obiadów. Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz
Szefowa kuchnimałe cebule - 3 ząbki czosnku - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 łyżeczka delikatu do mięs - 1 łyżka sosu balsamicznego - pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Cebulę, czosnek, paprykę oraz środek cukinii kroimy w kosteczkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, dodajemy do niego mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy cukinię
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 4 duże kapelusze pieczarek 20 dkg mięsa mielonego 100 g boczku w plasterkach 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 mała cebulka sól, pieprz 1/2 łyżeczki chili Proeco 1 łyżeczka czosnku Proeco Przygotowanie: Mięso mielone wymieszać … Czytaj dalej Pieczarki faszerowane
czarrna od kuchniprzede wszystkim mięso wysokiej jakości! Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie(...)Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy na grube kromki i opiekamy do uzyskania złotego koloru. Siekane mięso wykładamy na talerz, na wierzchu układamy surowe żółtko i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok
Menmagazinemożecie pominąć, jest mielone siemię lniane. SKŁADNIKI 500 ml wody 40 g cukru 100 g truskawek 2 gruszki 50 g jagód 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego WYKONANIE Gruszki umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Truskawki umyć, obciąć szypułki i przekroić każdą na pół. Z podanej ilości wody nieco przelać
Passions hobbies lifeKolejna propozycja na grilla. Tym razem grillowane mięso mielone z patyczka. Aromat podczas grillowania boski :) Składniki (wyszło 9 szaszłyczków): 500 g mielonej karkówki 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 6 dużych ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej
Smak mojego domuzrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej i był kolejny fajny obiadek-polecam Składniki: 6-8 patosonków(można zastąpić je oczywiście cukinią) 500 kg mielonej łopatki cebula kilka łyżek ketchupu lub przecieru pomidorowego(według uznania , ja użyłam mojego ketchupu z cukinii link do przepisu wyżej) 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone i przesmażyć,wcisnąć czosnek i dodać połowę startego sera,ketchup (lub przecier jak wolicie)i doprawić do smaku,solą ,pieprzem,maggi,ulubionymi ziołami,(fajnie sprawdzi się również curry
Swojskie jedzonkokwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki(...)obraniu i wydrążeniu nasion - (zużyłam 3 duże kabaczki) 4 ząbki czosnku 2 szklanki wody 3 łyżki soli kamiennej 2 liście laurowe płaska łyżka pieprzu ziołowego płaska łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku(...)drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy
My Chcemy Jeśćrównież, takie zadanie to praca dla mężczyzny. Dzisiaj, kiedy akurat nie miałam komu tej pracy przydzielić, wymyśliłam że ułatwię sobie to zadanie. Moja maszynka do mielenia mięsa jest wyposażona dodatkowo w szatkownicę i właśnie ją wykorzystałam do rozdrobnienia korzeni chrzanu. Użyłam tarczy do bardzo drobnego szatkowania i na niej starłam chrzan a następnie przełożyłam nastawkę(...)maszynką do mielenia mięsa z bardzo drobnym sitkiem do mielenia maku i zmieliłam miazgę chrzanową. Dzięki temu uzyskałam właśnie to o co mi chodziło. Czyli puszystą masę chrzanową bez grudek. Szybko, bo to trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu. Polecam. Składniki: 450 g korzenia chrzanu 1 duża soczysta cytryna 1 łyżeczka cukru szczypta
Kuchnia u Krysidanie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań(...)specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej
zadanie-gotowaniePolecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany
O kuchni z uczuciemCiasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie(...)niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia. Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g mąki pszennej 100g mielonych orzechów włoskich 150g masła 120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki Berenikipyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane(...)startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz
Radość kipiąca uśmiechem.cukru Dodatki na każdy słoik: 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżka oleju Ogórki myjemy, nie obieramy ich. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy. Zostawiamy na noc. Dodajemy mielone chili, zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na kilka godzin. Do słoików wkładamy gorczycę, przekrojony ząbek czosnku
Marder&Marder Manufacture