mięsa mielonego 3-4 duże dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2,5 łyżki oregano pieprz do smaku Spaghetti gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy go. Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie
Dieta bez mlekaząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania i obsypania formy do pieczenia Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną(...)pieprzu. 6) Gotową masę wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami (nadmiar oliwy odsączyć za pomocą papierowego ręcznika) i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć
Fitsweet.memielonych migdałów 150 ml mleczka kokosowego Polewa kokosowa: 1 szklanka mleczka kokosowego 70 g cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki mąki kukurydzianej garść płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszałam. Jajka i cukier ubiłam na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypywałam na przemian po łyżce mieszankę z mąką i mielone migdały. Wszystko
Kuchnia u Krysiconferisce al tutto una consistenza decisamente più cremosa. Buon appetito :) SKŁADNIKI Lasagne 250 g makaronu typu lasagne 500 g jarmużu 50 g parmezanu Mięsne ragù 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek(...)ragù Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone oregano, bazyli ę; doprawiamy
La grande e la piccola cuocakalorii. Takie kuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy 400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 4-5 pieczarek 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżka oleju(...)obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną(...)kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty
Dziś Ja gotujepopularnej ostatnio sałatki meksykańskiej. Sałatka okazała się hitem imprezy i każdy prosił o przepis. Myślę, że jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to najwyższa pora to nadrobić ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty(...)łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej
Smakołyki Asismaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy
Smaki Ewytakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią(...)potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej
Kardamonovyoccie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:). Pulpety: 500g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta Zalewa: 1 litr wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru(...)laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy. 2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez
Szefowa kuchniudek kurczaka 0,5 kg udek kurczaka ( bez skóry i kości ) 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli Udka z kurczaka pokroiłam na paski szerokości około 1 cm. W misce wymieszałam jogurt(...)odstawiłam do lodówki na 40 minut, aby przeszły smakiem ziół i jogurtu. Na dużym głębokim talerzu rozsypałam domową bułkę tartą ( zrobioną z suchego chleba, ale specjalnie jej drobno nie mieliłam ). Ty możesz użyć zwykłej bułki tartej. Piekarnik nagrzałam do 200 C. Na formie do pieczenia rozłożyłam papier do pieczenia i na nim poukładałam udka. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez
Kuchnia na wzgórzuszybki obiad jak i na imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki(...)mikserem, doprawić solą i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. 2. Farsz Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować
Szalona Kuchnia Ewelinymakaronu spaghetti pomidorowego 150 g sera żółtego 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie
Podróż w kulinariaPewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych
Fitkotalbo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich pestki dyni i nasiona słonecznika świeżo mielony pieprz sól Przepis: Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami(...)miodem wrzucacie do blendera, wlewacie oliwę i mielicie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Możecie też tradycyjnie utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe
GRUBY WAŁEK