warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka
Kuchnia domowa AniWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali
Food Squarewodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotujecoś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia
W kuchennym oknie Ewyzachęcają do jedzenia. Do wyboru jest kilka rodzajów, w tym podwójny burger. Ceny wahają się od 19 do 22 zł. Często można trafić na promocje, więc warto śledzić informacje na ich FB. Moja opinia o lokalu TU . Ugryź Przegryź , ul. Langiewicza 20 Burgery mają całkiem niezłe. Była tam już kilka miesięcy temu, więc od tego czasu trochę z pewnością
Pasja Smakupaznokci -dzialaja przeciwzapalnie -sa niezbedne do prawidlowej pracy ukladu nerwowego i odporosciowego -sprzyjaja powstawaniu serotoniny,chormonu dobrego nastroju Najbogatsze w kwasy omega-3 sa tluste ryby morskie:makrela,halbut,sledz,losos.Cude ryby morskie sa rowniez godne polecenia:dorsz, Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin,Wietnamu czy Egiptu takich jak :tilapia,panga,sum egipski itp nie dosc,ze posiadaja znikome wartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki. Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka w pomidorach. Skladniki: 1 bialy serek Philadelphia-175 g 1 puszka sledzia w pomidorach-200 g szczypiorek Wykonanie: Serek z opakowania przelozyc do miseczki. Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzine ziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarki ukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka smakuje wybornie.Przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej miał jeszcze równocześnie trzy żony J ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia
RAROSSAspróbowaniu będziecie!!! Po nas swoje dania przygotowywała grupa druga , a w międzyczasie jury oceniało i delektowało się naszymi potrawami! Ekipa „Pytania na Śniadanie” cały czas na bieżąco śledziła nasze postępy! Potem całą ” brygadą” udaliśmy się do hotelu , gdzie czas wolny wykorzystaliśmy na zwiedzenie i odpoczynek. Pogoda zachwyciła! O 19 zebraliśmy się na uroczystej kolacji , na której
Ostra na Słodkoźródło: almamarket.pl) Składniki: kilka płatów śledziowych solonych 2 duże cebule 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany sól pieprz odrobina cukru Sposób przygotowania: Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone sledzie oczyścić i pokroić na spore kawałki. Cebulę pokroić w talarki. Wymieszać śledzie z cebulą, przyprawić, zalać wszystko śmietaną. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10238
WojnaNaSmaki.plnaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami , z cytrusam i Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu , ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie na noc. Wyjmujemy. Do sledzi dodajemy goszek, starte jabłko, cebulę z zalewy. Dodajemy wymieszany majonez ze smietaną. mieszamy ze sledziami
Z Majeczką w kuchni