Choć wiosna nie rozpieszcza nas aurą, targając włosy na wietrze i naciągając na głowy kaptury, to spod ziemi coraz śmielej wychylają się kwiatowe łebki, wyciągają do chłodnego słońca swoje zielone ramiona pierwsze listki, a ziemia pachnie nowym życiem. Już za kilka dni Wielkanoc, święto odrodzenia i nowego życia, dlatego przychodzę dziś do Was z przysmakiem, który w te święta ma na stole szczególne miejsce :) Błękitne jajka wypełnione kremowym nadzieniem z młodziutką pokrzywą, którą przyniosłam ostatnio z las... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)