Tradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko 1 Duża Marchewka(...)Łyżka Majonezu Kieleckiego, 3 Łyżki Jogurtu Naturalnego, Sól i Pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czerwoną kapustę obieram z 1 warstwy, myję. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram a a następnie trę na tarce o grubych oczkach. Jabłko również obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Na koniec wszystko ze sobą mieszam. Dodaję
Gotowanie Patkinaleśnikowe , więc teraz trzeba coś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego(...)udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso
Kulinarne życieSałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej Miały być na obiad zwykłe buraczki z cebulką. Ugotowane już czekały na starcie i doprawienie. Ale pomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko(...)powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć
na moim stole...zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy. Ten gołąb (bo gołąbkiem ciężko go nazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę i kilka razy nią przełożony. Jak smakuje? Kapusta jest delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Natomiast farsz - obłędny, mieszanka przypraw zrobiła tu ogromną robotę podkreślając smak wszystkich składników. Całość jest dużo(...)Apetyt na Francję". Składniki wystarczą na tortownice o średnicy 18 cm. Można użyć formy do sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają(...)tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :) Składniki (20 sztuk): 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba) 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz 1,5 łyżeczki kminku mielonego łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć
Powiedz dietom nieDzisiaj zapraszam na sałatkę. Warzywa bardzo lubię i mogłabym je jeść codziennie. Zimą w mojej sałatkowej kuchni królują kapusty. Sałatka colesław jest prosta w wykonaniu, pyszna i pasuje do większości dań mięsnych. Kto z nas jej nie zna? Składniki: pół niewielkiej białej kapusty 2 marchewki 1 cebula garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2,5 łyżki soku z cytryny(...)łyżki białego octu winnego 3 czubate łyżki majonezu 50 ml mleka 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę, marchewkę, cebulę i natkę pietruszki wrzucamy do miski. Pozostałe składniki sałatki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Smak mojego domusosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY(...)FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyZostało kawałek kapusty pekińskiej i papryki...tak i oto jest szybka surówka. kapusta pekińska papryka sól sok z cytryny olej Kujawski 3 ziarna przyprawa do sałatek Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę
Moje domowe kucharzenieDzisiaj mam dla Was surówkę z kapusty kiszonej. Miałam napisać przepis na ciasto, które upiekłam, ale przyznam się szczerze, że już mi się dzisiaj nie chce. Chyba dzisiaj zawitał do mnie leniuszek i wygrał. Hi HI czasami tak bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty(...)srednia marchewka 2 małe jabłka 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz ziołowy natka pietruszki Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z kapustą i pozostałymi składnikami. Mi smakuje najbardziej, kiedy jest lekko schłodzona surówka z kapusty kiszonej
O kuchni z uczuciemPoprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka(...)marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenDanie dla miłośników gołąbków domowych! Nazywamy je najprostszymi z uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy sobie poradzi, zapewniamy, są doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej(...)mielonego 3 jajka 6 łyżek ryżu basmati 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego pęczek świeżego kopru 1 opakowanie przetartych pomidorów olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę szatkujemy bardzo drobniutko. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy
kgwjanczewostronie www - i tu jest pies pogrzebany Już przed wejściem do restauracji wiedziałem, co zamówię - talerz kiełbas (zestaw tradycyjnych kiełbas niemieckich: Bratwurst Curry, Weisswurst, Norymberskie podane z sauerkraut (kapusta kiszona, cebula, kminek) w cenie 32,99 zł. Jako że miałem przyjemność kilka razy jadać genialne kiełbaski w Wiedniu, oczekiwania miałem dość wysokie. No bo jak można spier***lić taki prosty(...)ignorancja i brak szacunku do klienta . Kiełbaski były na maksa pomarszczone, gumiaste czyli po prostu stare. Nie miały żadnego smaku. Pozostałym kiełbasom również daleko było do tabliczki "świeże - soczyste." Kapusta jak kapusta - poprawna bo w sumie jaka może być kapusta z kminkiem. Najlepsze z tego wszystkiego to chyba musztarda i piwo marcowe... Ale czy kogoś to obchodzi w ogóle? Jest
Right Behind The Kitchenbabci, postanowiłam przygotować je w wersji wegetariańskiej. A dzikie dlatego, że są m.in z dzikim ryżem i leśnym grzybem :) Potrzebne składniki: 1 mała główka kapusty 100 g dzikiego ryżu 100 g brązowego ryżu 1/2 cukinii 150 g grzybów leśnych 0,5 pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula pieprz, sól sos pomidorowy(...)koncentrat pomidorowy 1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz, sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie. Ryż czarny i brązowy gotujemy na sypko. Posiekaną
Łycha smakówJeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:). Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem(...)Właśnie wtedy lubię mieć zrobioną sałatkę lub resztkę surówki z obiadu. Składniki 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 6 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki ananasa 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz koperek Kapustę drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na połówki. Ananasa
O kuchni z uczuciem