kapustą - 19268 przepisów (strona:475/1285)

duszone gołąbki z mięsem z przyprawą makaronu... 178

Składniki: kapusta biała 1 średnia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać(...)jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, staretą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kiszonej kapusty 162

Prosta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 5 łyżek oleju rzepakowego około 1 łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną lekko posiekać. Jeżeli jest zbyt kwaśna trzeba ją wcześniej opłukać. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną

Oryginalny smak
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą 136

dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy(...)zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, mieszamy z majonezem i gotowe

Kolorowy Przepisownik
Kapusta pekińska do obiadu 4637

więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu i smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka(...)koperku Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, po czym każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach i drobno kroimy. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w półplasterki ogórki. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Wlewamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy pokrojony koperek i jeszcze raz wszystko mieszamy

Smaki Na Talerzu
Duszona kapusta z grzybami shitake 205

Mimo że święta już dawno za nami, to DUSZONA KAPUSTA... Artykuł Duszona kapusta z grzybami shitake pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka z kapusty pekińskiej z porzeczkowym dressingiem 120

Bardzo smaczna i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Słodka dzięki czarnej porzeczce, ostra dzięki musztardzie i ząbkom czosnku. Najlepsza gdy postoi chwilę w lodówce i smaki się przegryzą. Minimum składników, a maksimum smaku. Dodatkowo czarny sezam, który podnosi jej wartości odżywcze. Musicie spróbować! 1 mała kapusta pekińska (lub 0,5 dużej) kilka płatów papryki konserwowej 2 łyżki czarnego sezamu Dressing(...)oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam czeskiej, świetna jest też dijon) 3 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z kapustą pekińską 184

Zostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty pekińskiej kilka ziemniaków 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz vegeta  listek, ziele koperek Marchewki pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować.Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu , dodać przyprawy i gotować

Moje domowe kucharzenie
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 162

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Dynia piżmowa nadziewana kapustą kwaszoną 235

dyni piżmowej 200 g kapusty kwaszonej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka (ok. 100 g) 200 g sera mozzarella olej do smażenia sól morska pieprz bazylia Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Dynia piżmowa: Dynię umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Naciąć za pomocą noża do pizzy, uważając, żeby nie przeciąć skóry. Polać(...)minut do piekarnika nastawionego na 180 st. C. Piec w funkcji dolna grzałka.   2. Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć. Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut. 3. Drążenie

Pij soki wyciskane
Bigos z grzybami i kiełbasą 176

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę(...)gotowania zostawiamy. Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco

Pyry na Gaz
Sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław 150

Dzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól(...)pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt, majonez, natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Kapuśniak z chorizo 228

właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc.  Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula 100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz(...)świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana  Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, zdjąć z patelni. Z chorizo zdjąć skórkę, pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni. Do gotującego się bulionu wrzucić liście, ziele, marchew i seler, gotować

Obiad gotowy
Sałatka tęczowa 162

zabrać do pracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta.  Składniki :  pół(...)ciecierzycy z puszki (~200g) nieduży kawałek czerwonej kapusty drobno posiekanej pół czerwonej cebuli pokrojona w cienkie plasterki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach kawałek ogórka pokrojonego w kostkę pomidor pokrojony w kostkę Dressing : sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej  Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika

Codzienne Gotowanie
Pierogi z kapustą 123

Specjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą 🙂 Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 35 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g) 1 łyżka […] Artykuł(...)Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z makaronem, kurczakiem, kapustą pekińską i świeżym ogórkiem - wersja warstwowa i mieszana 148

Przepis autorski (mój). Jakiś czas temu miałam ochotę na sałatkę, która idealnie połączyłaby makaron, kurczaka, kapustę pekińską, świeżego ogórka i... majonez. Taka moja zachcianka. Właśnie w taki sposób powstała zaprezentowana sałatka, która pomimo ogromnej porcji - zniknęła ekspresowo. Wszystkim smakowała i co raz musiałam znajomym podawać mój spontaniczny przepis. Rewelacyjnie smakuje w wersji warstwowej i mieszanej! Spróbujecie? (Bardzo duża porcja) 300g(...)puszka kukurydzy  Dodatkowo: majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1) sól, pieprz Opcjonalnie: szczypiorek Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę drobniej, ogórka w pół plasterki, kapustę posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Sałakę można przygotować na dwa sposoby: składniki ułożyć warstwowo lub po prostu razem wymieszać. Wersja warstwowa. Śmietanę połączyć z majonezem oraz doprawić za pomocą soli

Di gotuje