kapustą - 19268 przepisów (strona:475/1285)

Bigosik z młodej kapusty 155

niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu ;) Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 2 małe główki młodej kapusty 1 cebula 2 małe marchewki pętko kiełbasy np. toruńskiej łyżka suszonej włoszczyzny sól świeżo zmielony pieprz 1 l rosołu łyżka oleju 2 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pęczek koperku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. Przełożyć do większego garnka, zalać rosołem (ewentualnie wodą). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę i startą na grubych oczkach marchew. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni po cebuli, dodać do bigosiku. Doprawić do smaku

Smakołyki Asi
Sałatka grillowa z papryką 333

Warzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać(...)wyżej wymienione składniki na sos. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sos i dokładnie wymieszać. Całość posypać szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Pokroić kapustę 2. Dodać pokrojone warzywa 3. Polać sosem i wymieszać Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka grillowa z papryką Artykuł Sałatka grillowa z papryką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Surówka z młodej kapusty 454

Młoda i chrupka kapusta, krucha marchewka oraz świeży koper- te trzy podstawowe składniki tworzą wyborną surówkę, która jest obowiązkową pozycją menu w wiosenno-letnim sezonie. Vinegret z oleju, szczypty soli, soku z cytryny oraz cukru dopełnia całość, tworząc bardzo smaczne zestawienie 😋 * młoda kapusta- pół średniej główki * marchewka- 1 średniej wielkości * świeży koper- 1/2 pęczka * olej rzepakowy nierafinowany- 2 łyżki * sól(...)cukier trzcinowy, sok z cytryny- do smaku Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Z oleju, soli, cukru oraz soku z cytryny przygotować vinegret i polać warzywa. Na koniec dodać posiekany koper. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW 192

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka Colesław 181

Bardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od pory roku Składniki: 1/2 główki małej kapusty 1 średnia marchewka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól pieprz Przygotowanie(...)Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, przeciąć na pół i wyciąć głąb. Cienko poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ocet winny. Wymieszać i dodać do surówki. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły. Smacznego

Oryginalny smak
"Cygańskie" gołąbki. 3848

macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.  Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia(...)mąką i smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem

chleba naszego
Łazanki z kapustą. 185

Przepyszne tradycyjne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów. Bardzo dobra propozycja na dzisiejszy lodowaty dzień. Żeby przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron, kapustę, kiełbasę, cebulę, sól i pieprz.  Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę również kroimy i razem przesmażamy na patelni. Kapustę odciskamy z kwasu i grubo kroimy, żeby potem podgotować w garnku z wodą. Kiedy kapusta

chleba naszego
Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki 163

drugiego dania obowiązkowo musi być surówka, ostatnio przygotowałam z kapusty pekińskiej i rzodkiewek. Jest bardzo smaczna i pasuje prawie do każdego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki Pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 0,5 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego 1 saszetka sosu vinaigrette Fanex Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, rzodkiewki kroimy

Bajeczna Kuchnia
Surówka grillowa w 10 minut. 179

Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków.  Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim umyciu i oczyszczeniu. Kapustę na grubych oczkach 2 kg utrzemy w 3 min., pozostałe ucierania to kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.  Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego

chleba naszego
Wegański kapuśniak z ciecierzycą 185

Wegański kapuśniak z ciecierzycą    Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z kapusty kiszonej (witamina C). Dlaczego wegański? Ciecierzyca wzbogaci nasz kapuśniak w białko, warzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru. Zapraszam. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 5 ziemniaków(...)wraz z gałązkami tymianku. Podlać bulionem i gotować przez około 20 minut pod przykryciem. Do ugotowanych warzyw dodać ciecierzycę,  podgotować całość 5 minut, a na koniec dorzucić przygotowaną kapustę kiszoną i gotować całość przez jeszcze 20 minut. Pozbyć się wygotowanych gałązek tymianku. Przyozdobić świeżym na talerzu tuż przed podaniem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zupa po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 308

taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad lub kolację. Składniki(...)boczku 1 cebula pół główki słodkiej kapusty 2–3 ziemniaki kminek 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone

Trzeci talerz
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka 136

Przepis na błyskawiczną surówkę do obiadu – z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki. Kapustę drobno pokroić. Jabłka i marchewki obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty

Bullio
Zapiekanka z kapustą. 123

smaczne i pożywne danie na obiad lub kolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać...  w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku. Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone.    Przed użyciem kapusty, należy(...)zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,  potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów. Jeżeli dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami. W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem i przyprawami. Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już

chleba naszego
Sałatka z soczewicą 565

Bezmięsna sałatka w sam raz na lżejszą kolację. Wystarczy kilka chwil aby przygotować coś pysznego i prostego. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bunduelle 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle 4 jajka natka pietruszki por sól kolorowy pieprz majonez 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. 2. Kapustą(...)Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę sola i kolorowym pieprzem. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: Bonduelle , fasola , kukurydza , majonez , na szybko , papryka , sałatka , soczewica , Wielkanoc , z kapustą

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Żeberka sarny w kapuście kiszonej 339

rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone żeberka z patelni i wrzucić pokrojone w piórka cebulki. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Do cebuli dodać kapustę kiszoną, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, suszone grzyby. Lekko wszystko przesmażyć, kapusta musi lekko zmienić kolor. Wlać wodę, dodać żeberka i wymieszać. Gotowanie – można ugotować w szybkowarze

Kuchnia Pokoleń