Sezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchnipomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza
Relaxtimewarzywami) oraz kruszonki, która otula owoce niczym maleńka kołdra. Crumble może być przygotowany z każdego rodzaju owoców, od polskiego agrestu, truskawek i śliwek po zagraniczne brzoskwinie i morele. Jak już wcześniej wspominałem, dziś przepis na jabłkowe crumble – pyszne, polskie jabłka z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu, a do tego prosta, chrupiąca
Vegan Tastepierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl jeżyn cukier waniliowy cukier
Kuchnia w opałachprzepisy do postów konkursowych, udało mi się zdobyć pierwsze miejsce w edycji I (dzięki rybie na puree z kalafiora) i drugie miejsce w edycji II konkursu (dzięki tarcie ze śliwkami i bezą). Możecie podglądnąć co dodałam, klikając na linki do poszczególnych edycji. Nagrodami kolejno były warsztaty z Witem Szychowskim , znanym jako Pan Tasak i Pawłem Ochmanem, popularnym Weganonem . Tematem wspólnym
Dietologcodziennie możemy zjadać na śniadanie coś innego. Pozostaje kwestia drugiego śniadania więc dziś razem z firmą Helio zaproponuję przegryzkę w formie batonu zbożowego którą można dostać w wersji: śliwka z czekoladą , banan z czekoladą , owoce leśne i polewa jogurtowa oraz 6 ziarn i miód . Batoniki te są przepyszne, słodkie wręcz idealne na drugie śniadanie zwłaszcza gdy brakuje energii. Czytaj więcej
Pychotkaaagodzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki
Opowieści z piekarnikaspakowania do pudełka na wynos. A tym, którzy lubią takie dania (mleczne, kojące, słodkie, ciepłe – kto nie lubi:) przypominam przepis na inny pudding ryżowy – pieczony ze śliwkami pod migdałową kruszonką. Myślę, że może się przydać bo jakoś znienacka przyszła do nas jesień… Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami Drukuj Prep time 10 min Cook time
Cooking for Emilyprzepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldsłońce wreszcie dojrzały i wydały plon. Pękate pomarańczowe dynie, fioletowe bakłażany, aromatyczne figi, najlepsze na świecie gruszki, tak bardzo soczyste, że jak nagryziesz to broda oblana sokiem, cała gama śliwek do wyboru. No kiedy jak nie teraz możesz każdego dnia jeść do woli świeże warzywa i owoce. Początek jesieni to dla mnie również typowe przyprawy, takie jak: cynamon - nawet szczypta
SMYKWKUCHNIminut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika
greenscarfWakacje się kończą, nadchodzi późne lato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego
Bon appetit mon amieSkładniki : 2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 7 łyżek oleju owoce- u mnie 1obrane jabłko, kilka śliwek, mała garść malin i jeżyn Przygotowanie : Całe jajka utrzeć z cukrem Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia- utrzeć razem Dodawać po łyżce oleju i nadal ucierać do połączenia składników Wylać masę do natłuszczonej
Proste PotrawyWami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto
Kucharzyca