łuskany 1 opakowanie oliwa z oliwek 2 łyżki kurkuma 1 łyżeczka gałka muszkatołowa do smaku sól 1 łyżeczka chili pieprz cayenne czosnek 2 ząbki jajka 2 sztuki mielone siemię lniane do oprószenia formy. Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz(...)namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut
AZgotuj!Bardzo ciekawa zupa warzywna na bazie mielonego mięsa,pożywna i bardzo smaczna.Moim znajomym bardzo smakowała .Prosta i szybka do zrobienia,właśnie takie zupy osobiście lubię... 30dag.marchewki 20dag.białej części pora 20dag.selera 5dag.pietruszki 2 drobno posiekane cebule 80g.margaryny 3 kostki rosołowe 30dag.mielonego mięsa koperek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa myjemy i kroimy w talarki,kostki.Cebulę smażymy na margarynie,dolewamy trochę wody(...)dusimy chwilę.Następnie wlewamy 1 i 1/2 litra wody,dodajemy warzywa,kostki rosołowe i gotujemy do miękkości,dodajemy mielone mięso i jeszcze ok.15 min.gotujemy na małym ogniu.na koniec możemy wsypać posiekany koperek.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilitry bulionu drobiowego * 5-6 serków topionych śmietankowych (trójkąty) * natka koperku * makaron * około 250 g mięsa mielonego wieprzowego * sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować małe pulpeciki, wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować
Zrób to smacznieboczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło(...)boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek mielimy na sitku 10 mm Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pulpety są wtedy dosłownie aksamitne w smaku. A, żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa(...)mnie z indyka) 1 marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety
Walijskie Pichceniedanie dla entuzjastów wyrafinowanej kuchni! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole oraz firmy Master Cook Handel Składniki: Opakowanie makaronu czarnego z atramentem z kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów(...)pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinariatortilla. Jeśli zrobimy to wcześniej prawdopodobnie straciły by swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-) Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka(...)Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę
Taste Therapymielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także
Kuchnia w czekoladziebieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części(...)godz. mieszamy. Po tym czasie łopatkę tniemy nożem w kostkę 1,5-2 cm natomiast karkówkę traktujemy szarpakiem,a boczek i ścinki z łopatki i karkówki mielimy na sitku 8-10 mm. Łopatkę i karkówke łączymy dodajemy wszystkie przyprawy i wode gdy dobrze wymieszamy dodajemy boczek i ścinki z karkówki i łopatki.Wyrabiamy długo do kleistości. Odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko sól, pieprz majeranek 1-2 łyżki suchej kaszy manny Szpinak: 1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone
Kuchnia domowa Anizamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku(...)seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać
Kulinarne Inspiracjeosób 300 g makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól Makaron ugotować al. dente. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć około 10 minut
Jadło i czytadłotylko 4 białka, postanowiłam więc wykorzystać foremki do muffinek. Pomysł okazał się rewelacyjny, chociaż jako ciasto byłoby równie pysznie. Babeczki migdałowe to nic innego jak białka, cukier i mielone migdały. Z zewnątrz wydawały się dość twarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy(...)ciasto w małej foremce 18×18 cm. Na blachę 22×32 cm należy składniki potroić): Ciasto: – 4 białka – 85 g cukru pudru – 85 g mielonych migdałów Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijanie dodajemy łyżka po łyżce cukier puder i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy migdały i mieszamy
Relaxtimewodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części(...)godz. mieszamy. Po tym czasie łopatkę tniemy nożem w kostkę 1,5-2 cm natomiast karkówkę traktujemy szarpakiem,a boczek i ścinki z łopatki i karkówki mielimy na sitku 8-10 mm. Łpoatkę i karkówke łączymy dodajemy wszystkie przyprawy i wode gdy dobrze wymieszamy dodajemy boczek.Wyrabiamy długo do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie jeszcze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier(...)wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy
Trzeci talerz