Zdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Koperek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą. Wszystko polewamy oliwą, skrapiamy cytryną i doprawiamy cukrem. Całość dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia KasiMoja propozycja to aromatyczna, chrupiąca chińska kapusta pak choi. Doskonała do obiadu jako dodatek a także jako samodzielne danie tak jak ja je zajadałam. Mała chińska kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni a coraz częściej można ja nabyć. Jak tylko uda się takową zakupić od razu zróbcie ją według tego przepisu, polecam. Kapusta pak choi z miodem i płatkami migdałowymi
Moje Małe CzarowanieKolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Rozpustne gotowanieSkładniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty dodać
magiczna kuchnia KasiSkładniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę umyć i poszatkować w cienkie paski, posolić i odstawić na około pół godziny aby zmiękła. Do kapusty dodać startą na tarce marchew (na dużych oczkach
Qchnia po prostuZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut. W szklance mleka
Moja DelicjaSkładniki : główka młodej kapusty, poszatkowana drobno 3 cebule pokrojone w kosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę
Kulinarny Pamiętnikjadł taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram) 3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz(...)przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce
Ugotowaćjednej z popularnych sklepów udało się w bardzo przystępnej cenie upolować kapustę Pak Choi. Popularna głównie w daniach azjatyckich. To bardzo wdzięczne w obróbce kuchennej warzywo :) Znów wyszło danie wegetariańskie. Składniki: 2 kapusty Pak Choi ćwiartka kalafiora Romanesco 1 papryczka chilli 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu(...)brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej. Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany drobno czosnek. Doprawić do smaku. Dodać chilli, ugotowany makaron i sezam. Skropić sokiem z cytryny Gotowanie nie powinno nam zająć dłużej niż 20-25 min. NA talerzu obficie
Jemy Pijemysmaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren(...)masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i czosnek. Jak się zarumieni dodać majeranek. Chwilę podsmażać aby uwolnić aromat majeranku. Dodać gałązkę maggi oraz pokrojoną kapustę ( nie przepłukiwałam jej celowo ). Podsmażać chwilę i dodać łyżkę cukru.Poczekać aż się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko
Jemy Pijemyciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody. Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może(...)się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów. Taki ekspresowy przepis
Jemy PijemyJestem wielką fanką zup wszelakich. Bardzo lubię je gotować. Już dawno nie jadłam wiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki(...)średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam ) 5-6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego 1 mała papryczka chilli świeżo mielony pieprz pęczek koperku pęczek natki pietruszki Udka umyć i wrzucić do garnka z wodą. Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia
Jemy Pijemykaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo(...)zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę
Kuchenne Wariacjepanierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oleju do smażenia(...)oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i poddusić na patelni, wymieszać z kapustą
chili & sugar