kapustą - 19268 przepisów (strona:499/1285)

Bigos kurczakiem papryką i ziemniakami + film 71

powodzeniem może zastąpić danie główne dla calej rodziny.     składniki na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 300 g kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4-5 średnich ziemniaków 1 litr wody 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ( 400 g ) olej do smażenia 2 liście laurowe kilka ziaren(...)kroimy w plasterki. Obrane z łupin ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i żółtą paprykę kroimy w dużą kostkę. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy. Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszając, po czym doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem

Smakowite Dania
Pilaf & falafel bowl 44

Dodatki: gotowe falafele lub domowe z tego przepisu – 8 sztuk, po 4 na porcje 1/2 małej czerwonej cebuli około 10 pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka 1/3 główki czerwonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta cukru około 1/2 łyżeczki siekanej mięty i trochę listków do podania łyżka oliwy Na dressing: łyżka pasty tahini 3 łyżki zimnej wody 4 łyżki(...)wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie ryż jest gotowy, aromatyczny i sypki.   W czasie gdy ryż się gotujemy, możemy przygotować inne składniki. Fioletową kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do niej sól oraz cukier i w dłoniach porządnie zgniatamy, aby lekko zmiękła, nabrała smaku przykraw, puściła sok. Zostawiamy ją na jakieś 10 minut, ale możemy

Smaczna Strona
3 proste przepisy na zapiekanki z ziemniaków 46

Prażonki z Zagłębia Dąbrowskiego Składniki: – 300g boczku – 300g kiełbasy – 1,5kg ziemniaków – 3 duże buraki – 3 cebule – 2 duże marchewki – kilka liści kapusty – sól, pieprz Wszystkie składniki pokrój w plastry. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (np. smalcem), a następnie na dno połóż kilka liści kapusty. W naczyniu pozostałe produkty układaj warstwami, każdą(...)warstwę doprawiaj odrobiną soli i pieprzu. Na wierzch zapiekanki połóż kolejne plastry kapusty. Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przepisy na zapiekanki z ziemniaków z brokułami Składniki: – 1kg ziemniaków – 0,5kg brokułów – 200g ulubionej szynki – 400ml kwaśnej śmietany 18% – 150g startego sera żółtego (np. cheddar) – 1 cebula

Kuchennyviral.pl
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka 56

wiele składników, które współcześnie uważamy za odpadki i bezrefleksyjnie pozbywamy się ich. Doskonałym przykładem takiego dania są różnego rodzaju kwasówki, czyli zupy gotowane na wodzie po kiszonych ogórkach albo kapuście. Kwas pozostały po wykorzystaniu kiszonek zagotowywano i lekko zagęszczano mąką wymieszaną ze śmietaną. Czasem wzbogacano jego smak kilkoma suszonymi grzybami. Takie kwaśne zupy zwykle podawano z całymi gotowanymi ziemniakami, które(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 300 g bobu sól cukier Bób gotujemy w posolonej zagotowanej wodzie do miękkości (5-10 minut). Jeżeli

Trzeci talerz
Łazanki z boczkiem i białą kapustą 30

Łazanki z boczkiem i kapustą – po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne! Zapisz przepis The post Łazanki z boczkiem i białą kapustą first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Łazanki z boczkiem i białą kapustą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY, KALAREPY I CUKINII. NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE 63

Kocham wszystko co jest z młodej kapusty 😍 i często gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀 Składniki: 2 kiełbasy polskie(...)surowe  1 kiełbasa wiejska wędzona 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 mały seler 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 mała cukinia ziele angielskie liść laurowy sól pieprz ziołowy koperek Wykonanie: Kiełbasę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy

Walijskie Pichcenie
Smażone ukraińskie pierożki 57

pań – Wali mam ten przepis. Wala robi smażone pierożki u siebie dość często i to prawdziwy stos pierożkowy, bo znikają w mgnieniu oka. Zwykle z duszoną słodką kapustą z dodatkiem marchwi i przecieru pomidorowego – smakują prawie jak gołąbki. Robi też je z ziemniakami. Nie z nadzieniem jak z ruskich pierogów czyli ziemniaki, ser i cebulka, ale właśnie(...)utłuczonymi, czasem z dodatkiem koperku do tego. Wala mówiła, że pyszne też są ze słodkim nadzieniem, ale takiej wersji nie próbowałam. Ja robiłam te pierożki już kilkukrotnie z mięsem, kapustą i grzybami, z nadzieniem ruskim…Naprawdę z każdym smakują doskonale. W zasadzie to po spróbowaniu, od razu cisną się do głowy różne nadzienia jakich możemy użyć, mój

Mieszam w Garnku
Smażone ukraińskie pierożki 51

pań – Wali mam ten przepis. Wala robi smażone pierożki u siebie dość często i to prawdziwy stos pierożkowy, bo znikają w mgnieniu oka. Zwykle z duszoną słodką kapustą z dodatkiem marchwi i przecieru pomidorowego – smakują prawie jak gołąbki. Robi też je z ziemniakami. Nie z nadzieniem jak z ruskich pierogów czyli ziemniaki, ser i cebulka, ale właśnie(...)utłuczonymi, czasem z dodatkiem koperku do tego. Wala mówiła, że pyszne też są ze słodkim nadzieniem, ale takiej wersji nie próbowałam. Ja robiłam te pierożki już kilkukrotnie z mięsem, kapustą i grzybami, z nadzieniem ruskim…Naprawdę z każdym smakują doskonale. W zasadzie to po spróbowaniu, od razu cisną się do głowy różne nadzienia jakich możemy użyć, mój

Mieszam w Garnku
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami 52

Gołąbki. Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami     Domowe  gołąbki z białej kapusty z ryżem, pieczarkami i warzywami: marchewką, cebulką oraz selerem. Gołąbki duszone w sosie własnym z dodatkiem passaty pomidorowej i śmietany kremówki. Prosty, klasyczny przepis na gołąbki wegetariańskie, bez mięsa. Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gołąbków: około 2,2kg kapusty białej 2 łyżki masła około(...)selerem poddusić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić pod przykryciem. Do przestudzonego ryżu dodać uduszone warzywa z pieczarkami, jajko, sól pieprz i wymieszać dokładnie. Krok 3. Kapustę oczyścić z wierzchnich, zwiędłych liści, wydrążyć głąb, zalać wrzącą wodą, obgotować w całej główce, stopniowo zdejmując liście. Z liści ściąć główny, gruby nerw. Na liście nakładać porcje nadzienia. Brzegi liści założyć

Moja Książka Kucharska
Barszcz czerwony z ziemniakami 56

przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem :) Barszcz czerwony znają chyba wszyscy, ale ten ma wyjątkowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką.   Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony      Barszcz czerwony to jedna(...)barszczu: około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych 1 marchewka kawałek selera biała część pora około 50g słoniny 1 cebula około 300g białej kapusty 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże, winne jabłko 4-5 ziemniaków posiekany koperek i natka pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 listki laurowe sól, pieprz

Moja Książka Kucharska
Przepis na surówkę Coleslaw 42

powodu też myślałem, że to amerykańska surówka, a jednak jest to surówka europejskiego pochodzenia. Korzenie sięgają Rzymu, a nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsalade czyli surówka z kapusty.  👉Jak zrobić surówkę coleslaw❓      Przede wszystkim trzeba zrobić według przepisu Agnieszki. Dlaczego? Bo jeśli do tej pory Wam nie smakowała, tak jak mnie, to teraz(...)dzięki wykonaniu Agnieszk.   Link do filmu z przepisem Pyszna SURÓWKA COLESLAW - Prosty przepis na surówkę do obiadu + Przepis na SOS do surówki! -316   Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 500g 1 marchewka pół cebuli 2-3 łyżki soku z cytryny, można zamienić na ocet jabłkowy/winny 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 57

posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej Farsz: około 150 g kapusty kiszonej 200-250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1  sparzona i zeszklona cebula olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy(...)Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem

Gotowanie...to proste !
Tradycyjne ciasto murzynek 81

lodówki, by lekko zgęstniała. Ciasto murzynek jest najsmaczniejsze zaraz po ostygnięciu i kolejnego dnia. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne ciasto murzynek przez Paulina 2022-05-14 Surówka z młodej kapusty z koperkiem przez Paulina 2022-05-05 Wiosenna surówka z młodej kapusty z kukurydzą przez Paulina 2022-04-19 Ćwikła z chrzanem przez Paulina 2022-04-13 Pieczona biała kiełbasa(...)sosie chrzanowym przez Paulina 2022-04-04 Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami przez Paulina 2022-03-27 Artykuł Tradycyjne ciasto murzynek pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Bigos z młodej kapusty - łatwy i pyszny obiad 49

Składniki: Młoda kapusta 2 małe główki łączna waga 1,8 kg kiełbasa 400 g Cebula średnia Marchew Bulion 500 ml lub woda ( jeśli użyjemy wody dodatkowo dodajemy liść laurowy i ziele angielskie) kminek 1/2 łyżeczki Cukier łyżeczka Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka opcjonalnie Zasmażka : olej 2 łyżki + mąka pszenna łyżka opcjonalnie Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na niewielkiej(...)kiełbasy. Wtedy najpierw podsmażyć boczek i dopiero dodać kiełbasę na patelnie. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić dodać pokrojoną  kosteczkę cebulę. Całość smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce jarzynowej, bulion lub wodę, cukier, sól, pieprz, kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać, przykryć i dusić do miękkości ok. 20-25 minut. Od czasu

Kulinarne przygody
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 51

Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy je masłem i obkładamy dno i boki liśćmi kapusty. Teraz przyszedł czas na układanie składników. Generalnie nie ma jednego słusznego sposobu na układanie składników w zapiekance. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach: – ziemniaki powinny być minimum w 3 warstwach

Kulinarna Patilogia