Składniki : średniej wielkości kapusta włoska około 500 g mielonego mięsa – wieprzowe lub wieprzowe-wołowe 1 paczka ryżu jajko 1 cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę z wcześniej(...)były w całości. Do miski wrzucamy mięso, jajo, przestudzony ryż, poszatkowaną drobno cebulę i przyprawy – wyrabiamy masę – długo i dokładnie. Na oddzielone i przestudzone liście kapusty (aby łatwiej się zawijało można delikatnie nożem ściąć grube części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe
Ugotuj to sam ...mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w cienkie piórka. Wymieszać(...)kiszoną kapustą i doprawić do smaku. Odstawić na chwilę do przegryzienia
My simple kitchenzaostrzenia smaku dodałam sól cebulową i czubrycę czerwoną.. Więcej przypraw do surówek i nie tylko możecie znaleźć tutaj .. Kociołek Smaków ma szeroki wybór przypraw. 1 kapusta pekińska 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor sól cebulowa czubryca czerwona Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić(...)kilka minut.Paprykę , pomidora pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę(...)liście - mięso nakładać na liść, zawinąć i na gorącym oleju podsmażyć z obu stron do szybkowara 9 l "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wkładam sitko rozkładane - nie przypali się kapusta - układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na małym ogniu z 20 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie opadnie gołąbki z szybkowara są miękkie ale się nie rozpadają
W Mojej Kuchni LubięNabyłam młodą kapustę. Pomysłów na nią miałam kilkadziesiąt, ale to tylko jedna mała główka kapusty, trzeba się więc było zdecydować na niewielką szastaninę tym dobrem ;) Po pierwsze trzeba ugotować dziecku obiad. Zupka z młodej kapustki będzie w sam raz! :) Potrzebujemy: 4 plasterki polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę
MamaOskarkaPyszne danie jednogarnkowe z młodymi ziemniakami i kapustą. Danie, choć sycące to jednak nie ma wielu kalorii. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to każda będzie miała tylko 274 kcal. Składniki: pół główki młodej kapusty 0,5 kg dobrej kiełbasy 6 sporych pieczarek 2 cebule 6-7 młodych ziemniaków papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)papryka ostra pęczek koperku olej Przygotowanie W sporym garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek
e-PrzepisyKulinarneszaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół(...)cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz
MamaOskarkaRodzinna sałatka dla wielbicieli ostrzejszych smaków której bazą jest młoda kapusta pekińska to pozycja obowiązkowa. W sklepach od pewnego czasu mamy już intensywnie zieloną kapustę pekińską która jest delikatna i chrupiąca. Doskonale sprawdzi się w naszej skromnej sałatce, którą polecam na co dzień, do pracy czy też na przyjęcia i prywatki. Składniki: na 4-5 osób Czas przygotowania: 15 minut(...)Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 opakowania czerwonej fasolki konserwowej 0,5 małej cebuli 150g szynki drobiowej 200g sera zółtego tłustego np: Fontal czy też ementalski Garsć natki pietruszki ok 5 łyżek majonezu 3 łyżeczki musztardy klasycznej 3 łyżki chrzanu ze słoiczka lubczyk suszony, pieprz, sól, cukier Przygotowanie: 1/ Pekińską kroimy w małą kostkę, tak samo ser i wędlinę
Kuchnia PROzdrowotnaTroszkę inna wersja tej popularnej surówki. Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny. Jest pyszna! Składniki: 1/3 główki średniej kapusty, 1 mała cebula, 1 i 1/2 marchewki, pęczek natki pietruszki, 4 duże liście jarmużu, 1/2 jabłka, kawałek świeżego imbiru 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki tahiny, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Kapustę kroimy(...)sobą mieszamy! W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko ugniatając kapustę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej dwie. Smacznego
Plate of Joyjakiegoś czasu ta surówka była na liście koniecznie do zrobienia. Byłam taka ciekawa jak smakuje połączenie białej kapusty, cukinii, marchewki, jabłka i ananasa! W połączeniu z sosem na bazie octu, musztardy i majonezu. Wyszło niesamowicie! Eksplozja smaków i aromatów! Koniecznie spróbujcie, z pewnością będzie zaskoczeni jak wspaniale to wszystko smakuje! Polecam :) Składniki: 1/4 dużego, dojrzałego ananasa(...)średniej cukinii, 1/2 dużego zielonego jabłka, 1/4 mniejszej białej kapusty, 1 duża marchewka, 4 dymki, duża garść bazylii sól, pieprz Sos: 3 czubate łyżki majonezu, 2 łyżki octu białego balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżeczki cukru pudru Ananasa obrać i oczyścić, pokroić w nieduże, cienkie kawałki. Cukinię umyć i pokroić obieraczką w długie, cienkie paski. Jabłko umyć, przekroić
Plate of Joyskładniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku(...)kroimy w paski. Czosnek obieramy, drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, dodajemy wodę olej oraz przyprawy, mieszamy. Tackę aluminiową wykładamy folią aluminiową, wykładamy kapustę z przyprawami, układamy na niej kaszankę i przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy na grilla
Domowy Smak Jedzeniaksiążkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu(...)złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym ogniu pilnując, żeby woda się nie wygotowała). Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na noc kapustę dobrze wystawić na balkon (szczególnie,gdy są przymrozki). Po każdym przemarznięciu smak bigosu robi się jeszcze lepszy. Nadmiar można również zamrozić. Smacznego
Wielki apetytżeby coś napisać muszę trochę pokombinować. Za ok 2 tygodnie będę z Wami w stałym kontakcie i przepisy będą umieszczane płynnie :). Dzisiaj przygotowałam sałatkę z czerwonej kapusty. Powiem szczerze, że myślałam, że nic z tego nie będzie, a tu takie miłe rozczarowanie. Mogę powiedzieć, że mi smakowało i mam nadzieję, że i Wam przypadnie ona do gustu(...)Szczególnie jak kupicie giga głowę kapuchy i zrobicie Wasze danie, a jeszcze trochę zostanie i nie wiecie co z nią zrobić. Składniki: 1/4 główka kapusty ( ok 400 g) 2 duże jabłka 1 duża czerwona sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli octu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki i wiele innych
Niezły MłynekSurówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy(...)ostudzamy i kroimy w plasterki. Następnie mieszamy z kapustą, pokrojonym kostkę pomidorem, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt, przyprawiamy i mieszamy
e-PrzepisyKulinarne