moim odczuciu jakieś trzy tygodnie i znowu jest październik. Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość
bistro mamasera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym mus z rabarbaru i karmelem z tataraku, który ma nazwę „tatarskie ziele
SMYKWKUCHNIpestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać
Agusiowe smakołykimenu. Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie nie mogą być bez pasztetu. Takiego domowego, z różnymi gatunkami mięs, dobrze wyrobionego z dodatkiem żurawiny i suszonych śliwek. Pasztet jest pracochłonny, ale jak już się go zrobi to satysfakcja gwarantowana. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznielepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli
Ugotowane pozamiatanedzieciom można przygotować w formie lizaków :) Składniki : 5 dag suszonych moreli 5 dag suszonych rodzynek 5 dag suszonych fig 5 dag ziaren słonecznika 5 dag suszonych śliwek 2 łyżki ciekłego miodu Przygotowanie : Owoce zmielić, wymieszać, dodać miód lekko rozgrzany by podczas mieszania dokładnie połączył składniki Włożyć do foremek, ucisnąć, pozostawić w zamrażalniku na całą noc. Pomysł zaczerpnęłam
Proste Potrawykwaśnej śmietany 18% 1/4 szklanki cukru pudru (30 g) 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 kostki masła (100 g) 3 jajka 70 g bakalii (np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu) Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś
UgotowaćBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki: (duża
talerz przyjemnościSkładniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub z limonki 100g migdałów obranych ze skórki (sparzyć wrzątkiem skórki ładnie odstają) Bakalie
Mam apetyt na ...ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy . Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny? Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej. Co zamiast nasion chia? Jeśli chcesz zastąpić
Blendmandrobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka
Kulinarne przygody Gatityswoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka
Różne smaki w kuchniKolejne święta zbliżają się wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i daktyli sos toffi Fanex … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy
czarrna od kuchniSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubię