kapustą - 19268 przepisów (strona:486/1285)

Surówka z kiszonej kapusty i ogórka 234

Składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty dodać

magiczna kuchnia Kasi
Letnia sałatka z młodej kapusty 141

Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę umyć i poszatkować w cienkie paski, posolić i odstawić na około pół godziny aby zmiękła. Do kapusty dodać startą na tarce marchew (na dużych oczkach

Qchnia po prostu
Zupa jarzynowa letnia 175

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut. W szklance mleka

Moja Delicja
Bigos z młodej kapusty na ostro 179

Składniki : główka młodej kapusty, poszatkowana drobno 3 cebule pokrojone w kosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka gyros (warstwowa) 2659

jadł taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz(...)przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce

Ugotować
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 129

jednej z popularnych sklepów udało się w bardzo przystępnej cenie upolować  kapustę Pak Choi. Popularna głównie w daniach azjatyckich. To bardzo wdzięczne w obróbce kuchennej warzywo :) Znów wyszło danie wegetariańskie. Składniki: 2 kapusty Pak Choi ćwiartka kalafiora Romanesco 1 papryczka chilli 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu(...)brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej.  Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany drobno czosnek. Doprawić do smaku. Dodać chilli, ugotowany makaron i sezam. Skropić sokiem z cytryny Gotowanie nie powinno nam zająć dłużej niż 20-25 min. NA talerzu obficie

Jemy Pijemy
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 241

smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka ziaren(...)masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i czosnek.  Jak się zarumieni dodać majeranek. Chwilę podsmażać aby uwolnić aromat majeranku. Dodać gałązkę maggi oraz pokrojoną kapustę ( nie przepłukiwałam jej celowo ). Podsmażać chwilę i dodać łyżkę cukru.Poczekać aż się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 207

ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.  Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może(...)się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.  Taki ekspresowy przepis

Jemy Pijemy
Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą 223

Jestem wielką fanką zup wszelakich. Bardzo lubię je gotować. Już dawno nie jadłam wiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki(...)średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam ) 5-6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego 1 mała papryczka chilli świeżo mielony pieprz pęczek koperku pęczek natki pietruszki Udka umyć i wrzucić do garnka z wodą. Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia

Jemy Pijemy
Pierogi z kaczką 154

kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo(...)zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę

Kuchenne Wariacje
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 227

panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu    odrobina oleju do smażenia(...)oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą

chili & sugar
Pierogi z mięsem i kapustą 194

szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku  Bella Bis przyprawa gajowego do smaku  Bella Bis słonina do okrasy Sposób przygotowania(...)Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą

Wanilia i Kardamon
Młoda kapustka z białą kiełbasą 155

zrobiła firma  Grawerujemy  jeśli chcecie nabyć takie cuda, deski, wałki, stemple do ciasteczek a nawet obrazy zajrzyjcie tam koniecznie, gorąco polecam! Składniki: Składniki 1 mała główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 4 białe kiełbaski 2 cebule 1 duży pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków(...)pokroić w kostkę razem z obraną cebulą.Przełożyć do rondla.Oprószyć przyprawą do gołąbków  wlać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i dusić do miękkości schabu pod przykryciem. Kapustę oczyścić wyciąć głąbia, grubo poszatkować nożem. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy kapustę oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem, dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą

Wanilia i Kardamon
Surówka z młodej kapusty i ogórka 122

Lekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku  Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem, dzięki temu wszystkie smaki idealnie się połączą

Wanilia i Kardamon
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 134

łatwo, szybko i przyjemnie się je robi... CIASTO: 300g mąki pszennej 90ml letniej wody 20g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i cukru łyżeczka czystej wódki FARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski(...)kroimy według uznania. Dobrze jednak posiekać je niezbyt grubo, by farsz dobrze się nakładał, a pierogi wygodnie jadło. Pokrojone wrzucamy na patelnię z cebulą i koncentratem. Smażymy kilka chwil. Kapustę płuczemy na sicie. Odciskamy ją dokładnie i drobno siekamy. Dorzucamy ją na patelnię/do rondelka i całość zalewamy wodą z grzybów. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej zwykłej wody. Wrzucamy kostkę rosołową

Kuchenna Kontrrewolucya