadu. Przygotowuję ją ze swojskiej kapusty kiszonej na dwa sposoby: surową z pestkami (przepis tu - klik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu. Składniki: 300 g kapusty kiszonej duża marchewka duże jabłko 1/2 cebuli szczypiorek 2 łyżki sezamu(...)łyżki oleju łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę zalać zimną wodą, wstawić na wolny ogień i pozostawić  prawie do zagotowania a następnie zdjąć, odcedzić i wystudzić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i szczypiorek posiekać. Dodać je do kapusty. Wsypać sezam, wlać olej, dodać cukier i przyprawy według gustu. Dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans aby smaki przeszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantna surówka z białej kapusty 99

Więc użyjcie jej według własnego gustu, bo każdy lubi inaczej ostre.  Niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na surówkę, której próbowałam dziś u mamy a dziś polecam połączenie kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni.  Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1 łyżeczka chrzanu 1/2 puszki kukurydzy papryczka pepperoni łyżka posiekanego koperku łyżka majonezu sól(...)pieprz szczypta cukru Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z chrzanem, solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, na końcu dodając koperek. Surówka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się połączą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
młoda kapusta z pomarańczą -surówka 127

Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 duża pomarańcza świeży koperek sól pieprz łyżka dobrego majonezu Kapustę zeszatkować, nasolić(...)dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe łazanki . 137

Dzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)     Składniki na ciasto : 2 kopiaste  szklanki mąki  1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka  Farsz : 1 słoik(...)kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY 210

KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: - 1kg białej kapusty - 3 łyżki suszonej cebuli prażonej - 2 cebule białe - 2 jajka - 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 8 łyżek bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - przyprawa "Kucharek" do smaku - bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule oraz trzy

Mentor Smaku