niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne. Schab z bakaliami Składniki: 1,5 kg schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej) Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab
Smak mojej kuchniKolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy
Smak mojej kuchniprzesypać do mokrych, wymieszać je ze sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki
Mojewlasne.plskładniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł w świat :) Owoce suszone można użyć jakie się chce. Czereśnie i figi można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki
Czerwień i błękitowocami morza, a do dań z jajek i szpinaku nie podawaj żadnego trunku. Merlot To szczep, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować
Tradycyjna Kuchniakażdej dodać ulubione dodatki, u mnie: 1) ziarenka z 1/3 laski wanilii, dżem malinowy, wiórki kokosowe (brak na zdjęciu) 2) chałwa, płatki migdałów 3) pasek mlecznej czekolady, cukierek "Śliwka w czekoladzie" w środku, płatki migdałów 4) biała czekolada, suszona żurawina, wiórki kokosowe Przełożyć do kokilek, piec w 190 st. C przez
Słodkie inspiracjekruszonki tym razem zrobiłam wersję z dodatkiem marcepanu. Możemy użyć dowolnych owoców, niemniej jednak najlepiej komponuje się z podanymi przeze mnie: mieszanką jabłek i gruszek, choć próbowałam również ze śliwkami i w takiej wersji także bardzo polecam :) Składniki Owoce 4 jabłka 4 gruszki Owoce umyć, obrać (lub nie), wydrążyć, pokroić. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych), wysmarowanego masłem. Posypać
Słodkie inspiracjeCiasto 1/8 l mleka 20 g świeżych drożdży 75 g cukru 80 g masła 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 1/4 łyżeczki soli garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce
Słodkie inspiracjemięsa, które np. nie chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej
Justa próbuje gotowaćsię, a gdy była pora obiadu babcia przynosiła zupę na dwór do ogródka, gdzie był stolik i ławeczka pod dużym orzechem, wśród innych drzewek owocowych. Zawsze było pełno wiśni, śliwek i jabłek. To były bardzo miłe czasy. Najlepiej jeść obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje. Zupa jest na wędzonce
Kuchnia Paulettesjagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Przepis na sernik gotowany z mini rollsami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 24.marca
mojewypiekiinietylkopewno to prawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy
Pobite gary BarbaryPrzygotowanie: 20 min Pieczenie: 50 min Dla 8 -10 osób: ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaskładników. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ozdabiamy muffiny i dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, uprażonymi migdałami oraz listkami koniczyny. Przepis znalazłam u Marty na blogu Śliwka węgierka (proporcje zwiększyłam o 1/3). Dzień świętego Patryka jest narodowym świętem mieszkańców Irlandii. Jednak zgodnie z tamtejszym powiedzeniem, że każdy tego dnia chce być Irlandczykiem – „Everyone wants
mojewypiekiinietylkoPiernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne