Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową

Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową

Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu pink envelope

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Autor

pink envelopepink envelope

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

bita śmietana, ciekawe przepisy, ciasto, mielone, deser, śledź, desery, drożdżowe, śledź w śmietanie, ciasto z masa, ciasta z masa, jajka nadziewane, śledź w cieście, pyszne ciasto, ciasto z bezami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe

Inne przepisy z pink envelope

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.