fileta z kurczaka 50 dag pieczarek 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie(...)Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno
Izabelawkuchnicebulą i czosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny. SKŁADNIKI / 8 sztuk 250 g mielonego mięsa indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy sól, świeżo zmielony(...)gotujemy 8-9 minut, bezmieszania, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, mieszamy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko, cebulę i czosnek oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Odstawiamy na 30 minut do lodówki
cool and mintygustu! Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką
Szefowa kuchnimleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli do smaku i aromatu cynamon lub łyżka mielonych orzechów włoskich olej do smażenia Przygotowanie: W kubku mieszamy pokruszone drożdże z cukrem waniliowym i 3/4 szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić(...)kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 1,5 szklanki borówek 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli opcjonalnie: łyżka mielonych orzechów włoskich lub szczypta cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W kubku mieszamy pokruszone drożdże z cukrem waniliowym i 3/4 szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniPyszny sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni. Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony(...)posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę
Trufelkowosłoiczek żurawiny (np. Develey ) 2 łyżki octu balsamicznego (np. Develey ) 1/2 szkl bulionu siemię lniane mielone do zagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym
TrufelkowoSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory
Dziś Ja gotujeSkładniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniapełnoziarnistej 150g mielonych migdałów – mogą być już gotowe tarte/mielone migdały, albo można zmielić samemu (ja to robię w młynku do kawy) 200g masła 100g ksylitolu (cukru brzozowego) albo innej alternatywy słodyczy (cukier lub miód) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g płatków migdałowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 800g śliwek węgierek Masło, mąkę, mielone migdały
Dietologmięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. farsz: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju. Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy
Bon appetit mon amieinternecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam(...)tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty. Składniki: 1 młoda cukinia 1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu sól i pieprz 2 jajka
Czerwień i błękitzapiekankę ziemniaczaną. Ziemniaki po ugotowaniu są potłuczone i przyprawione, przez co zapiekanka ma całkiem inny smak. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 dkg płatków kukurydzianych 3 jajka 100 ml śmietany Gałka muszkatołowa (odrobine -ja świeżo tarłam) oregano, sól, pieprz(...)Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta). Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Mięso mielone przełożyć do miski doprawić solą pieprzem. Dodać jedno jajko, drobno posiekaną cebulę oraz 2 pełne łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych (tutaj również możemy zastąpić bułką
Pomysłowa kuchniawytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko łyzka brandy lu amaretto 125 g mielonych migdałów 40 g mąki Przygotowanie spodu: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło Miksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać(...)dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 min ). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem
Proste Potrawypowstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchni