chodzi im prościej tym lepiej. Składniki: makaron spaghetti 0,5 kg dobrego mięsa mielonego dwie małe puszki pomidorów lub jedna duża dwa ząbki czosnku średnia cebula bazylia oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją producenta. Makaronu nie płukać! Mięso mielone podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory
Pysznie & Piękniezrobić tego chleba więcej. Ojciec przywoził ukradkiem, za to też można było iść do więzienia, żyto. To żyto się moczyło w wodzie przez 12 godzin i na drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko(...)się niosło do piekarza. U nas w domu było nas pięcioro, to takie dwie blachy były co tydzień. I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia było od 1,5 do 2 h. K: A obiad? W: Myśmy przez cały okres okupacji hodowali króliki. One nie chorowały tak jak teraz chorują. Co tydzień się biło jednego królika
Kryzysowa Książka Kucharskapotrzebne. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt orzechowy: – 4 jajka – 160 g mielonych orzechów włoskich (najlepiej zmielonych na mączkę, ale mogą pozostać również odrobinę większe kawałki). Orzechy możecie zmielić sami w malakserze lub termomixie. Ja kupiłam gotowe orzechy mielone – 120 cukru – 50 g mąki pszennej – 0,5 łyżeczki proszku
RelaxtimeSKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego np z indyka 20 dag sera żółtego tartego 250 ml przecieru pomidorowego 2 cebule czerwone Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, natka pietruszki, bazylia suszona PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni(...)wylewam olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy. Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min. Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników. Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę
Gotowanie Patkiniż cukierki na choince 😍 Składniki: 120g masła 2 żółtka 230g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru z wanilią barwnik zielony i czerwony Sposób przygotowania: 1.Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa
Gotowanie Patkibiszkoptów (petitki) 160 g cukru pudru 2 łyżeczki kakao (ja nie zawsze dodaję) 60 g miękkiego masła 4 łyżki rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem, kakao (opcjonalnie), masłem i rumem. Wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę masła, rumu lub mleka. Ciasto przekładamy do lekko obsypanej cukrem pudrem foremki (zapobiegnie to przywieraniu ciasta(...)masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki ucieramy ze sobą. Nadzienie II: mielone orzechy (mniej więcej 3/4 szklanki) garść rodzynek (najlepiej drobnych) Advocat Orzechy mielimy, rodzynki siekamy, by były jeszcze mniejsze. Całość zalewamy advocatem w takiej iloścy, by wszystkie składniki się połączyły, ale by masa nie była jednak zbyt płynna;) Pamiętajmy również, że alkohol (rum) jest
Smaki Na Talerzuszczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą , miksujemy . Dolewając wody , pamiętajmy ,żeby(...)żeby nie przywierała do dna ) oraz z dodatkiem wszystkich przypraw , oprócz czosnku . Czosnek dodajemy do grzybów , które przygotowujemy osobno , poprzez podsmażenie na patelni na złoto . Oba składniki , po przestudzeniu , mielimy w maszynce o bardzo grubych oczkach lub siekamy . Mieszamy razem , w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem . Teraz na każdy placek z brzegu układamy łyżkę farszu delikatnie rozprowadzamy po środkowej
Ogrodnik w podróżyPrzy tym, co może być dla niektórych istotne, bezglutenowe. Zatem zabierajmy się za mielenie migdałów i niech ktoś skoczy do sklepu na rogu po pomarańcze, bo święta tuż, a naprawdę warto by pomarańczowo-migdałowy smakołyk umilił nam ten czas Składniki: 2 pomarańcze bezpestkowe 200 g mielonych migdałów 180 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 duże jajka sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomarańcze wyszorować i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu od 1 i 1/2 do 2 godzin (do zmięknięcia). Po lekkim ostygnięciu przekroić na połówki i sprawdzić czy nie ma żadnych pestek. Usunąć jeśli
zadanie-gotowaniejego bożonarodzeniowy program w tv a teraz mam receptury w formie papierowej. HURRRA!!! Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami. Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki(...)udźca) po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso
Dzieje kuchennej Wiewiórydnia, ale i dobrego alkoholu– dlatego kupcie do zrobienia likieru kawę prosto z palarni, kawiarni – średnio palona będzie najlepsza. Ja wybrałam mocną 100% Arabicę Guatemala Grande. Ziaren kawy nie mielimy – zostawiamy je w całości. Szykujemy sobie szczelny słoik – wsypujemy kawę w ziarnach, kawę rozpuszczalną i brązowy cukier. Wrzucamy korę cynamonu. Laskę wanilii kroimy na pół, rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka(...)Przelać do szklanki z lodem. Po wypukłej stronie łyżki wlać po obrzeżach szklanki 20ml rzadkiej śmietanki 30% tak, żeby nie wymieszała się z alkoholem. Posypać z wierzchu odrobiną świeżo mielonego cynamonu lub startej gorzkiej czekolady. Orgazm – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do shakera wrzucamy 6 kostek lodu, wlewamy 40ml Kahlua, 40ml Baileys i 40ml śmietanki
Karo in the KitchenOczywiście bez mięsa :) Moją szynkę przygotowałam z : 80 dag karkówki 40 dag boczku 20 g soli 2 g saletry peklowej małej płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego szczypty mielonego ziela angielskiego 2 liści laurowych płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbków czosnku 70 ml letniej wody płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Świeże mięso karkówki kroimy w wąskie, cienkie plastry, które rozbijamy(...)tłuczkiem i kroimy na kawałki ok.3 x 3 cm. Boczek mielimy Oba składniki łączymy w misce, mieszamy dodając wcześniej przyprawy tzn. sól, saletrę , pieprz i ziele, ugniatamy razem minimum 15 min. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24 godz. Ale po 12 godz.wyjmujemy mięso z lodówki i ponownie ugniatamy ok.10 min. i wstawiamy znów do lodówki Po następnych
Proste Potrawyciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne
Kuchnia bezglutenowadelikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieZupa porowo - serowa jest bardzo pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Mięso mielone świetnie się do niej nadaje a serek kremowy podnosi smak całej zupie(...)SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Marioli