kapustą - 19268 przepisów (strona:478/1285)

Surówka z czerwonej kapusty 279

Czerwona kapusta świetnie nadaje się na wszelkie surówki, więc i ja zdobyłam się na nowe dla mnie połączenie. Dodatek pomidorów suszonych wg mnie jest bardzo trafione. Składniki: Ok 150g czerwonej kapusty 1 średniej wielkości marchewka 1 mały słoiczek suszonych pomidorów ok 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Obraną z pierwszych liści kapustę drobno szatkujemy. Pomidory wybieramy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną 177

szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 dag suszonych grzybów leśnych  1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy(...)zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.  Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz

Kolorowa kuchnia Elki
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 107

lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera(...)jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko

Codziennik Kuchenny
Kapusta zasmażana babci Basi ( idealna do golonek ) 140

moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję przepis na potrawę dla osób , które nie muszą dbać o linię i nie są na diecie. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej. 2 cebule, 1/3 kostki masła, trochę oleju, 2-3 łyżki mąki pszennej, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego , sól, pieprz, szczypta cukru, kostka grzybowa Knorra kilka grzybków suszonych(...)można pieczarki , bez grzybów też jest smaczna. WYKONANIE: Kapustę pokroić , żeby się nie ciągnęły długie włókna, odcisnąć. Sprawdzić jej kwaśność – powinna być wyrazista, jeśli jest zbyt kwaskowata, to zawsze można odlać trochę wody podczas gotowania i uzupełnić świeżą. Zalać gorącą wodą, aby trochę pokryło, dodać namoczone wcześniej grzybki, przyprawy, rozpuszczoną kostkę i gotować na małym ogniu. dodać trochę cukru

Pysznosci Babci Basi
Kapuśniak babci Basi 106

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki, 1 pietruszka , 2 nieduże cebulki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie(...)ziemniaków, 1 łyżka krupczatki, 1 łyżka oleju, sól,pieprz, trochę cukru. Przygotowanie : Kapustę jak jest kwaśna opłukać , pokroić , włożyć do garnka i zalać wodą ( tyle,żeby tylko pokryła ). Gotować do miękkości ok. 40 min. ( w razie potrzeby dolać trochę wody ) 2. W innym garnku gotować mięso z wodą ( ok. 2 l ) do miękkości ( ja 40 minut ), obrać z kości

Pysznosci Babci Basi
Surówka Colesław babci Basi 117

codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pyszną surówkę COLESŁAW , Wyśmienita i popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała da dań mięsnych, również jako dodatek do kanapek na ciepło i do domowych kebabów. Surówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald’s. Składniki(...)podstawowe: 1 kg kapusty białej , 2 duże marchewki, 1 duża cebula, Składniki na sos : pół szklanki (125 ml ) majonezu, pół szklanki (125 ml ) śmietany 30 % (kremówki ) lub maślanki, 3 łyżki białego octu winnego , 3 łyżki soku z cytryny, 5 płaskich łyżek cukru pudru, ok. 1/2 łyżeczki soli , szczypta pieprzu, Sposób przyrządzenia : Na tarce z grubymi oczkami trzemy kapustę na drobno

Pysznosci Babci Basi
Gyros babci Basi 185

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : Pół główki kapusty pekińskiej, 1 pierś z kurczaka ( moja miała 30 dag ) pomidor, ogórek zielony, 1 nieduża cebulka , vegeta czerwona, kukurydza konserwowa, 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana kwaśna, 1 łyżka majonezu(...)paseczki, Posypać przyprawą do gyrosa i delikatnie solą , pozostawić na 1 godz. Na patelnie wlewamy trochę oleju i wkładamy mięso i delikatnie podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy plasterki czosnku. Kapustę drobno szatkujemy, Cebulę również kroimy na drobno i blanszujemy polewając wrzącą a następnie zimną wodą . Poszatkowaną kapustę posypujemy delikatnie vegetą czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora

Pysznosci Babci Basi
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 320

oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka(...)patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem

Pysznosci Babci Basi
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem małosolnym 188

Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ogórków małosolnych, stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: Pół główki kapusty czerwonej 4 ogórki małosolne 1 cebula cukrowa Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypioru 3-4 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Umytą kapustę i ogórki małosolne na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy kroimy w drobną

Bajeczna Kuchnia
Kapusta Pac Choi smażona z sezamem 194

Małą chińską kapustę chyba wszyscy już znają. Często kupuje ją w Biedronce i przyrządzam na różne sposoby a tym razem z braku czasu krótko ją podsmażyłam i pyszne danie wjechało na stół. Popatrzcie, poczytajcie, kupujcie kapustę i usmażcie, zasmakuje na pewno. Kapusta Pac choi smażona z sezamem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi 132

Kiedyś z ciekawości wypróbowałam ten przepis i przyznam, że od razu podbił moje serce i kubki smakowe. Jest to jeden z moich ulubionych przetworów! Kapusta smakuje rewelacyjnie, jest lekko słodkawa i wspaniale łączy się z chrupiącymi orzechami. Sami spróbujcie! 1 kg kapusty 2 duże marchewki 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich sól Zalewa: 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju(...)łyżeczka soli 5 łyżek cukru Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać, posypać solą i odstawić na 3 godziny. Posiekane orzechy i rodzynki zalać gorącą wodą (namoczyć).   Całość wymieszać z ciepłą zalewą i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut

Di gotuje
Gołąbki z młodej kapusty 158

Młoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy. Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy. Gołąbki z młodej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 120

ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko(...)gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.  Kapustę kiszoną płuczemy na sitku -  ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

Taste Therapy
Sałatka z buraczków i białej kapusty 153

sałatki są świetne, ponieważ można je robić przez cały rok. Zauważyłam, że ile się ich nie zrobi, to „wyjdą” do ostatniego słoiczka         Składniki: 1 główka kapusty białej o wadze 1 kg 1 kg buraków 200 g cebuli Zalewa: 250 ml wody 50 ml octu (10%) 200 g cukru 1 łyżka soli         Wykonanie(...)Buraki umyłam,   zalałam zimną wodą i ugotowałam w ”mundurkach” do miękkości (około 30 minut). Po wystudzeniu obrałam i poszatkowałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę opłukałam i drobno poszatkowałam. Cebulę po obraniu posiekałam na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyłam do garnka     Zalewa: Składniki zalewy zagotowałam i gorącą wlałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam na godzinę

Kuchnia u Krysi