Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego
W kuchni Karmel-itkigruby szal. Idzie twardo, po gazetę. Coś jej świta, że chyba miała się tam pojawić. Coś jej się wydaję, że miał być tam z nią wywiad. Ci, którzy śledzą "W kuchni Karmel-itki" na Facebooku już wiedzieli wcześniej. Pewnego styczniowego dnia, redaktor z lokalnej gazety "Panorama Leszczyńska" zadzwoniła do mnie, by przeprowadzić wywiad. Ale dlaczego? Zainteresowała się moją stroną zupełnie
W kuchni Karmel-itkiWyszedł pyszny. Zastosowań będzie miał wiele. Śledźcie bloga na bieżąco, będziemy odkrywać do czego może pasować idealnie.... A do tego czasu idźcie do sklepu po brzoskwinie i róbcie mus - naprawdę warto! Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg brzoskwiń obranych ze skórki i pozbawionych pestek cukier 1/2 torebki żelfix 2:1 Wykonanie: Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki
Blondynka Gotujenawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa wysyłka. Powiadomienia mailowe etapowe, dzięki którym wiedziałam kiedy mogę spodziewać się przesyłki. Jestem strasznie niecierpliwa, więc tu mogłam wszystko śledzić na bieżąco. Przesyłka wysłana firmą kurierską K-Tex, która dodatkowo podniosła poziom mojego zadowolenia, otrzymałam mail z numerem przesyłki i podglądem trasy przesyłki. Nie martwiłam się więc, że ktoś zapomniał
Blondynka Gotujegryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie
Smaczna Pyzaplanuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie
Smaczna Pyzapaździerniku - miesiącu oszczędzania- wystartowałam z akcją: Tanie Gotowanie w styczniu zaś z racji trwającego karnawału zapraszam do śledzenia pomysłów na Imprezowe Przekąski, które ucieszą nie tylko oko ale i odciążą przeciążony świątecznymi smakołykami żołądek. Takie przekąski to fajna sprawa. Są zazwyczaj lekkie, o nieskomplikowanej recepturze, w ich przygotowanie można zaangażować domowników, a same przekąski mogą stanowić ciekawe urozmaicenie stołu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka
Monia miesza i gotujeprodukty z nowym logo. Aktualnie Sonko organizuje również konkurs szczegóły znajdziecie tutaj https://www.wygrywajwdobrymtonie.pl/ a niedługo na blogu również pojawi się konkurs a więc zapraszam do śledzenia bloga
Monia miesza i gotujePrzez ostatnie dni nie miałam za bardzo czasu, by śledzić Wasze wpisy, ale obiecuję wszystko nadrobić. Niestety, jest to wina mojej ilości zajęć. Okres przed sesyjny, zaliczenia, multum innych obowiązków spowodowały, że wracałam wieczorami do domu, musiałam wziąć się za naukę do kolokwiów, a blog czekał. Jednak dzisiaj nadrabiam i przedstawiam Wam pyszne oraz proste danie
Fabryka pomysłówktórzy śledzą mojego bloga, wiedzą, że tarty to moje małe zboczenie kulinarne od prawie roku. Pomysłów na nie wciąż mi nie brak, a tym razem dzielę się z Wami przepisem na nią, który otrzymałam od koleżanki Magdy. Przepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło
Fabryka pomysłówrobiłam go pierwszy raz to muszę przyznać, że ciasto wychodzi delikatne i puszyste - po prostu takie jak ma być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%. Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie
Fabryka pomysłówjadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś. Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych
Fabryka pomysłówdziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam
Fabryka pomysłówmają nic przeciwko łączeniu mięcha z owocami ;p Wiem, że nie każdy przepada za takimi połączeniami, tak jak ja wciąż nie mogę się przekonać do tego, by zrobić śledzie z brzoskwiniami ;p Składniki Sałata strzępiasta (karbowana) zielona i fioletowa Ser żółty w plasterkach Pomidor Czerwone winogrona Pierś z kurczaka Pestki […] The post Sałatka z kurczakiem, granatem i winogronami appeared
Kulinarne Przeboje