mielone - 47549 przepisów (strona:508/3170)

Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 144

jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy(...)oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie szykujemy masę makową. Połowę masy z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość

mojewypiekiinietylko
SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 178

SKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną(...)patelnię wlewam łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę i pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz

Gotowanie Patki
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 155

Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny. Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 5 woreczków ryżu 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty   przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką(...)masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki

W Moim Magicznym Domu
Co zrobić, aby kruche ciasto było smaczniejsze i bardziej aromatyczne. 130

drobno zmielonymi orzechami włoskimi. Mielone orzechy mieszamy z mąką po jej przesianiu przez sitko.  N a 0,5 kg mąki możemy dać np. 2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich. Pamiętajmy, aby wtedy odjąć 2 łyżki mąki. Polecam, warto wypróbować.  ☺      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków

Przepisy i porady kulinarne
Tacos z wołowiną 207

chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku, olej do smażenia, salsa: pomidory(...)drobno posiekaną cebulkę i kolendrę. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, Odstawiamy. Następnie przygotowujemy mięso.  Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili bez pestek, majeranek oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy

kulinarne odsłony pati
Cannelloni po meksykańsku 148

kolejny i zaktualizuje post :) Wersja meksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie(...)Odstawiamy do ostygnięcia. 2.Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy cebule na złoty kolor. 3. Między czasie kroimy pieczarki i gotujemy ok 5 min. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przyprawiamy do smaku. 5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie. 6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni

FITBUuK
kotlety z wątróbką 152

kotletach :) ... takie kotlety mielone z wątróbką  smakują wyśmienicie... Przygotowanie jest bardzo proste :) Wątróbkę smażymy  kilka minut i potem kroimy w małą kostkę, żeby połączyć z mielonym mięsem i przyprawami... Potem dzielimy na porcje i formujemy ....tak przygotowane wykładamy na blachę... pieczemy 25-30 min w 200 st.C ... możemy tez usmażyć  na patelni lub ugotować

chleba naszego
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 144

gotującego się bulionu i usunąć przed dodaniem jajek. W wersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion, zagotować, dodać jajka i dalej postępować według wskazówek powyżej. Przygotowana

Even Better Food
Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) 144

Kotlety mielone mojej babci to już legenda. Każdy z bliższej lub dalszej rodziny kiedyś miał okazję je próbować, a gdy już spróbował, na zawsze zapamiętał ten smak. Nawet ostatnio podczas przypadkowego spotkania na mieście pewien mój daleki krewny wspominał te kotlety, zachwycając się ich smakiem. Dla nas, wnuków, to również najlepsze kotlety pod słońcem. I nie jest(...)udusiły. Babcia omal zawału nie dostała - to całkowicie mijało się z jej sposobem i zdecydowanie zmieniało smak gotowych kotletów.  Kolejny dowód ich wyjątkowości? Moja bratanica nigdy nie lubiła mielonych i nigdy ich nie jadła. Pewnego dnia smażenie kotletów przejął brat. Czy muszę dodawać, że skorzystał ze sposobu babci;) Kotlety pachniały na cały dom, a gdy wreszcie gorące postawiono

Obiad gotowy
HRECZANYKI - DANIE KUCHNI PODKARPACKIEJ 222

Hreczanyki to danie pochodzące z Podkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji(...)Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe. Składniki: ok 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ( ewent samo wieprzowe) 1 szklanka kaszy gryczanej,najlepiej niepalonej 2 jajka 4 ząbki czosnku sól,pieprz Kaszę gryczaną wypłukać,ugotować : zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką

Niespełnione zdolności kulinarne
Paprykarz z tuńczykiem 162

własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych   (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 30 -40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.   Warzywa studzimy. Łączymy tuńczyka, ryż

Smak mojego domu
Sos bolognese z papryką 110

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru(...)oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą

VioletoweKucharzenie
zapiekanka z ryzem kurczakiem i sosem pomidorowym 131

Składniki 90 gr. suchego ryżu 1 łyżeczka czosnku w proszku-lub świeży do smaku 450 gr. mięsa mielonego ,lub jak u mnie 2 piersi z kurczaka 400gr.posiekanych pomidorów w sosie własnym -u mnie pomidory i sos własny tutaj 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża ser żółty tarty ,lub krojony w paski sól i pieprz do smaku 1 marchewka(...)czosnek i pół pak choi . Wszystko razem gotować 5-7 minut mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką. W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać

w mojej kuchni
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 126

dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły.  Zapraszam również do obejrzenia filmiku.  SKŁADNIKI :  2 główki kapusty  1 kg mięsa mielonego z łopatki 4 szklanki ryżu  4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli  1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba. Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć farsz

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa meksykańska wg Aleex 189

pożywna zupa, która może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Dzięki dodatkowi chili cudownie rozgrzewa i syci. Znakomicie sprawdzi się na szybki obiad w mroźne, lutowe dni. Zapraszam. Składniki: • ½ kg mielonego mięsa wołowego • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka czerwonej fasolki • 1 puszka białej fasolki • 1 puszka całych pomidorów bez skórki • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 – 2 szklanki wody • natka pietruszki(...)przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu). Zeszklić pokrojoną cebulę. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. 3. Do cebuli dodać mięso mielone. Podsmażyć ok. 10 minut. Przełożyć do garnka. 4. Oba rodzaje fasolki I kukurydzę wypłukać, przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania