kapustą - 19268 przepisów (strona:478/1285)

SURÓWKA COLESŁAW 203

Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity sos, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Podawać zimną

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 128

ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam  do posypania farsz(...)Kapustę kiszoną opłukać,włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmaży ć na ol eju. Cebulę pok roić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowan ą kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka "Gyros" 166

szklanej misce. 1 filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy Gyros 2 małe cebule 4-5 małych ogórków kiszonych keczup pikantny 270 gram kukurydzy 3 łyżki majonezu 1/2 główki kapusty pekińskiej olej Kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na bardzo drobną kostkę. Włożyć do miseczki i obtoczyć w przyprawie do Gyrosa z dodatkiem oleju. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka z olejem i smażyć(...)Usmażonego kurczaka przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Ogórki pokroić w drobną kostkę, położyć na sitki i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z puszki. Kapustę pekińską opłukać, nie rozwarstwiać. Przekroić ją wzdłuż w 3-4 miejscach, a następnie posiekać "wszerz" na wąskie paseczki. W szklanej wysokiej misce wyłożyć kurczaka, następnie drobno posiekaną cebulę i przykryć

Czerwony Gupik
Sałata z białą kapustą i dodatkami 142

Biała kapusta, sałata radicchio i cykoria endywia z dodatkami Dzień dobry kochani Jak wam minął weekend? U mnie był słoneczny dlatego każdego dnia spacerek był obowiązkowy. Cudowny czas spędzony z dala od komputera. :)  Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na pyszną surówkę. Po raz kolejny kupiłam fantastyczny miks sałat i kapusty z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię takie miksy(...)zamiast kupować każdy produkt z osobna mam parę w wystarczających proporcjach. Miłego dnia dla was ... Przepis: Składniki: dla 2 osób miks sałat z białą kapustą i marchewką - sałata radicchio i cykoria endywia. - 200 g 150 g kukurydzy 2 pomidorki pół czerwonej papryki 250 g creme fraiche 38% lub śmietana 22 % do sałatek 1 sos sałatkowy grecki (ziołowo - czosnkowy) Wykonanie

Mój pomysł na
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 108

wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka(...)Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć w całości. • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzić z powstałego sosu. • Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. • Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. • Karkówkę

To co kocham
Młoda kapusta z koperkiem 84

Następne danie typowe dla wiosennego menu. Młoda duszona kapustka z koperkiem. Pychota z młodymi ziemniaczkami z masełkiem. Składniki: • 1 młoda kapusta • 1 cebula • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • 1 łyżeczka majeranku • sok z 1/2 cytryny • 5 łyżek kwaśnej śmietany • pęczek koperku Wykonanie: • Kapustę(...)posiekać w paski, cebulę pokroić w kostkę. • Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i posolić, aby puściła wodę. • Dodać całą kapustę, podlać 1 szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i majeranek. Dusić do miękkości – ok. 20 minut. • Uduszoną kapusę zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać ze śmietaną. • Zagotować, dodać koperek

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 118

mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka(...)pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 113

ubiegłym roku parzybroda została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych jako danie… śląskie. Obojętnie gdzie to było ale dawniej gospodyni szła do ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa(...)warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3  liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę

To co kocham
Chakalaka 217

być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku, 4 łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu(...)łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę i marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłem 4 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodałem do niego

Wyprawy kulinarne
Kapusta kiszona z pieczarkami 197

Sezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty pekińskiej, z sosem sojowym 201

Kolejna propozycja na surówkę z kapusty pekińskiej. Tym razem doprawiłam ją sosem sojowym, który delikatnie zmienia jej tradycyjny smak. Sałatka, moim zdaniem, najbardziej pasuje do kurczaka. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 łyżka octu winnego, jasnego 1 łyżka sosu sojowego, jasnego 1 czubata łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy(...)oliwek Wykonanie: Kapustę pekińską drobno kroimy. Marchewkę szatkujemy na tarce. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy ocet winny, sos sojowy, cukier oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego

Smak mojego domu
KAPUŚNIAK MAZURSKI 178

Składniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości(...)włoszczyzny, przecedzić. Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej

Przepisy kulinarne babci Antoniny