Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia
Milion SmakówTrudno oprzeć się wrażeniu, że mirabelki są lekceważoną odmianą śliwek. Jeżeli zauważaną, to raczej jako kłopotliwy chwast raczący otoczenie tonami niechcianego dobra. Nie ceni się tego, co dostaje się za darmo. Tę postawę warto zweryfikować. Warto pochylić się i pozbierać żółte kuleczki (i czerwone, jeśli się zdarzy). Zanieść je do kuchni i zaopiekować się czule. Odwdzięczą się. Dla wszystkich miłośników
zadanie-gotowaniemigdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszkl cukru cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 1/2 szkl oleju wiśnie lub śliwki 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki kawałki czekolady Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWiększą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chia . To zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście. Sorbet jeżynowy Składniki: 400 g mrożonych jeżyn cukier do smaku woda Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, wyrównujemy
Moja smaczna kuchniasosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule i kroimy w piórka
Viola cooks with passionpatelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ
Viola cooks with passionBiszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki. Ciasto jest naprawdę przepyszne! Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku
Kukuleczkiśliwkowy, bita śmietana, kokos to połączenie idealne! Jeżeli nie macie śliwek mus można zrobić z dżemu śliwkowego. Ciasto piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie. Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami Siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaaciasto z płatków ryżowych, pysznie smakuje z każdymi owocami. Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 jajko garść malin 5 śliwek Płatki ryżowe, jogurt, cukier i żółtko mieszamy w misce. Zostawiamy na 30 minut, by płatki ryżowe wchłonęły jogurt. Białko ubijamy, delikatnie dodajemy do pozostałego ciasta. Blaszkę wykładamy papierem
Gotowanie i blogowanieKorzystając z śliwkowego sezonu, przedstawiam tartę z migdałami i bezą. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli szukasz przepisu na wykorzystanie śliwek zapraszam do przepisu na powidła śliwkowe który znajdziesz tu . Czytaj więcej
Pychotkaaacukrem pudrem. Takie ciasto udaje się również ze śliwkami
Proste Potrawylodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Masą nadziewamy formy, na wierzch układamy ciasto w formie np. kratki bądź
SMYKWKUCHNIkapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni
Di gotujeprzeszło, ale nadal pozostał jakiś niesmak. Wczoraj po raz pierwszy od bardzo dawna przygotowałam sos tkemali - jest to przepis kuchni gruzińskiej. Oryginalnie przygotowuje się go z lokalnych śliwek tkemali, ale mirabelki również się sprawdzają. Muszą być niedojrzałe, zielone, takie jakie właśnie teraz wiszą na drzewach. Sos jest traktowany przez Gruzinów podobnie jak ketchup przez Amerykanów. Przeważnie robi się
Kasia Sarna